Szoboszlai Dominik mellett még egy magyart jegyeznek a top 10-ben Európában

Különböző statisztikákban két magyar labdarúgó is ott van kontinensünk legjobb 23 éven aluli játékosa között a top 10-ben. Könnyű kitalálni, hogy egyikük Szoboszlai Dominik. A másik Kerkez Milos.

Magyar Nemzet
2023. 01. 18. 16:47
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Football Tweet azt nézte meg, hogy a 2000 után született játékosok mennyi gólnál és gólpassznál járnak az élvonalbeli bajnokságokban karrierjük alatt. A 22 éves Szoboszlai Domnik eddig három csapatban szerepelt, Ausztriában a Lieferingben és az RB Salzburgban, jelenleg pedig a német élvonalban játszik az RB Leipzigben. Összesen 120 gólnál és gólpassznál jár, ami lebontva 54 gólt és 66 gólpasszt jelent. S korosztályában a negyedik helyen áll, csak a 21 éves norvég (219, jelenleg Manchester City), a 23 éves francia Jonathan David (138, Lille) és a 22 éves angol Jadon Sancho (130, Manchester City) előzi meg. Mi tagadás, Haaland igencsak kilóg ebből a mezőnyből.

Szoboszlai Dominik
Fotó: Filip Singer

Szoboszlai a negyedik, de van első helye is

Szoboszlai Dominik a napokban felkerült a Football Wonderkids rangsorára is, és a topligákban – Premier League, Bundesliga, La Liga, Serie A, Ligue 1 – a 23 éven aluli korosztályban ő a legjobb a lövőhelyzetek kialakításában (shot creating actions) kialakításában. Szoboszlai meccsenként 6,47 lövést készít elő. Mögötte a grúz Hvicsa Kvarachelia (Napoli, 5,28), a német Jamal Musiala (Bayern München, 5,08), az angol Phil Foden (Manchester City, 5,08) és a brazil (Real Madrid, 4,73) következik.

A Football Wonderkids friss, szerdai statisztikájában pedig a holland AZ Alkmaar 19 éves magyar válogatott balhátvédje hat gólpasszal holtversenyben a negyedik helyen áll Európa legtöbb gólpasszt elérő, 23 éves vagy annál fiatalabb védője között. Az összeállításban a klubcsapatban, valamennyi tétmeccsen jegyzett gólpasszok szerepelnek. Kerkez az Európa-konferencialigában jegyezte mind a hat gólpasszát, hármat a selejtezőben, hármat a csoportkörben. Kerkez Milos egyébként két gólt is szerzett klubcsapatában. A védők gólpasszlistáján a spanyol Pedro Porro (Sporting), a cseh David Jurásek (Slavia Praha) és a belga Louis Patris (OH Leuven) előzi meg, utánuk többedmagával már Kerkez Milos következik, akinek piaci értékét a Transfermarkt már hétmillió euróra teszi. Tavaly szeptember közepén még csak hárommillió euró volt az értéke. Szoboszlai Dominik neve mellett jelenleg 35 millió euró áll.

Kerkez Milos tavaly a németek elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésen mutatkozott be a magyar válogatottban, majd az olaszokkal szemben is kezdőként futhatott ki a pályára. 

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Borítókép: Szoboszlai Dominik mellett Kerkez Milost is egyre magasabban jegyzik (Fotó: Nemzeti Sport/ifj. Thaly Zoltán

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.