Sallai Roland történelmi góllal öregbítette a magyar légió hírnevét

Az elmúlt héten három magyar légiós is gólt szerzett a klubcsapatában. Sallai Roland újra kezdő lehetett a Freiburgban, amit góllal és gólpasszal hálált meg, a holland AZ Alkmaar magyarja, Kerkez Milos a Fortuna Sittard elleni győztes bajnokin iratkozott fel az eredményjelzőre, Észak-Amerikában pedig Gazdag Dániel volt eredményes, emellett a csapata bejutott a CONCACAF Bajnokok Ligája elődöntőjébe.

2023. 04. 17. 5:50
Werder Bremen - SC Freiburg
Werder Bremen-SC Freiburg 16 April 2023, Bremen: Soccer: Bundesliga, Werder Bremen - SC Freiburg, Matchday 28, wohninvest Weserstadion. Freiburg's Roland Sallai celebrates with Lucas Höler (r), who scored the goal to make it 1:2. Photo: Carmen Jaspersen/dpa - IMPORTANT NOTE: In accordance with the requirements of the DFL Deutsche Fußball Liga and the DFB Deutscher Fußball-Bund, it is prohibited to use or have used photographs taken in the stadium and/or of the match in the form of sequence pictures and/or video-like photo series. (Photo by CARMEN JASPERSEN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: Europress/AFP/Carmen Jaspersen
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akadt magyar légiós hőse a hétvégének, aki ráadásul kissé váratlanul vált főszereplővé, hiszen a közelmúltban inkább csak epizodista lehetett a Freiburgban. Nem indult jól a mérkőzés a csapata számára Brémában: a gól nélküli első félidőt követően a második játékrész második percében már vezettek a hazaiak. Ám Christian Streich remek érzékkel a kezdőcsapat tagjaként küldte pályára Sallai Rolandot, aki a 67. percben meghálálta az edzői bizalmat: kapásból küldte a hálóba a Freiburg történetének 1000. élvonalbeli gólját. Sallai négy perccel később a győztes gólnál is megvillant: tanári módon varázsolta a labdát Lucas Höler fejére, a csatár pedig a brémai kapuba csúsztatott.

Győzött az RB Leipzig is Willi Orbánnal és Szoboszlai Dominikkal a fedélzeten. Itt is az ellenfél, az Augsburg szerzett vezetést, ám a lipcseiek 3-1-re fordítottak, végül 3-2-lett a vége. Az Union Berlin a még mindig nem harcra kész nélkül csak 1-1-et játszott otthon a Bochummal. A fővárosi csapat így is a harmadik helyen áll, de nagyon a nyakában liheg a Leipzig és a Freiburg is. A Bundesliga másodosztályában a Hamburg 2-0-ra kikapott a Kaiserslautern vendégeként, Németh András a 84. percben állt be.

Egy magyar érdekeltségű csapat maradt a nemzetközi porondon, az AZ Alkmaar az Európa-Konferencia-ligában az Anderlecht ellen lépett pályára Brüsszelben, és 2-0-ra kikapott a negyeddöntő első mérkőzésén, majd vasárnap este a holland bajnokságban a Fortuna Sittard vendége volt, mindkét meccset végigjátszotta, a másodikon remek egyéni szóló végén belőtte csapata második gólját a 42. percben, az AZ 3-0-ra nyert. Az olasz második vonalban a Parma 1-1-re végzett Modenában, Balogh Botondot nem cserélték be, a Pisa viszont kikapott Ternanában, kezdőként 83 percet játszott. A belga másodosztályban pedig a Lommel 4-1-re verte a Dienzét, Vancsa Zalán a 90. percben lépett pályára a győztes csapatban.

Gyurcsó Ádám Fotó: AFP

Cipruson az AEK Larnaca 4-1-re kikapott a Paphosz stadionjában, Gyurcsó Ádám kezdett, majd a 64. percben Nikolics Nemanja váltotta. Az Omonia Nicosia otthon szenvedett 3-0-ás vereséget Lang Ádámmal a védelmében az Arisztól. A török élvonalban az Antalyaspor Szabó Bálintot a kispadon jegelve 3-1-re legyőzte az Alanyasport, a Fenerbahce pedig Isztambulban Szalai Attilát végig bevetve 2-1-re nyert az Ankaragücü ellen.

 

A szlovák Fortuna Ligában zajlik a rájátszás, és a Dunaszerdahely halad a bajnoki címe felé. Ezúttal a Podbrezovát látta vendégül, és az ellenfél már a 3. percben vezetést szerzett. A DAC az 58. percben egyenlített, majd három perccel később beállt Kalmár Zsolt és Szánthó Regő is, előbb pedig bő tíz perccel később gólpasszt adott – ezzel 2-1-re nyert a Dunaszerdahely. 

Kalmár Zsolt Fotó: Dac.sk

– A héten lázas voltam, torokfájásos betegséggel is küzdöttem – mondta Kalmár Zsolt a Nemzeti Sportnak. – A meccs reggelén már jobban éreztem magam és itt akartam lenni, segíteni a csapatot. Örülök, hogy döntő gólpasszal is hozzá tudtam járulni a három pont megszerzéséhez. Hallottam, hogy csapattársam, Milan Dimun kiáltott, hogy passzoljak vissza. Nem láttam őt, hol van, érzésből továbbítottam a labdát. Remek, hogy a lövése a kapuban kötött ki.

Izraelben a rájátszás zajlik, Koszta Márk csapata, a Maccabi Bnei Raina idegenben győzte 2-1-re a Nesz Cionát, a magyar csatár végig a pályán lehetett. Az osztrák élvonalban a LASK Kecskés Ákos nélkül végezett 0-0-ra Salzburgban, a Grasshoppers pedig Bolla Bendegúzt is bevetve hazai pályán szenvedett 3-1-es vereséget a Siontól. 

 

Európán túli légiósaink közül sérült, ezért nem játszhatott a dél-koreai Ulaszan Hyundai meccsén a Tedzson otthonában, és így nem volt része a 2-1-es kudarcnak. Az észak-amerikai profi liga, az MLS magyarjai felemás hetet zártak. A rossz hír az, hogy a Sporting Kansas City megint kikapott, ezúttal a San Jose Earthquakes vendégeként 3-0-ra. Sallói Dániel kezdett, a 70. percben lecserélték, a csapata pedig győzelem nélkül a Nyugati Konferencia utolsó helyén áll. és a Philadelphia Union jobb hetet tudhat maga mögött. A CONCACAF Bajnokok Ligája negyeddöntőjében. a hazai 1-0 után a mexikói Atlas otthonában 2-2 lett a végeredmény, és így 3-2-es összesítéssel Gazdagék jutottak az elődöntőbe. A hétvégi bajnokin a csapat a Chicago Fire vendége volt, 2-2 lett a végeredmény, Gazdag Dániel végigjátszotta a meccset, és tizenegyesből ő szerezte csapata első gólját. 

Borítókép: Sallai Roland kulcsszerepet vállalt a Freiburg győzelmében (Fotó: Europress/AFP/Carmen Jaspersen)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.