Mi lesz veled, Real Madrid? Ingyen távozhat a csapat gerince

A Real Madrid huszonhárom, az első kerethez tartozó játékosa közül hét futballistának lejár a szerződése idén nyáron, így január elsejétől már szabadon tárgyalhatnak az esetleges kérőkkel, s néhány hónap múlva ingyen távozhatnak. A csapat harminc százalékának kérdőjeles jövője mennyiségileg is sok, de ha hozzátesszük, hogy Karim Benzema, Luka Modric és Toni Kroos az érintettek között van, akkor minőségileg is olyan labdarúgókról van szó, akik meghatározzák a Real Madrid eredményeségét – a sorsuk pedig a csapat jövőképét is.

2023. 01. 14. 11:40
Valverde (C) of Real Madrid CF celebrates after scoring their side's first goal with his teammates Luka Modric (L) and Karim Benzema during the LaLiga Santander match between Elche CF and Real Madrid CF at Martinez Valero stadium, October 19, 2022, Elche, Spain. (Photo by David Aliaga/NurPhoto) David Aliaga / NurPhoto / NurPhoto via AFP Fotó: Europress/AFP/David Aliaga
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben a Real Madrid az év első El Clásicójára készül , amelyet vasárnap Szaúd-Arábiában a spanyol Szuperkupa döntőjében vív meg az ősi rivális Barcelona ellen, a klub szurkolói számára aggodalomra adhat okot, hogy a keret jelentős részének nincs érvényes szerződése a következő idényre. Milyen lenne a Real Madrid és nélkül? Ezt a kérdést is fel lehet tenni, mert jelen állás szerint mindhárman ingyen távozhatnak a nyáron.

Karim Benzema Aranylabdát szerzett a Real Madrid színeiben Fotó: Olivier Chassignole

És nem csak ők hárman, hiszen a The Athletic információja és a Transfermarkt ezzel egybecsengő adatai szerint a lejáró szerződésű Real-játékosok körébe tartozik még Marco Asensio, Dani Ceballos, Mariano Díaz és Nacho Fernández is. Tehát velük együtt összesen hét játékos sorsa bizonytalan a királyi gárdában, ami a 23 fős első keretet tekintve a csapat harminc százaléka. Ez az arány első hallásra rémisztőnek is hathat.

Elkéstek a Real Madrid vezetői a tárgyalásokkal?

Bizonyos szempontból tudatos a Real Madrid stratégiája, ugyanis a klub néhány éve már nem az alapján ad új szerződést a játékosainak, hogy azok mit tettek le az asztalra, hanem az alapján, hogy mi várható tőlük a jövőben. Így aztán a harmincon felüli játékosokkal rendre rövid távú megállapodásokat kötnek.

A legjobb példa erre Sergio Ramos esete. A védő 2021 év elején, hasonló helyzetben, a néhány hónappal később lejáró szerződését két évvel és megemelt fizetéssel akarta meghosszabbítani, ez azonban nem volt elfogadható a klub számára, hiába volt szó az akkori csapatkapitányról, aki 2005 óta élő legendaként erősítette a Realt. Végül Ramosnak mennie kellett, így került a PSG-be – ingyen.

A madridi szabály alól tehát még a legnagyobb sztárok sem bújhatnak ki.

Mi lesz az aranylabdás Karim Benzema sorsa?

Októberben, amikor Karim Benzema lett az Aranylabda győztese, megjelentek sajtóhírek azzal kapcsolatban, hogy automatikusan új szerződést kapott a klubtól, arról is lehetett olvasni, hogy 2024 nyaráig írt alá

Ennek ugyanakkor ellentmond, hogy a hivatalos bejelentés azóta sem történt meg, a klub pedig továbbra is hét, hamarosan lejáró szerződésű futballistát tart számon. A jelek szerint tehát homok kerülhetett a tárgyalások gépezetébe.

A 35 éves csatár távozása óta a Real Madrid vezére és ügyeletes gólfelelőse, a 332 találatával már ő a spanyol klub történetének második legjobb gólszerzője CR7 után, aki 451-ig jutott a csapat mezében. Benzema a jelenlegi szerződését 2021-ben írta alá, már akkor is csak két évre hosszabbítottak vele, azóta viszont még idősebb lett, elképzelhető, hogy már csak egy idényre kapott ajánlatot, amivel elégedetlen. Ramos példájából kiindulva ennek még bármi lehet a vége.

