időjárás 19°C Gábor , Karina 2023. március 24.
logo

Schäfer és társai elintézték: Dárdai kirúgója távozik

Magyar Nemzet
2023.01.29. 07:38 2023.01.29. 08:37
Schäfer és társai elintézték: Dárdai kirúgója távozik

A gyenge tavaszi kezdés és a berlini derbin elszenvedett vereség volt az utolsó csepp. Másfél sikertelen év után távozik a Herthától Fredi Bobic, aki 2021 őszén elküldte Dárdai Pált a csapattól. Az eredmények nem Bobicot igazolják, a Schäfer András csapata elleni vesztes meccs után pedig a sportigazgató nem kapott több lehetőséget a javításra.

A berlini derbin a papírforma érvényesült: a dobogós Union legyőzte a kieső helyen álló Herthát. Más kérdés, hogy alig néhány éve még egészen más volt a két csapat helyzete. Az Union – amelyben Schäfer András a szombati meccsen kezdett először őszi sérülése óta – mindössze negyedik idényét tölti az élvonalban, a Hertha 2017 őszén még nemzetközi kupában szerepelt. A kék-fehéreknél a derbi jelentette a végállomást Fredi Bobic számára: másfél sikertelen év után távozik a sportigazgató, aki Dárdai Pál kirúgásával is rosszat húzott.

Schäfer András
Schäfer Andrásék a második helyen állnak a tabellán, eközben a városi rivális szenved (Fotó: AFP/Ina Fassbender)

Pedig 2021 nyarán jó döntésnek tűnt Bobic kinevezése, hiszen hasonló pozícióban az Eintracht Frankfurtnál jó munkát végzett, a csapat hosszú idő után trófeát nyert (2018-ban a Német Kupát). A Frankfurt azóta is jól teljesít, tavaly az Európa-ligát is megnyerte, eközben viszont Bobic Berlinben megbukott.

A korábbi csatár a Herthában volt Dárdai Pál csapattársa is, sportigazgatóként azonban hamar megvált a magyar vezetőedzőtől. Bobic döntésének jogosságát a csapat azóta mutatott teljesítménye nem támasztja alá.

Dárdai utódja, Tayfun Korkut sem bírta ki az idény végéig, Felix Magath irányításával az osztályozón megmenekült a Hertha a kieséstől. A 2022/23-as idényben Sandro Schwarz ül a kispadon, de sikereket ő sem tud felmutatni, a Hertha a tizenhetedik, azaz utolsó előtti helyen áll a Bundesligában.

Bobic a stabilitás megteremtésének szándékával indokolta, hogy Dárdait nem küldte el korábban, ám ebben is kudarcot vallott. Másfél év alatt négy vezetőedző ült a padon, akik közül még az első, Dárdai teljesített a legjobban, az egyetlen, akit nem Bobic nevezett ki.

Schwarz sem lehet nyugodt a pozícióját illetően, ahogy a kék-fehérek szurkolói sem azok. Kérdés, hogy az új sportigazgató ismét felkeresi-e majd Dárdait, aki két időszakban is volt a Hertha vezetőedzője. A német sajtó szerint most is a magyar szakember lenne a legalkalmasabb arra, hogy kivezesse a fővárosi csapatot a gödörből.

Borítókép: Fredi Bobic Berlinben megbukott (Fotó: Sport1.de)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.