Életben maradtunk, a sérült Mikler volt a nyerő ember a brazilok ellen

A magyar válogatott életben tartotta az esélyeit a férfikézilabda-vb-n, Chema Rodríguez csapata 28-25-re legyőzte Brazíliát, és tovább álmodozhat a legjobb nyolc közé jutásról.

Szilágyi László (Göteborg)
2023. 01. 20. 19:33
BÓKA Bendegúz
Göteborg, 2023. január 20. Bóka Bendegúz (b) és a brazil Rangel da Rosa a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs világbajnokság középdöntõjének 2. fordulójában játszott Magyarország - Brazília mérkõzésen a göteborgi Scandinavium Arénában 2023. január 20-án. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

a nála szokásos pókerarccal közlekedett a Scandinavium Arenában. A válogatott csapatvezetőjénél ki másról, mint a svédek ellen ujjsérülést szenvedett Mikler Rolandról próbáltunk kikönyörögni néhány biztató szót. Ő a hűvös profizmusával csak azt préselte ki magából, hogy a kapus ott lesz a keretben, és majd mindent meglátunk. 

Nos, Mikler egy kék színű kötéssel valóban együtt melegített a társaival. Rajta kívül további két kapus hangolódott a meccsre, Székely Márton mellett a Mikler sérülése után riadóztatott Palasics Kristóf, a Nemzeti Kézilabda-akadémia tehetsége is együtt készült a többiekkel. Chema Rodríguez szövetségi kapitány úgy döntött, hogy Bujdosó Bendegúzt és Kovacsics Pétert nem nevezi a Brazília elleni élet-halál harcra. A kapitány nem köntörfalazott, a meccs előtti délután agyba-főbe dicsérte a tavalyelőtti vb-n hat góllal legyőzött brazilokat. Őt hallgatva és a Mikler kezén éktelenkedő kötés láttán nekünk is komoly kétségeink támadtak, vajon hogyan lesz ebből akár egy soványka győzelem. 
A helyszín, a Scandinavium Arena már a magyar meccs előtt sárgába öltözött, a svédek már az esti, Izland elleni mérkőzésre hangoltak, de éltek a napijegy adta lehetőséggel, beültek a brazil–magyarra. A többség a büfében iszogatott, amikor a hangulatot mérsékelt sikerrel hevíteni igyekvő hangos közlő a pályára vezényelte a csapatokat. Egy-két magyar zászló is előkerült a „sárga rengetegben”, felhangzott a Ria, ria Hungária!, amikor a magyar válogatott elfoglalta a helyét a Scandinavium kezdőkörében. 
A vb eddigi meccsei közül csak a házigazda Svédországtól vereséget szenvedő Brazília ellen az alapsorával kezdett a magyar válogatott: Mikler állt a kapuban, Szita és Ancsin volt a két átlövő, Lékai irányított, Bánhidi foglalta el a helyét a beálló poszton, Bóka és Pedro volt a két szélső.

Mikler bő öt perc után két védésnél tartott, igaza volt a kapitánynak és Nagy Lászlónak, tényleg felépült a sérüléséből. Támadásban több hangszeren játszott a magyar válogatott: tudatosan támadta Ancsin oldalán az egyes és a kettes védő közötti területet. Bodó Richárd átlövést zúdított a kapuba, Bóka a szélről, Bánhidi a beállóból talált be. 7-3-as előnyt sikerült összekovácsolni, amikor a brazil kapitány megnyomta az időkérést jelentő dudát. Mikler hét brazil lövésből négyet fogott, nyoma sem volt annak, hogy két napja ellőtték az ujját.

LIGETVÁRI Patrik; RODRÍGUEZ, Chema; ROSTA Miklós
Remekül kezdett a csapat       Fotó: MTI/Kovács Tamás

9-3-as vezetésnél védekezési formációt váltott Brazília, ez okozott átmeneti üzemzavart, majd egy brazil támadás során előbb Lékai, majd Bánhidi kapott két percet. Mikler pedig tapsot, az ötödik védésével lassította a brazilok lendületét. Kisebb mélypont következett és egy újabb emberhátrány, az egyébként sem a puhányságáról híres Sipos Adrián volt  keményebb a kelleténél. Szép lassan a felére olvadt a megnyugtatónak tűnő hatgólos előny. 
Megállt a tudomány, a támadásban „fent felejtett” Sipost – tévesen – kiszórta két percre a játékvezető, 9-3 után lett 13-11. Chema Rodríguez időt kért, de ez nem hatott. 

