Egyszerű a taktika: nekik mennek, bármi is történjék!

Úgy játszik csütörtökön este világbajnoki selejtezőt a magyar férfi-kosárlabdaválogatott, hogy a legfontosabb célját már elérte, a nyáron ott lehet az olimpiai előselejtező mezőnyében. Az utolsó előtti fordulóban a világ élvonalába tartozó Litvánia az ellenfél, amelynek a világklasszisai nem lehetnek ott a pályán, ám a magyar csapatból is hiányzik öt alapember.

Pajor-Gyulai László (Klaipéda)
2023. 02. 23. 9:11
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vilnius reptere kívülről olyan, mint egy vasúti pályaudvar. Két langaléta magyar várta ott a társakat még kedd délután, akik Varsón keresztül Vilniusba érkeztek: Váradi Benedek és Golomán György, akik litván klubokban játszanak, így kézenfekvő volt, hogy csak itt csatlakoznak a válogatotthoz. Az üdvözlések után csaknem négyórás buszozás következett a tengerparton fekvő Klaipédába, ahol ma este az utolsó előtti világbajnoki selejtezőjét játssza a magyar válogatott.

Különösebb feszültségre nincsen ok, hiszen a csapatnak nem igazán van veszítenivalója. Kisebb csodának kellene ahhoz bekövetkeznie, hogy Magyarország története során először ott legyen az augusztus végén kezdődő világbajnokságon – igaz, papíron még van rá esélye. A csoportból három válogatott jut tovább, Franciaország és Litvánia már páholyban érezheti magát, a harmadik helyért Montenegró, Bosznia-Hercegovina és a magyar csapat áll harcban, említésük sorrendje egyben az esélyességet is tükrözi. Ha Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány együttese mindkét meccsét meg is nyeri, akkor is szükség van egy montenegrói vereségre, és ha az utóbbi ma nyer Szarajevóban, akkor mi vasárnap már csak a negyedik helyért játszhatunk a bosnyákok ellen.

 

Komoly feszültséget az ellenfél sem okozhat, hiszen a litvánok az előkelő 8. helyen állnak a világranglistán, a magyar válogatott jóval hátrébb, a 39. pozícióban tanyázik, tehát akkor is nagy a különbség a két csapat között, ha a házigazdák legnagyobb klasszisai ma nem lépnek pályára. Ők a tengerentúlon az NBA-ben vagy az Euroligában szerepelnek, és őket a klubjaik nem engedik, ahogyan a Real Madrid kötelezettségei miatt nem jöhet a válogatottba sem – a csapata ma egyébként éppen Litvánia euroligás együttesével, a Zalgiris Kaunasszal csap össze.

Fotó: fiba.com

Legutóbb csaknem fél éve, szeptember 6-án az Európa-bajnokságon találkozott egymással a két válogatott, akkor a litvánok a legjobbjaikat is bevetve 87-64-re nyertek. Náluk most valóban hiányoznak majd a klasszisok, ám egyrészt a mögöttük állók is nagyszerű kosárlabdázók, másrészt pedig a magyar csapat sem teljes. A már említett Hanga Ádám mellett nincs itt a Japánban játszó Rosco Allen, s bár a kerettel tartott Vojvoda Dávid, ő nem léphet pályára, mert a volt menedzserével rendezetlen anyagi vitája miatt a FIBA felfüggesztette a játékengedélyét a nemzetközi porondon, a német élvonalban pallérozódó Filipovity Márkó sérült, Perl Zoltán pedig beteg, és öt alapemberről van szó.

Fotó: fiba.com

– A győzelem most bravúr lenne, és én nagyon büszke vagyok a csapatra akkor is, ha ez most nem jön össze – mondta a tegnapi edzés után Ivkovics Sztojan. – A legfontosabb célunk a nyári olimpiai előselejtező kiharcolása volt, és ezt sikerült is elérnünk azzal, hogy beverekedtük magunkat a vb-selejtezők harmadik körébe. Az, hogy a sorozat utolsó ablakában is van esélyünk kijutni a világbajnokságra, csak ráadás.

A gondok ellenére persze semmi oka a magyar válogatottnak feltett kézzel kimenni a pályára, hiszen augusztusban Szombathelyen a selejtezők során a világklasszisait is bevető litván együttes mindössze tíz ponttal tudott nyerni úgy, hogy fél perccel a vége előtt csak kettő volt a különbség. Eilingfeld János, a paksiak kosarasa erre is emlékezve mondta, hogy a hatalmas klaipédiai csarnokban ijedtség és nyomás nélkül akár a győzelem is összejöhet, a várható taktikát pedig így foglalta össze: – Nekik fogunk menni, bármi is történjék!

Világbajnoki selejtező, 3. kör, 11. forduló, K csoport: Litvánia–Magyarország 18.30 (tv.: M4 Sport), a csoport állása: 1. Franciaország 18 pont (831-620), 2. Litvánia 18 (770-718), 3. Montenegró 16, 4. Bosznia-Hercegovina 15 (776-834), 5. Magyarország 15 (720–788), 6. Csehország 13.

Borítókép: Keller Ákosra nagy feladat hárul a magas litván centerek között (Fotó: Fiba.com)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.