Messi és Mbappé is csak kiszolgálja a katari érdekeket Párizsban?

Szokatlanul kemény hangot ütött meg Philipp Lahm, a 2013-ban BL-győztes Bayern München és a 2014-ben világbajnok német labdarúgó-válogatott csapatkapitánya. Az eszes játékáról híres, visszavonult játékos a katari kézben lévő Paris Saint-Germain csapatát kritizálta élesen. Lahm szerint a luxusáruháznak tűnő PSG semmilyen európai értéket nem testesít meg.

Magyar Nemzet
2023. 03. 22. 21:32
null
FBL-FRA-LIGUE1-PSG-LILLE Fotó: FRANCK FIFE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Philipp Lahm klasszis játékosként is arról volt híres, hogy keveset beszélt, de amikor megszólalt, arra érdemes volt odafigyelni, és jó szokását a 2017-es visszavonulása óta is megtartotta. Ennek most Párizsban aligha örülnek, ugyanis a német a PSG-be szállt bele, miután nemrég volt csapata, a Bayern München kettős győzelemmel, kapott gól nélkül ejtette ki a BL-nyolcaddöntőben a támadósorral támadó francia sztárcsapatot.

Lahm szerint a PSG a sok sztárjátékosával jelenleg leginkább egy luxusáruházhoz hasonlít, mintsem futballcsapathoz.

„Ez a rendkívül drága klub egy luxusáruházhoz hasonlít. Kiállítja legértékesebb darabjait, amelyeket mindenki csodál, de senki nem engedheti meg magának őket. Ez nagy figyelmet és látványosságot garantál, ugyanakkor csupán gazdaságilag működik” – fogalmazott Lahm a Die Zeitung interjújában.

Lahm meggyőződése, hogy a PSG, benne a sok sztárral, mint Messi, Mbappé és elsősorban politikai érdekeket szolgál, a csapat katari tulajdonosai Párizson keresztül próbálják építeni az üzleti kapcsolataikat.

„Politikailag megtérül a befektetésük, mert a futball jó eszköz arra, hogy más célokat népszerűsítsen. Katar a geopolitikai céljaira használja a PSG-t és annak játékosait is. Ilyen a világ” – jelentette ki Lahm, aki hozzátette, az a baj, hogy ennyi pénzből nem tudnak minőséget előállítani. „A PSG játékosai a leghíresebb futballisták közé tartoznak, rajongókkal és követőkkel a világ minden tájáról. A Bayern elleni párharcban azonban semmiféle természetfeletti nem tűnt fel, semmi, ami lelkesedést ébreszt vagy aminek részese akarsz lenni.”

Lahm úgy látja, hogy az igazi nagy csapatok abban különböznek a PSG-től, hogy a szurkolók azonosulni tudnak velük. „Ez csak együttműködéssel, szolidaritással és közösségben sikerülhet. Ezek Európa értékei, amelyeknek nyomuk sincs a PSG-nél.”

Borítókép: Lionel Messi is csak eszköz Philipp Lahm szerint (Fotó: Franck Fife)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.