Még a FIFA sem tudja, hogyan rendez 48 csapattal világbajnokságot

A FIFA még nem döntött, hogy a következő világbajnokságot milyen rendszer szerint szervezi meg. A változtatásra azért van szükség, mert a mezőny létszáma 48-ra nő, tehát tizenhattal több válogatott vesz részt a tornán. Arsene Wenger, a FIFA futballfejlesztési osztályának a vezetője felvázolta a három elképzelést, amelyek közül a nemzetközi szövetség jövőre kiválaszt egyet a rendezésre.

Magyar Nemzet
2022. 12. 05. 13:33
Arsene Wenger
FIFA's Chief of Global Football Development Arsene Wenger attends a press conference by FIFA's president Gianni Infantino (not in frame), at the Sports Center Dome of the Autonomous Sports Confederation of Guatemala, in Guatemala City on August 30, 2022. (Photo by Johan ORDONEZ / AFP) Fotó: Johan ORDONEZ / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már többször szóba került, hogy a most Katarban zajló labdarúgó-világbajnokság az utolsó, amelyen 32 csapat vehet részt, a következőt 2026-ban már 48 válogatottal rendezi meg a FIFA. Arsene Wenger, az Arsenal korábbi legendás menedzsere, a FIFA futballfejlesztési osztályának a vezetője vasárnap egy sajtótájékoztatón beszélt a lehetséges lebonyolítási módokról, erről ugyanis még nem született döntés. Az eredeti elképzelés szerint a 16 háromcsapatos csoportból az első két helyezett jutna tovább (összesen 32 csapat), de ez azt jelentené, hogy az utolsó csoportmeccsen érdekelt két együttes adott esetben ki tudná golyózni a szünnapot kapó harmadikat, így ez az ötlet rövid időn belül sok kritikát kapott.

 

Arsene Wenger elmondta, hogy a nemzetközi szervezet a későbbiekben három lebonyolítási rendszer közül választ. Az egyik a már említett háromcsapatos verzió, míg a második változatban a résztvevőket 12 négycsapatos csoportra osztanák, amelyekből az első két helyezett, valamint a legjobb nyolc csoportharmadik (összesen 32 csapat) jutna tovább az egyenes kieséses szakaszba. A harmadik, rendhagyó tervezet szerint a 48 csapatot két részre osztanák, az így kapott 24 együttes 6 négycsapatos csoportban küzdhetne meg a továbbjutásért, majd az így létrejött két minitorna győztese mérkőzne meg egymással a döntőben. Leegyszerűsítve ez úgy nézne ki, hogy a 48 csapatot kettéosztva kapunk két Európa-bajnokságot (2016-os és 2020-as lebonyolítás), amelynek győztesei a világbajnoki trófeáért szállnának ringbe.

– Még semmi nincs eldöntve – mondta Arsene Wenger –, de jelen állás szerint vagy tizenhat háromcsapatos csoport lesz, vagy tizenkét kvartett, vagy két külön huszonnégy csapatos torna. Nem én hozom meg a végső döntést a lebonyolítással kapcsolatban, hanem a FIFA végrehajtó bizottsága, várhatóan a jövőre.

A 2026-os labdarúgó-világbajnokságnak az Amerikai Egyesült Államok, Mexikó és Kanada ad otthont.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: nem Arséne Wenger dönt a lebonyolítás rendszeréről (Fotó: AFP/Johan Ordonez)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.