Kovács István és Erdei Zsolt konfliktusának különös párhuzama

Januártól új elnök, Kurtucz Csaba irányítja a hazai ökölvívó-szövetséget. A korábbi válogatott ökölvívó nincs irigylésre méltó helyzetben. Egy hazai és nemzetközi szempontból is válságban lévő sportág fejlődését kellene irányítania, ráadásul itthoni összefogásra nem számíthat: múlt héten egymásnak ugrott az elmúlt két és fél évtized két legsikeresebb magyar versenyzője.

Magyar Nemzet
2023. 01. 26. 7:15
Kurtucz Csaba
Budapest 20230114 ökölvívás Magyar Ökölvívó Szakszövetség MÖSZ elnökválasztás Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly Kurtucz Csaba Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar sport száznyolcvanhárom olimpiai aranyérme tizennégy sportág között oszlik el. Hét sportágban ért már el Magyarország tíz olimpiai bajnoki címet, s ezek közül hatban a XXI. században is ünnepelhettünk már magyar aranyat. A kivétel, az ökölvívás viszont érmet sem hozott az előző évezred utolsó olimpiája óta hazánknak.

Kovács István
Kovács Kokó István
Kovács István szerezte a magyar ökölvívás eddigi utolsó olimpiai aranyát (Fotó: Hajdú-bihari Napló/Kiss Annamarie)

A legutóbbi két ötkarikás dobogósunk, Kovács István (1996, Atlanta, arany) és Erdei Zsolt (2000, Sydney, bronz) később egyaránt profi világbajnok lett, arra viszont nem lehet számítani, hogy sportáguk hazai fejlesztése érdekében összefognának.

A két korábbi ökölvívó konfliktusa a múlt héten kapott nyilvánosságot, miután Erdei a Sportálnak adott interjújában úgy fogalmazott a Kovács István nevét is felvető kérdésre: van, akivel nem tartja a kapcsolatot, „mert nem passzol a kémia”. Kokó sokkal egyértelműbben reagált a közösségi médiában: „A csalásnak, hazugságnak, aljasságnak semmi köze a kémiához. Inkább azt mondanám, hogy mást gondolok alapvető emberi értékekről, etikáról, tisztességről.”

Komoly kihívás előtt áll tehát a Magyar Ökölvívó-szövetség (MÖSZ) januárban egyhangúlag megválasztott új elnöke, Kurtucz Csaba, aki elmondása szerint Kovács és Erdei tapasztalatára is számítana.

– Elkezdtem egyeztetni mindkettejükkel, hiszen az elmúlt évtizedek két legsikeresebb magyar bokszolójáról van szó. Mindenképpen számítok rájuk, hatalmas érték az a fajta tapasztalat és tudás, amellyel ők rendelkeznek.

Ugyanakkor Kurtucz burkolt kritikát is megfogalmazott Erdeivel szemben, amikor közvetlen elődjéről, a pozícióról betegség miatt lemondott Bajkai Istvánról beszélt.

– Akkor érkezett, amikor a szövetség darabokban volt. Megteremtette a megfelelő alapot, amire lehet építkezni.

Csak emlékeztetőül: Bajkai előtt Erdei volt az elnök, pontosabban a váltás fokozatos volt, az átmeneti időszakban társelnökök voltak.

Erdei Zsolt
Erdei Zsolt szövetségi elnökként nem volt olyan sikeres, mint a szorítóban (Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi)

Erdei elismerte, hogy az elnöki pozícióban nem teljesített jól – a 2018-as ifjúsági világbajnokság súlyos anyagi problémákat idézett elő –, viszont hiányolta a legutóbbi vezetőség idején, hogy nem veszik figyelembe a javaslatait. A promóterként ismert Rácz Félix ellenben azt idézte fel, hogy Kokóval összeállított programjukat aktuális elnökként éppen Erdei nem méltatta válaszra.

Bár Kokóék sikereihez hasonlókat nem tud felmutatni, Kurtucz is korábbi ökölvívó, több világ- és Európa-bajnokságon is képviselte hazánkat. Azóta egyfajta küzdősportos polihisztorként többek között tekvondóban, kempóban és kick-boxban is magyar bajnok lett, a civil munkáját tekintve közgazdász. Nem meglepő, hogy a banki szektorból érkezve a stabil háttér megteremtésével kezdene, sok ideje viszont egyelőre nincs, megbízása a jövő évi párizsi olimpiáig szól.

– Egy kvóta az alap, három fölé reálisan nem nagyon mennék. Megvannak a stabil embereink, az ötvenhét kilós Veres Roland, és a hatvanhárom és fél kilós Kovács Richárd a tavalyi Eb-bronzérem után egyértelműen kvótaesélyes, de a szupernehézsúlyú Kiss Leventét, az ötvenegy kilós Bernáth Lászlót és a lányoknál Hámori Lucát is ide sorolom – fogalmazott Kurtucz a Nemzeti Sportnak.

Hogy Párizs után mi lesz, azt pedig nemzetközi szinten sem tudjuk. Tokió után a francia fővárosban sem a körön kívülre került nemzetközi sportági szövetség (IBA), hanem a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szervezi az ökölvívótornát, 2028-ra pedig a sportág szereplése is kérdéses.

– Nekünk mindenkivel együtt kell működnünk, függetlenül attól, hogy momentán az IBA elnöke, Umar Kremljov és főszponzora, a Gazprom is orosz. Ha versenyezni akarunk, akkor ezt a viszonyt fenn kell tartanunk – zárta rövidre a témát Kurtucz Csaba.

Borítókép: Kurtucz Csaba, az új elnök (Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.