Hihetetlen: kegyetlenül lefejeltek egy női partjelzőt + videó

Busai Attila esete sajnos nem egyedi a futballvilágban. A Ferencváros korábbi játékosa jelenlegi klubja, az NB III-as BKV Előre színeiben lefejelt majd megütött egy játékvezetőt, az MLSZ hatéves eltiltással sújtotta az egykori utánpótlás-válogatott játékost. Szeretnénk azt hinni, hogy Busai története egyedi a futballvilágban, de sajnos ez nem igaz. Itthon és a nagyvilágban is számos bíróverésről szóló történetet jegyeztek fel.

Magyar Nemzet
2023. 04. 27. 9:46
bede ferenc
Budapest 20100901 Labdarúgás 2010 ősz NBI NB1 Monicomp Liga FTC Ferencváros Győr Győri ETO sárgalap Bede Ferenc játékvezető Fotó: Németh Ferenc Nemzeti Sport Fotó: Németh Ferenc/Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Busai Attila nem kegyelmezett a játékvezetőnek. A BKV Előre jelenlegi, az FTC korábbi utánpótlás-válogatott játékosa lefejelte, majd megütötte az Iváncsa elleni NB III-as bajnoki mérkőzés bíróját. A Magyar Labdarúgó-szövetség gyors és drasztikus büntetést foganatosított, hat évre eltiltotta Busait. Jó lenne azt hinni, hogy a bíróverésnek, bántalmazásnak csak néhány esetet felölelő története van, ám sajnos ez nem igaz. Az Origó ezt konkrét esetekkel bizonyította.

Busai Attila BKV Előre Kisvárda II
Busai Attila esete szélsőséges, de sajnos nem egyedi       Fotó: Kisvárdafc.hu

Itthon, az NB I-ben

2006 májusában az MTK 2-1-re fordított az Újpest ellen, és ezt a lila-fehérek szurkolói nem tudták elviselni. Többen a pályára rontottak, megütötték a játékvezetőt, és kapott néhány MTK-játékos is. Előbb egy fehér pólós drukker rohant oda Bede Ferenc sporttárshoz, majd kis üvöltözés után jól mellbe lökte, aztán egy mezbe öltözött emberke buzdult fel társa cselekedetén, és a lökést is felül-, azaz alulmúlva behúzott egyet a játékvezetőnek. 

– Kicsit meglepődtem, hogy a szurkolók beugráltak, nem gondoltam volna, hogy ez lesz a vége, nem volt benne a meccsben. Sajnos ez társadalmi probléma, amelyet mihamarabb orvosolni kell. A döntő szituációkban jól ítéltünk a kollégáimmal. Belegondolni is rossz, mi lett volna, ha súlyos hibákat követünk el. Szerencsére nem volt náluk kés vagy hasonlóan veszélyes tárgy, mert el lehet képzelni, mi történik, ha még ilyesmivel is fel vannak szerelkezve – mondta a meccs után Bede a Nemzeti Sportnak.

Itthon, alacsonyabb osztályban

2011-ben az Encsencs–Geszteréd megyei harmadosztályú labdarúgó-mérkőzésen az egyik encsencsi védő egy lesgól miatt vesztette el a fejét, és úgy megverte a bírót a 2-0-s vendéggyőzelemmel végződő mérkőzés 90. percében, hogy az nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett, de a játékvezető asszisztensét sem kímélte, alaposan megrúgta. A bíró rövid ápolás után folytatni tudta a meccset, és csak a kétperces hosszabbítás után fújta le a meccset. A bíróverés ügyében rendőrségi nyomozás is indult, az MLSZ megyei fegyelmi bizottsága pedig öt évre eltiltotta a játékost.

Ugyancsak egy megyei harmadosztályban történt egy rendkívüli eset, amikor a Répcevis–Csapod mérkőzés hajrájában a hazaiak kapura törő játékosát felrúgta a csapodi kapus. A bíró tizenegyest ítélt, ami után a kapus heves reklamálások közepette megütötte. A bíró azonnal véget vetett a meccsnek, a felháborodott vendégek elől pedig úgy kellett kimenekíteni a pályáról, hogy egészen Ausztrián át menekült hazáig.

