Urbán Flóriánék remekelve is csak csatát nyertek, nem háborút

Hat fordulóval a vége előtt a BVSC-Zugló már megnyerte a bajnokságot az NB III Keleti csoportjában, ráadásul még veretlen, és imponáló eredménysorral büszkélkedhet. A siker kovácsai nem ismeretlenek a magyar futballban, hiszen a szakmai igazgató Kisteleki István vezetőedzőként is több klubnál dolgozott, és a kétezres évek második felében az MLSZ elnöke is volt, a csapat kispadján pedig az az Urbán Flórián ül, aki negyvenszer játszott a válogatottban, és vezetőedzőként is többször dolgozott az élvonalban is.

2023. 04. 18. 14:09
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bármely osztályban lenyűgöző ez a teljesítmény: 32 mérkőzés, 26 győzelem, 6 döntetlen, 0 vereség, 86 szerzett és mindössze 12 kapott gól. Ezek a számok önmagukért beszélnek, és nyilvánvalóan egy ilyen csapat messzire juthat, a BVSC-Zugló hat fordulóval a vége előtt már behozhatatlan előnyre szert téve megnyerte a bajnokságot az NB III Keleti csoportjában. A második Putnokot vasárnap 3-0-ra győzte le, ezzel lépett el 23 ponttal, a harmadik Körösladány lemaradása pedig kereken harminc pont – ez több mint utcahossz.

Fotó: BVSC-Zugló

Kisteleki István, az MLSZ korábbi elnöke edzőként egyszer már alkotott nagyot a Szőnyi úton, 1991-ben vele jutott fel a BVSC az élvonalba, ahol aztán már nélküle különös karriert futott be. Egy ideig a kiesés ellen küzdött sikeresen, ám az 1995–1996-os idényben több válogatott futballistát is a klubba csábítva az aranyérem legnagyobb esélyesének számított. 

Ez nem jött össze, a pocsék tavaszi teljesítménye miatt a végén a Ferencváros megelőzte, és utána szép lassan visszaesett, majd annyira elsorvadt a felnőtt csapat, hogy meg is szűnt, és csak 2012-ben alakult újjá a budapesti bajnokságban indulva. 

Kisteleki István 2020 októberében tért vissza szakmai igazgatóként korábbi sikerének a színhelyére, és akkor ezt nyilatkozta lapunknak:

– A felnőttek jelenleg a harmadosztályban játszanak, a vezetők örülnének, ha eggyel feljebb lépnének, de az lenne a csúcs, és nem dől össze a világ, ha nem jön össze. A legfontosabb a BVSC-re korábban jellemző futballkultúra felélesztése. Olyan klubot felépíteni, ahol a gyerekek a sport mellett emberi értékeket is kapnak a képzett, jó szemű edzőiktől, ahol jól érzik magukat. Ha emellett felbukkan közöttük egy új Törőcsik András, Bükszegi Zoltán vagy aki nyolc évig itt nevelkedett, az a hab lenne a tortán.

 

Eddig a feljutás nem sikerült, és a már biztos bajnoki cím ellenére sem készülhet még a BVSC-Zugló a magasabb szintre, mert az NB II létszámcsökkentése miatt osztályozót kell majd játszania a másodosztály 16., 17. vagy 18. helyezettjével. Az eredménysora viszont valóban enyhén szólva is feltűnő, ami nagyban köszönhető a június végén szerződtetett vezetőedzőnek, Urbán Flóriánnak is. Ő lapunk megkeresésére azt mondta, beszéljenek helyette az eredmények, azokhoz nincs mit hozzáfűznie, így a csaknem páratlan szereplés hátteréről Kisteleki Istvánt kérdeztük.

Fotó: BVSC-Zugló

– Buzsáky Ákos irányításával is sokat fejlődött a csapat, de nem volt annyira egységes, mint most, így tavaly csak ezüstérmet nyertünk – mondta a szakmai igazgató. – Tudom, hogy Urbán Flórián megosztó személyiség, de én dolgoztam vele Újpesten, jól kijöttünk egymással, és nekünk az ő megalkuvás nélküli győzni akarására és szakmai tapasztalatára volt szükségünk. Ez az a plusz, amivel jobb az idei csapat a tavalyinál. A keret kialakításakor nem élvonalat már megjárt, félig-meddig kiöregedett játékosokat kerestünk, hanem az anyagi lehetőségeket is figyelembe véve olyan velünk egy szinten szereplő és jó korban lévő futballistákat szerződtettünk, akik többek akartak lenni, és emberileg is illettek a közösségbe. Urbán Flórián nagy erénye, hogy rendkívül jó öltözőt alakított ki.

Fotó: BVSC-Zugló

Balogh Miklós csapatkapitány négy éve a BVSC játékosa, korábban megfordult Békéscsabán, a Vasasban, Szolnokon és Szegeden is, így átélte a szakosztályban lezajlott változásokat. Azt mondja, Kisteleki István érkezésével minden a helyére került, és az is jót tett, hogy nem egyik napról a másikra akart a vezetés mindent felforgatni, hanem lépésről lépésre haladva mentek előre. A remeklés titkát a jó közösségben és színvonalas szakmai munkában látja, utóbbiban a kulcs pedig Urbán Flórián személye, aki képes elhitetni a csapattal és minden egyes játékossal, hogy képes a sikerre, és minden percben  sugárzik belőle a győzelem akarata. Ez a szereplés kellő önbizalmat adhat az osztályozóra, és igazán csak akkor ünnepelnek majd, ha azt a párharcot sikerrel véve  feljutnak a másodosztályba, hiszen egyelőre csak csatát nyertek, nem háborút.

 

Kisteleki István szerint fontos tényező, hogy Urbán Flórián stábja is nagyon erős, minden héten leülnek a tagjaival átbeszélni a feladatokat, azaz igazi közösségi munka zajlik a háttérben. A bajnoki cím megnyerésével pedig nem maradtak motiváció nélkül, mert szeretnék megőrizni a veretlenségüket, elérni a száz pontot – most 84-nél tartanak – a száz szerzett gólt, és persze ott lesz még az osztályozó is. Ő úgy látja, ez a keret alkalmas a feljutásra, sőt, két-három erősítéssel a bennmaradásra is az NB II-ben, ám az már egy másik, következő történet lehetne. 

Borítókép: Így ünnepelte a csapat vasárnap a bajnoki címet (Fotó: Facebook/BVSC)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.