„Ismét bebizonyosodott, hogy jó embereket nevel ki a magyar sport”

Lezárult a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkárságának Bajnokok a Bajnokokért elnevezésű jótékonysági aukciója, amelynek keretén belül magyar sztársportolók fogtak össze egy nemes cél érdekében. Többek között Szoboszlai Dominik, Schäfer András, Szabó Gabriella és Baji Balázs is felajánlott egy-egy ereklyét annak érdekében, hogy támogassa a Drávucz Rita által létrehozott WonderFlora & CMT Alapítványt, és ezzel is segítse egy ritka betegség szélesebb körű megismertetését. Schmidt Gábor, a Sportért Felelős Államtitkárság sportigazgatási és fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkára csütörtökön sajtótájékoztatón ismertette a kezdeményezés eredményeit.

2023. 03. 23. 11:24
Drávucz Rita Flóra
Drávucz Rita. 20210225 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Drávucz Rita két éve a Magyar Nemzetnek adott interjúban mesélt a kislánya születése utáni első évek megpróbáltatásairól. Flóra a Charcot-Marie-Tooth nevű betegséggel küzd, amelynek diagnosztizálása sem ment könnyen, hiszen nagyon ritka és kevéssé ismert betegségről van szó. Az olimpiai negyedik helyezett, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó utóbbin szeretne változtatni, és segíteni Flóra sorstársain.

– Attól kezdve, hogy Flórám megszületett, hosszú két évünk volt. A második évben nem állt föl, nem járt, tudtuk, hogy baj van. Rengeteg kiváló orvos látta a lányunkat, és eléggé felzaklatott, hogy tízből egynek sem jutott eszébe, milyen betegségről is lehet szó. Végül egy fiatal genetikus, Szakszon Katalin doktornő segített. Hónapokba telt, mire megkaptuk a vérelemzés eredményét. A lányomnál a Charcot-Marie-Tooth nevű ritka genetikai betegséget diagnosztizálták. Az a cél vezérel, hogy találják föl a gyógyszert erre a betegségre, amivel a lányunkon is segíthetünk. Ezért alapítottam meg a WonderFlora & CMT Alapítványt, és azon dolgozunk, hogy itthon megismertessük ezt a betegséget – nyilatkozta akkoriban Drávucz Rita.

A közelmúltban a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága is az ügy mellé állt. A Bajnokok a Bajnokokért elnevezésű jótékonysági aukció részeként a magyar sport klasszisai, többek között Szabó Gabriella, és ajánlottak fel egy-egy relikviát a nemes cél elérése érdekében.

Baji Balázs, Varga Zsuzsanna, Schmidt Gábor és Szabó Gabriella. A Sportállamtitkárság felvétele

Az aukció immáron lezárult, és csütörtökön Schmidt Gábor, a Sportért Felelős Államtitkárság sportigazgatási és fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkára és Varga Zsuzsanna, a WonderFlora & CMT Alapítvány kuratóriumi elnöke egy sajtótájékoztatón ismertette a kezdeményezés eredményeit.

– A sportolói közösség már számtalanszor bizonyította, hogy képes az összefogásra, főleg, ha az egy jó ügy érdekében történik. Nem volt ez másképp a Bajnokok a Bajnokokért jótékonysági aukció kapcsán sem, hiszen mindenki első szóra a kezdeményezés mögé állt. A sportolók maguk is érzik, hogy az elért sikereiknek köszönhetően példaképekké váltak, a jó ügyek nagyköveteinek kell lenniük. Ezúton is szeretném megköszönni élsportoló bajnokainknak és az ügyet támogató szervezeteknek, hogy felajánlásaikkal segítették a WonderFlora & CMT Alapítványt céljaik elérésében – fogalmazott Schmidt Gábor, hozzátéve, hogy az államtitkárság a jövőben is a hasonló ügyek mellé áll.

Az aukción több mint három és fél millió forint gyűlt össze a licitálóknak köszönhetően, emellett különböző szervezetek és civil személyek adományozás útján járultak hozzá a kezdeményezéshez. Így tett a Magyar Labdarúgó-szövetség is, amely nagyvonalú felajánlást tett az alapítvány részére. Ennek köszönhetően az aukción befolyt összegen túl közel hárommillió forint adomány érkezett a jó ügy támogatására. 

– Álmunkban sem gondoltuk volna, hogy ennyien mellénk állnak, ez nagyon sokat jelent a számunkra – fogalmazott az alapítvány nevében Varga Zsuzsanna kuratóriumi elnök. – Az aukció nyomán egyre többen ismerik meg a történetünket, és egyre többen nyújtanak nekünk segítő kezet. Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani mindenkinek, aki részt vett a jótékonysági kampányban: a sportállamtitkárságnak, a bajnokoknak, a sportszervezeteknek, a szurkolói egyesületeknek, az alapítvány önkénteseinek, a sajtó munkatársainak és minden kedves támogatónknak.

Néhány a felajánlott ereklyék közül. A Sportállamtitkárság felvétele

Drávucz Rita betegség miatt távolt maradt az eseménytől, de a felajánlást tett sportolók közül a háromszoros olimpiai bajnok kajakozó Szabó Gabriella és világbajnoki bronzérmes, Európa-bajnoki ezüstérmes gátfutó Baji Balázs személyesen adta át a győztes licitálóknak az ereklyéket. 

– Első hívásra, nagy örömmel csatlakoztam a kezdeményezéshez, hiszen nemes célt szolgál. A sportolóknak a pályán kívül is segíteni kell, igyekezni szebbé, jobbá tenni a körülöttük lévő közösség életét – vélekedett Baji Balázs, aki elárulta, egy, a szívének kedves tárgyat ajánlott fel, a 2017-es londoni világbajnokságon viselt rajtszámát. 

– Sokat jelent nekem ez a rajtszám, kedves emlék, de ha ez az ereklye segíthet egy embert, egy közösséget, az még fontosabbá teszi a szememben. Jobb helye lesz, mintha a falamon lógna.

Szabó Gabriella arról beszélt, a kampány ismét bizonyította, hogy jó embereket nevel ki a magyar sport. 

– Kajakosként sokat gondolkoztam rajta, hogy mit tudnék felajánlani, végül a legbecsesebb ereklyémet választottam. A trikó nélkül nem lennék háromszoros olimpiai olimpiai bajnok – fogalmazott a klasszis.

Baji Balázs Szabó Gabriella
Baji Balázs és Szabó Gabriella. A Sportállamtitkárság felvétele

Érdekesség, hogy olimpiai bronzérmes, Európa-bajnok vízilabdázó sapkája mondhatni családban marad, hiszen Merész András, a női válogatott korábbi szövetségi kapitánya csapott le rá, aki egy hétköznapi fehér sapkára is szívesen licitált volna, hogy segítse a kezdeményezést.

A befolyt összegből a WonderFlora & CMT Alapítvány 2023 áprilisában megrendezi az I. Nemzetközi Interdiszciplináris Neuromuszkuláris Konferenciát, illetve Flórát támogatják, akinek egy komplex, csak külföldön elérhető rekonstrukciós ortopédiai műtétre van szüksége, hogy önállóan sétálhasson.

Borítókép: Drávucz Rita és lánya, Flóra (Fotó: Bach Máté)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.