Higuita jutott eszébe a Lipcse edzőjének a volt Fradi-játékosról

Nehezen viseli az Union Berlin elleni rangadó elvesztését az RB Leipzig, amelynek vezetőedzője a játékvezetői ítéletet sérelmezi, amely miatt Szoboszlaiék 2-2-es döntetlen helyett 2-1-es vereséget szenvedtek. A kérdéses eset főszereplője a volt Fradi-játékos, Aissa Laidouni volt, akiről a Lipcse edzőjének bizarr módon a hírhedt kolumbiai kapus, René Higuita neve ugrott be.

2023. 02. 12. 11:06
Aissa Laidouni
Forrás: Twitter / Union Berlin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába vezetett a Lipcse az Union Berlin ellen hazai pályán a Bundesliga 20. fordulójában, végül 2-1-es vereséget szenvedett . Másként is alakulhatott volna, ugyanis a 78. percben a csereként beállt Yussuf Poulsen révén kiegyenlítettek Szoboszlai Dominikék, ám a játékvezető les miatt érvénytelenítette a találatot. A szituáció sok kérdést felvetett Németországban a volt Fradi-játékos, furcsa mozdulata miatt, és Marco Rose, a Lipcse vezetőedzője sem értette a döntést.

– René Higuita, őt mindannyian ismerjük, igaz? Láttad? Ugyanez történt: repült a labda és a berlini játékos (itt Aissa Laidouni került szóba – a szerk.) a háta mögött a sarkával belekapált. Ezt nagyon is kontrolláltan tette, valószínűleg ellentámadásba akart lendülni – magyarázta Rose a Kicker hasábjain.

Mi történt pontosan?

A korábbi 68-szoros kolumbiai válogatott kapus, René Higuita a skorpiórúgás néven elhíresült védésével került be a futball halhatatlanjai közé, amikor is 1995-ben egy Anglia elleni válogatott meccsen Jamie Redknapp lövését hasra vetődve, a lábait a háta mögött a magasba emelve, a labdát sarokkal kirúgva védte ki. Íme:

Marco Rose szerint tudatossága alapján ehhez hasonló volt az Union középpályása, Laidouni mozdulata, amely megelőzte a Leipzig visszavont egyenlítő gólját, és állítja, hogy ezzel a volt Fradi-játékos megszüntette a lesállást, így a gól érvényes volt.

Laidouni a háta mögé szállt labdát valóban sarokkal próbálta tisztázni, ez azonban nem volt sikeres, így az indítás pillanatában lesen állt lipcsei Timo Werner meglódult a labdával, s az akció végén Poulsen a kapuba talált. Szabályértelmezési kérdés, hogy Laidouni labdához érése feloldotta-e a lesállást vagy sem.

A Lipcse edzője meghívta a játékvezetőket

A szabály szerint a védekező játékos labdaérintése csak akkor szünteti meg a lesállást, ha az a mozdulat kontrollált. Na most, az egyértelmű, hogy Laidouni nem véletlenül, hanem szándékosan ért a labdához, de hogy kontrollálta is azt, az kérdéses. Rose szerint egyértelműen igen, de a játékvezető másként ítélte meg.

A Lipcse edzője szarkasztikusan meghívta a játékvezetőket csapata edzésére:

– Visszatérek a példámhoz, emlékezzünk Higuitára. A fiúk mindennap edzenek, talán jöjjenek el a játékvezetők, és nézzék meg, mit csinálnak. Simán zsonglőrködnek sarokkal anélkül, hogy látnák a labdát, akár hússzor is, ha úgy akarják. Azért futballisták, mert képesek erre, senki se mondja nekem, hogy nem tudnak akár így is kontrolláltan a labdához érni.

A volt Fradi-játékos nagy napja

Hiába a lipcsei kesergés, fontos rangadót veszítettek el. Szoboszlaiék visszacsúsztak az ötödik helyre a bajnokságban, az Union pedig továbbra is második, s immáron hat ponttal előzi meg a Leipziget.

A 26 éves Laidouni január végén 2,6 millió euróért szerződött a Fradiból az Union Berlinhez, és a Lipcse ellen volt először kezdő a Bundesligában. Remek játékkal rukkolt ki 87 perc alatt: egy szép passzával gólhelyzetet is teremtett, kilenc sikeres passza volt a támadó harmadban, hat labdát szerzett, és vele szemben szabálytalankodtak a legtöbbször (ötször).

A tunéziai válogatott Laidouni remek játéka az Union Berlin sérült magyar középpályása, számára is intő jel: eggyel több komoly riválissal kell majd megküzdenie a csapatba kerülésért.

Borítókép: Aissa Laidouni remekül kezdett az Union Berlinben (Fotó: Twitter/Union Berlin)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.