Dupoux ziccerével egyre jött fel Brazília, majd az egyenlítésért támadhatott a hazai közönség szimpátiáját is élvező ellenfél. Felhangzott egy kétségbeesett Ria, ria, Hungária! rigmus. Leonardo Tercariol kapust naggyá tette a válogatott. Brazília pedig megbüntette a hibákat, 13-13-nál Lékai gólja nagyon kellett. De Pedro Silva is szót kért, így 14-14-es döntetlennel ért véget az első félidő.

Parádés kezdés után megtorpant a magyar válogatott, amelynek legjobb embere, Mikler Roland nyolc védéssel fejezte be az első harminc percet.

A folytatás Mikler-védéssel kezdődött, majd egy elrontott magyar támadást góllal, a meccs során először vezető góllal büntettek a brazilok. Lékai egyenlített, de aztán megint hátrányba kerültünk, Monta Silva középről lőtte át a magyar falat. Ancsin egyenlített emberelőnyből. Teljesen más meccs lett ebből, mint ahogy azt gondoltuk. Bókára nem lehetett panasz: a balatonfüredi szélső vette vissza nekünk a vezetést. Egy kivédekezett brazil támadás végén a Mindent bele! rigmus hallatszott. S mintha csak meghallotta volna Bodó Richárd, be is vágott egyet hét méterről. Megint megvolt a kétgólos előny. Aztán elveszítette a válogatott a védelem oszlopát, a harmadik kétperces kiállítását begyűjtő Sipos Adriánt. Vészjósló előjel volt: Portugália ellen is idő előtt ért véget a meccs Sipos számára. Igaz, akkor csak 48 másodpercet töltött a pályán, a brazilok ellen 38 perc után küldték be az öltözőbe.

SIPOS Adrián
Sipos idő előtt ment be az öltözőbe     Fotó: MTI/Kovács Tamás

Székely kivédett hetessel ugrott be egy pillanatra. Ancsin pedig nyakán egy brazillal alakította ki a háromgólos különbséget. Ezt kellett volna megtartani a végéig. Bánhidi büntetése után Rosta rázta meg magát, majd Mikler védett. Negyedórával a vége előtt úgy tűnt, kézben van a meccs. Bóka bevert egyet, a hatodik lövéséből a hatodik gólját, megint sikerült feltornázni az előnyt öt gólra.  Bóka kezében volt a hatgólos előny, de ott is maradt. 

Közben a játékvezetők is belenyúltak a meccsbe, elfelejtették észrevenni, hogy Ancsin a brazilok térfelén fekszik, miközben a dél-amerikaiak támadtak. És persze gólt is lőttek – emberelőnyben. 

25-22-es magyar vezetésről indult az utolsó 10 perc. Csökkent az előny, két kapufa és egy-két rossz játékvezetői ítélet miatt. Az izlandi és a svéd közönség a brazilokhoz húzott, és ennek hallható jelét adta. 25-24-nél kért időt Chema Rodríguez, szűk nyolc perccel a vége előtt. Szita lövését a cserekapus, da Rosa ütötte fölé. Az egyenlítésért támadhatott Brazília. A montenegrói bíró kettős nem állt a helyzet magaslatán. Bodó újra, immár harmadszor a kapufát találta telibe. Újra az ikszért jöhetett Brazília. Döbbenetesen izgalmasan alakult a vége. 

Mikler kivédett egy gigantikus ziccert, Lékai pedig okosan egy az egyezve lőtt egyet, ezzel lett 26-24. Brazil időkérés következett bő két perccel a vége előtt. Mikler egy lesáncolt lövést is védett. A győzelemért támadhatott a magyar válogatott, és Lékai nem is hibázott. 

28-25 lett a vége. A magyar válogatott tett egy igen fontos lépést a legjobb nyolc közé jutásért, a többi már nem csak rajta múlik. A forduló záró mérkőzésén Svédország 35-30-ra legyőzte Izlandot, így az utolsó fordulóban fog eldőlni a válogatott sorsunk.

Férfi-kézilabdavilágbajnokság, II-es középdöntő csoport, 3. forduló: Magyarország–Brazília 28-25 (14-14), Portugália–Zöld-foki szigetek 35-23, Svédország–Izland 35-30.

A II-es számú középdöntős csoport állása: 1. Svédország 8 pont, 2. Portugália 5, 3. Magyarország 4 (106-117), 4. Izland 4 (128-121), 5. Brazília 3, 6. Zöld-foki szigetek 0.  A magyar és az izlandi válogatott között az egymás elleni eredmény dönt a magyarok javára.

Borítókép: Bóka Bendegúzra nem volt panasz (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.