A körzeti bajnokságban szereplő mendei csapat már két fordulón is túljutott a Magyar Kupában, amikor a megyei első osztályú Tápiószentmártont fogadta 1999-ben. Sokáig gól nélküli döntetlenre állt a meccs, ami a mendeiek továbbjutását jelentette volna, ám a hosszabbításban megszerezte a vezetést a Tápiószentmárton, a káosz pedig ezt követően robbant ki a pályán. A hazaiak kapusa óriási sprintbe kezdett, majd rávetette magát a félpályánál dermedten figyelő játékvezetőre. A kapus csapattársai, sőt még a nézők is úgy gondolták, hogy nem maradhatnak ki ők sem a bíróverésből, így Fischoff Jonathan játékvezetőnek még arra sem volt ideje, hogy lefújja a meccset.

Nyolc évvel ezelőtt két labdarúgó-mérkőzést is félbe kellett szakítani egy hétvége alatt Baranyában, mert a játékosok rátámadtak a bírókra. Az Olasz-Versend és a Merenye–Csertő meccsen is történt bántalmazás.

Itthon, az utánpótlásban

2003-ban egy utánpótlásmeccset követően verték meg brutálisan Bozai Balázs játékvezetőt Soroksáron a Soroksár–ESMTK U19-es mérkőzés után. Bozai felé köpött az egyik hazai labdarúgó, sőt, sértő megjegyzést is tett Bozaira, de ezt még elviselte volna a bíró, ha utána nem verik véresre a saját öltözőjében. Bozait idézi a Nemzeti Sport. – Az egyik soroksári játékost a második félidőben kiállítottam, aki, miután megkapta a piros lapot, sértő megjegyzést tett, majd felém köpött. Ahogy a meccs után kijöttem a tusolóból, belépett az öltözőbe a kiállított játékos édesapja, aki mellesleg a meccs főrendezője volt. 

Felelősségre vont, hogy miért írtam a jegyzőkönyvbe azt, hogy köpött a fia, és abban a pillanatban már le is fejelt. A partjelzők kirohantak segítségért, és a soroksáriak néhány futballistája – köztük a kiállított játékossal – bejött az öltözőbe, csakhogy nem védelmeztek, hanem beálltak a verekedő főrendező mellé. Eléggé megalázó volt, ugyanis meztelenül voltam a helyiségben, miközben öten agyba-főbe vertek.

 Aztán az egyik labdarúgó – miközben egy ütés miatt dőltem előre – térddel az orromat is megrúgta. Közben levertük a radiátort is, amelynek kiálló darabja súlyosan felsértette a lábamat, azóta csak sántítani tudok. Amikor már az öltözőben minden csupa vér volt, akkor az ordítozásom után abbahagyták a verést és elrohantak. Az orvosok megállapították, hogy nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedtem, s az orromban a porc eltörött. Annyit még elmondanék, hogy a rendőrségnek megneveztem a tetteseket, de az ügyvédem tanácsára az újságban csak a vizsgálat után beszélhetek erről – elevenítette fel a történteket a bántalmazott.

Külföldön sem jobb a helyzet…

Elsősorban Közép-, és Dél-Amerikában van komoly történelme a bíróveréseknek. Peruban rohamrendőröknek kellett közbeavatkozniuk a San Simón–Sporting Cristal 2014-es bajnoki mérkőzésen. 

El Salvadorban szó szerint agyonvertek, megöltek egy játékvezetőt. Egy bizonyos második sárga lap, azaz kiállítás után dühödtek be az agresszorok.

A kolumbiai bajnokságban klubtulajdonos verte meg a bírót. 

A nőket sem kímélik a futballpályán

Tavaly áprilisban a brazil ötödosztályú Desportivo Ferroviaria együttesének vezetőedzője, Rafael Soriano a Nova Venezia elleni mérkőzés félidejében berohant a pályára, hogy számonkérjen egy ítéletet a játékvezetőn. A női asszisztens, Marcielly Neto megpróbálta lenyugtatni a feldühödött edzőt, aki erre lefejelte. A játékvezető azonnal kiállította az edzőt, akit a mérkőzés után a saját klubja is kirúgott.

Az Origó cikke ITT elérhető.

Borítókép: Bede Ferenc még viszonylag olcsón megúszta (Fotó: MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.