Rapport elintézte, hogy ne Carlsen nyerjen Wijk aan Zee-ben

A leköszönő világbajnok, Magnus Carlsen nem tudta megvédeni a címét, helyesebben nem győzött kilencedszerre is a hagyományos Wijk aan Zee-i sakktornán. Egészen az utolsó fordulóig úgy tűnt, hogy a csupán tizennyolc éves üzbég Nodirbek Abduszattorov fut be az élre, de zárásként, méghozzá világossal, váratlan vereséget szenvedett a mezőny hátsó feléhez tartozó holland Van Foreesttől. Ezt kihasználva Carlsen befogta őt, csakhogy a másik holland, Anish Giri éppen Rapportot legyőzve őt is megelőzte.

2023. 01. 29. 18:56
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Wijk aan Zee egy tengerparti holland üdülőtelepülés Bewerwijk közelében. Ha haza akarunk beszélni, aligha vetélkedhet bármelyik átlagos balatoni községgel. Mégis világhírű. A sakknak köszönhetően. Minden évben január második felében itt rendezik a neves, ma már egyértelműen a legnagyobb hagyományú viadalt a világon. Rangosabb torna talán manapság is akad, mindenekelőtt a Sinquefield-kupa Saint Louisban, miként a múltban is létezett nívósabb esemény, így például az ezredforduló tájékán Linaresben, még régebben Hastingsben, hogy csak kettőt említsünk, de ezek a versenyek vagy vesztettek a fényükből, vagy már meg sem rendezik őket.

 

Wijk aan Zee viszont 1938 óta egyetlen esztendőt, 1945-öt leszámítva biztos és megkerülhetetlen pont a versenynaptárban. Ne feledkezzünk meg róla, a viadal történetét magyarok is gazdagítják, Portisch Lajos (négyszer) és Lékó Péter is győzött itt.

 

Idén is elfogadta a meghívást a sakkelit színe-java. Élen a címéről lemondott , de hivatalosan ma még világbajnoknak tekinthető és persze világelső Magnus Carlsennel, ott volt továbbá a mezőnyben a Jan Nyepomnyascsij elleni címmérkőzésre készülő, a rangsorban második Ting Li-zsen, továbbá az elmúlt évek több meghatározó sakkozója, így az amerikai trió, az eredetileg örmény Levon Aronjan, az olasz Fabiano Caruana és s Fülöp-szigeteki Wesley So, a feltörekvő indiai új hullám három ifjú kiválósága, Praggnanandhaa, Gukesh és Arjun, valamint a fájdalmunkra már román színekben szereplő

 

Wijk aan Zee-ben illik kerülni a gyors remiket, sőt büntetés jár értük. Ez már beépült a sakkozók tudatába, ennek megfelelően minden fordulóban akadt izgalom.

Korábbi nyolcszoros győztesként – amivel az örökrangsort is vezeti – ebben Carlsen járt az élen. A második fordulóban legyőzte Lékó Péter tanítványát, Vincent Keymert, utána aztán váratlanul beszedett két pofont, egyet a holland Giritől, egyet a csupán tizennyolc éves üzbég Abduszattorovtól. Aztán persze talpra állt, a viadal közepén megnyert három partit – Rapport, Caruana és az iráni Maghsoodloo ellen –, amivel felcsillant előtte a tornagyőzelem reménye, de utána ismét csak döntetleneket tudott elérni.

Az utolsó forduló nagyon érdekes alakult. Az addig roppant magabiztos éllovas, Abduszattorov világossal nagyot hibázott és kikapott a nem túl acélos holland Jorden van Foreesttől. Carlsen élt a lehetőséggel, sötéttel legyőzte az indiai Erigaisit, ám ez is kevés volt a holtversenyes első helyezéshez, ugyanis a másik holland, Anish Giri is nyert, mégpedig Rapport Richárd ellen. A román színekben versenyző magyar nagymester egyenlő állásban a sakkvakság áldozata lett, egylépéses vesztőt húzott (34...Kg6), így kikapott, s egyveb elszalasztotta a jó szereplés lehetőségét, kereken ötvenszázalékos teljesítménnyel zárt.

A torna talán legfontosabb tanulsága, hogy Magnus Carlsennek időbe tellett, mire ismét felvette a klasszikus időbeosztású sakkozás tempóját. Harminckét évesen nem nevezhetjük öregnek, noha Aronjan mögött ő volt a második legidősebb a mezőnyben, de egyre jobban szorongatják a fiatalok.

Wijk aan Zee-i sakktorna, a végeredmény: 1. Anish Giri (holland) 8,5 pont, 2. Nodirbek Abdustattorov (üzbég) 8, 3. Magnus Carlsen (norvég) 8, 4. Wesley So 7,5, 5. Fabiano Caruana 7, 6. Parham Maghsoodloo (iráni) 7, 7. Levon Aronjan (amerikai) 7, 8. Rapport Richárd 6,5, 9. Praggnanandhaa (indiai) 6, 10. Jorden Van Foreest (holland) 6, 11. Ting Li-zsen 5,5, 12. Gukesh (indiai) 5,5, 13. Vincent Keymer 5, 14. Arjun Erigaisi 4.

Borítókép: Magnus Carlsen nyakában ott lihegnek a fiatalok (Fotó: Tata Steel Chess/Maaike Brink)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.