időjárás 4°C Aida , Karolina 2023. február 2.
logo

Még a FIFA sem tudja, hogyan rendez 48 csapattal világbajnokságot

Magyar Nemzet
2022.12.05. 13:33 2022.12.05. 18:09
Még a FIFA sem tudja, hogyan rendez 48 csapattal világbajnokságot

A FIFA még nem döntött, hogy a következő világbajnokságot milyen rendszer szerint szervezi meg. A változtatásra azért van szükség, mert a mezőny létszáma 48-ra nő, tehát tizenhattal több válogatott vesz részt a tornán. Arsene Wenger, a FIFA futballfejlesztési osztályának a vezetője felvázolta a három elképzelést, amelyek közül a nemzetközi szövetség jövőre kiválaszt egyet a rendezésre.

Már többször szóba került, hogy a most Katarban zajló labdarúgó-világbajnokság az utolsó, amelyen 32 csapat vehet részt, a következőt 2026-ban már 48 válogatottal rendezi meg a FIFA. Arsene Wenger, az Arsenal korábbi legendás menedzsere, a FIFA futballfejlesztési osztályának a vezetője vasárnap egy sajtótájékoztatón beszélt a lehetséges lebonyolítási módokról, erről ugyanis még nem született döntés. Az eredeti elképzelés szerint a 16 háromcsapatos csoportból az első két helyezett jutna tovább (összesen 32 csapat), de ez azt jelentené, hogy az utolsó csoportmeccsen érdekelt két együttes adott esetben ki tudná golyózni a szünnapot kapó harmadikat, így ez az ötlet rövid időn belül sok kritikát kapott.

 

Arsene Wenger elmondta, hogy a nemzetközi szervezet a későbbiekben három lebonyolítási rendszer közül választ. Az egyik a már említett háromcsapatos verzió, míg a második változatban a résztvevőket 12 négycsapatos csoportra osztanák, amelyekből az első két helyezett, valamint a legjobb nyolc csoportharmadik (összesen 32 csapat) jutna tovább az egyenes kieséses szakaszba. A harmadik, rendhagyó tervezet szerint a 48 csapatot két részre osztanák, az így kapott 24 együttes 6 négycsapatos csoportban küzdhetne meg a továbbjutásért, majd az így létrejött két minitorna győztese mérkőzne meg egymással a döntőben. Leegyszerűsítve ez úgy nézne ki, hogy a 48 csapatot kettéosztva kapunk két Európa-bajnokságot (2016-os és 2020-as lebonyolítás), amelynek győztesei a világbajnoki trófeáért szállnának ringbe.

– Még semmi nincs eldöntve – mondta Arsene Wenger –, de jelen állás szerint vagy tizenhat háromcsapatos csoport lesz, vagy tizenkét kvartett, vagy két külön huszonnégy csapatos torna. Nem én hozom meg a végső döntést a lebonyolítással kapcsolatban, hanem a FIFA végrehajtó bizottsága, várhatóan a jövőre.

A 2026-os labdarúgó-világbajnokságnak az Amerikai Egyesült Államok, Mexikó és Kanada ad otthont.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: nem Arséne Wenger dönt a lebonyolítás rendszeréről (Fotó: AFP/Johan Ordonez)
 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.