A másik aranylabdás, Luka Modric eddig is szerény volt

A 37 éves Luka Modric már évek óta csak újabb egy évre kötelezi el magát a Real Madriddal, ebből a szempontból ő szerényebb maradt, nem csinált presztízskérdést abból, hogy meddig számítanak rá. A pénzt tekintve sem követelőzött eddig, nem változott a fizetése azóta, hogy 2020-ban a koronavírus-járvány kitörésekor belement a járandósága tízszázalékos csökkentésébe, hogy ezzel segítse a fontos bevételektől elesett klubot.

Modric ugyanakkor a kora ellenére továbbra is nélkülözhetetlen alakja a Real Madridnak, kulcsszerepe volt a tavalyi BL-győzelemben, a katari vb-n pedig a bronzérmes horvát válogatottban is remek játékkal bizonyította, hogy rajta nem fog az idő vasfoga. Esetében a Real az eddigiekhez hasonlóan kivár a hosszabbítással, pedig anyagilag csábító ajánlatokat Modric is kaphat, elsősorban az Egyesült Államokból és Szaúd-Arábiából, ahol Cristiano Ronaldo érkezése megnyithatja az utat a pályafutásuk végéhez közeledő sztárok előtt.

Toni Kroos a visszavonuláson gondolkodhat?

Modrichoz hasonlóan Toni Kroos esetében is nagyfokú klubhoz való lojalitásról beszélhetünk. A 33 éves német középpályás 2014-ben igazolt a Real Madridhoz, és hiába volt folyamatosan alapembere az azóta négyszer BL-győztes együttesnek, sokat elmond a hozzáállásáról, hogy csak egyszer, 2019-ben írt alá új szerződést, tehát nem a pénz hajtja Madridban.

Toni Kroos a német válogatottól már elköszönt Fotó: Roman Kruchinin

Kroos korábban elmondta, hogy szeretné, ha a Real lenne pályafutása utolsó csapata, azt ugyanakkor tavaly közölte, hogy februárig biztosan nem hoz döntést a jövőjéről. Mindebből arra következtethetünk, hogy a visszavonulás gondolata is megfordul a német középpályás fejében, ami annak fényében nem lenne meglepő, hogy 2021-ben már a válogatottságot is azért mondta le, hogy több időt szentelhessen a családjának. Ráadásul a Realban Kroos nyakában ott lihegnek a sikeréhes fiatalok, mint Aurelien Tchouameni, Federico Valverde és Az határozhatja meg a jövőjét, hogy mellettük milyen szerep jutna még neki.

Marco Asensio és a többiek más kávéház

A többi négy lejáró szerződésű játékos nem olyan alapember, mint Benzema, Modric és Kroos, közülük ráadásul csak a védő Nacho töltötte be már a harmincat (ő 32). A legtöbb szerepet Marco Asensio kapja közülük, de többnyire ő is Vinícius Junior és árnyékában él. Ugyanakkor a keret mélységét tekintve mindannyiuk, Dani Ceballos és még Mariano Díaz jelenléte sem elhanyagolható. Utóbbi azonban kakukktojás, Díaz minden bizonnyal nem kap új ajánlatot, a klub szabadulna tőle és az évi 4,5 millió eurós fizetésétől.

A másik három játékos esetében az dönthet, hogy máshonnan milyen ajánlatot kapnak, főleg az egyaránt 26 éves Asensio és Ceballos fantáziáját piszkálhatja, hogy milyen lenne máshol kulcsfiguraként futballozni, ami esetükben a spanyol válogatott miatt is fontos szempont.

Izgalmas folyamatok zajlanak a zárt ajtók mögött a Real Madrid háza táján, mert ezekre a kérdésekre mielőbb választ kellene adnia és kapnia a klubnak.

Borítókép: Luka Modric, Federico Valverde és Karim Benzema ünnepel a Real Madrid mezében, közülük kettő szerződése lejár a nyáron (Fotó: Europress/AFP/David Aliaga)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.