Djokovics megérkezett Belgrádba, s feladta a leckét Amerikának

Másfél héttel azután, hogy megnyerte az Australian Opent, Novak Djokovics befutott Belgrádba. A világelső szerb teniszező felkeresett egy sportáruházat és sportiskolát, csak sejthetjük, hogy a két esemény között van összefüggés. Djokovics az elmúlt napokban Marbellán nyaralt családi körben, legközelebb február 27-től Dubajban versenyez. Amerikában is lazulnak a koronavírussal kapcsolatos szabályok, de oltatlan ember jelenleg még nem teheti be a lábát az Egyesült Államokba. Az Indian Wells-i és a miami torna szervezői mégis mindent elkövetnek annak érdekében, hogy Djokovics indulhasson a két neves viadalon.

Magyar Nemzet
2023. 02. 09. 12:15
Novak Djokovics
Serbia's Novak Djokovic celebrates victory against Tommy Paul of the US after the men's singles semi-final match on day twelve of the Australian Open tennis tournament in Melbourne on January 27, 2023. (Photo by DAVID GRAY / AFP) / -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE -- Fotó: AFP/David Gray
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novak Djokovics január 29-én nyerte meg pályafutása során tizedszerre az Autralian Opent azzal, hogy a fináléban viszonylag simán, három szettben legyőzte a görög Sztefanosz Cicipaszt. A szerb világelső egyúttal a huszonkettedik Grand Slam-torna sikerét aratta, amivel az örökrangsorban befogta Rafael Nadalt, újra a világranglista élére állt, sőt akár már most minden idők legeredményesebb teniszezőjének tekinthetjük, még ha a népszerűsége továbbra sem vetekedhet Roger Federerével és Nadaléval.

 

Szerbiában persze rajonganak érte. Djokovics még Melbourne-ben beszélt arról, hogy azonnal nem tér haza. Családi körben Marbellán pihent, ahol nyaralója van. Másfél héttel a győzelme után aztán befutott Belgrádba. Az érkezését nem verte nagy dobra, ő maga is csak annyit posztolt az Instagram-oldalán, hogy beugrott egy sportboltba, ahol közös kép is készült róla egy edzővel. Az illető további részletekkel szolgálva elárulta, hogy Djokovics egy sportiskolát is felkeresett, s volt is meglepetés az edzésen, amikor betoppant Szerbia hőse. Csak feltételezhetjük, hogy nem üres kézzel.

Djokovics legközelebb, február 27-től Dubajban versenyez, ám a fő kérdés vele kapcsolatban az, hogy vajon indul-e márciusban a két jelentős amerikai tornán, a március 9-én rajtoló Indian Wells-i, majd a március 20-án kezdődő miami viadalon.

Nos, Djokovics továbbra sincs beoltva koronavírus elleni vakcinával, ezért a hatályos amerikai törvények szerint nem teheti be a lábát az Egyesült Államokba. A szigor azonban enyhül. A kongresszus szerdán mindenféle korlátozás eltörlése mellett szavazott. (Érdekesség, a javaslat 227:201 arányban úgy ment át, hogy hét demokrata képviselő átszavazott az egységesen voksoló republikánusok mellé). Ez persze csupán a folyamat egyik fontos állomása, ezt a szenátusnak is jóvá kell hagynia. A Fehér Ház korábban azt közölte, hogy május 11-ig maradnak érvényben a korlátozások. Ez alapján Djokovics nem lehet ott a két tornán, ám a két verseny szervezői mindent elkövetnek Djokovics részvétele érdekében. A korábbi német játékos, Tommy Haas, az Indian Wells-i verseny igazgatója erről személyesen is beszélt.

Novak Djokovics tehát feladta a leckét Amerikának. Kevéssé valószínű, hogy rá való tekintettel felgyorsítanák a folyamatot vagy külön szabályt hoznának az ő érdekében, netán rá szabva. Lássuk be, inkább a két márciusi torna szervezőinek lenne fontos a részvétele. A szerb világelső a US Openen akar ott lenni. Márpedig minden abba az irányba mutat, hogy az augusztusi beutazásának már nem lesz semmilyen akadálya. Ha a Roland Garroson vagy Wimbledonban nem is, New Yorkban megszerezheti a huszonharmadik GS-tornacímét. Egyszer s mindenkorra eldöntve az évek óta húzódó vitát, hogy ki is minden idők legjobbja.

Borítókép: Novak Djokovics csókot dobálva köszönt el Melbourne-től és kipihenten érkezett meg Belgárdba (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.