A milánói derbi a kínai elnök vágya, mindenki más ellene van

Az elmúlt szezonok nem az olasz klubok szárnyalásáról szóltak a Bajnokok Ligájában. Idén viszont kettő, az AC Milan és az Internazionale már bejutott a negyeddöntőbe, s jó eséllyel követi őket a Napoli is. A pénteki sorsoláson tehát egy milánói derbi is összejöhet, ám ennek a két csapat háza táján a jelek szerint csak az Inter kínai elnöke, Steven Csang örülne.

Magyar Nemzet
2023. 03. 15. 20:52
Lautaro Martínez
Inter Milan 2023 serie a Fotó: Twitter/Inter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Túlzás lenne azt állítani, hogy a Milan és az Inter parádézott a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében. De mindkét csapat sikerrel vette az akadályt, a piros-feketék a Tottenhamet, a fekete-kékek a Portót búcsúztatták, egyaránt 1-0-s összesítéssel. A pénteki sorsoláson tehát akár összejöhet egy milánói derbi is a BL-negyeddöntőre, ennek a lehetősége legutóbb tizenhét évvel ezelőtt állt fenn.

ONANA, André
Onana védéseire is szüksége volt az Internek, hogy egyáltalán szóba kerülhessen a milánói derbi a BL-ban. Fotó: MTI/AP/Luca Bruno

Azóta az Inter és a Milan is megnyerte egyszer a Bajnokok Ligáját, viszont a legutóbbi tíz kiírás negyeddöntője kivétel nélkül milánói csapat nélkül zajlott.

Sőt, az olasz futballklubok általánosan nem teljesítettek jól az elmúlt években: az elmúlt két kiírásban egyetlen negyeddöntőse sem volt a Serie A-nak, elődöntőt pedig legutóbb az AS Roma vívott az olasz csapatok közül, még a 2017/18-as idényben. Ehhez képest most az Inter, a Milan és 2-0-s frankfurti győzelme után valószínűleg a Napoli is érdekelt lesz a negyeddöntő sorsolásán.

– A negyeddöntőben már minden csapat erős, de a milánói derbi szenvedélyes küzdelmét ismerve szívesen fogadnám, ha összejönne a párosítás – mondta a Portóban kiharcolt továbbjutás után az Inter kínai elnöke, Steven Csang.

A korábbi játékosok szerint nem jönne jól a csapatoknak a milánói derbi

A két sztárcsapat korábbi játékosai egészen más véleményen vannak. A világbajnok Giuseppe Bergomi, aki a teljes karrierjét az Interben töltötte, viccesen megjegyezte, hogy semmiképpen sem vállalná a szokásos munkáját televíziós szakértőként.

– Komolyra fordítva: a derbi mindig nehezebb meccs, különösen a fiatalok számára. Bízom benne, hogy másképp alakul a sorsolás, és a milanista barátaim is így vannak ezzel – mondta a korábbi védő.

Hasonló véleményt fogalmazott meg a Milan legendája, a rövid kölcsönjátékot leszámítva szintén egyklubos karriert teljesített Alessandro Costacurta, aki a 2002/03-as elődöntőben játszott az Inter ellen.

– Azok a napok voltak a legrosszabbak karrierem során – idézte fel Costacurta annak ellenére, hogy a párharcot 1-1-es összesítéssel, az azóta eltörölt és a közös stadionban játszó milánói klubok esetében egyébként is nehezen értelmezhető idegenben lőtt gólok szabályának köszönhetően a Milan nyerte meg, sőt az idény végén a trófeát is megszerezte.

Két évvel később, a BL-negyeddöntőben csapott össze a két milánói klub, s a második meccs félbeszakadt, miután a fekete-kékek drukkerei pirotechnikai eszközzel dobták meg a Milan kapusát, Didát.

Ha megvalósul Csang álma, sokan csalódottak lesznek Milánóban. De az már biztos, hogy az idei Bajnokok Ligája-szereplésével a város mindkét sztárklubja elégedett lehet, bárhogy alakul is a folytatás.

Borítókép: A legutóbbi milánói derbit Lautaro Martínez fejese döntötte el az Inter javára (Fotó: Twitter/Inter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.