„A Manchester City nemcsak legyőzi a Real Madridot, meg is semmisíti”

A Bajnokok Ligájában megkezdődnek az elődöntők, holnap Milan–Internazionale meccset játszanak, de nem lebecsülve a milánói alakulatokat, Olaszországot leszámítva a futballvilágot a mai Real Madrid–Manchester City összecsapás hozza lázba. Amit az előre hozott döntőnek is tekinthetünk.

2023. 05. 09. 4:50
HAALAND, Erling
Manchester, 2023. április 15. Erling Haaland, a Manchester City játékosa berúgja csapata második gólját a Leicester City ellen az angol elsõ osztályú labdarúgó-bajnokság 2023. április 11-i mérkõzésén a manchesteri Etihad Stadionban. MTI/EPA/Tim Keeton Fotó: Tim Keeton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bajnokok Ligája végjátékában a fogadóirodák szerint nem kérdés, hogy a trófeát a Real Madrid–Manchester City párharc győztese hódítja el, de a címvédő spanyolok és az angolok összecsapásában is az utóbbiak az egyértelmű favoritok. A bet365-nél így néznek ki az oddsok: Manchester City 4/6, Real Madrid 10/3, Inter 7/1, Milan 8/1. A leendő BL-győztesre tippelt százalékos esélyek pedig a következők: Manchester City 60 százalék, Real Madrid 23, Inter 13, Milan 11.

HAALAND, Erling; GÜNDOGAN, Ilkay, Manchester City
és a Manchester City tegnapi edzésén MTI/EPA/Tim Keeton

A Real Madrid és a Manchester City tavaly is az elődöntőben csapott össze, és majdnem napra pontosan egy éve, május 4-én a madridi visszavágó döbbenetes végjátékot hozott. Azután, hogy az angolok otthon 4-3-ra nyertek – és góljaival a 11. percben már 2-0 volt az állás – a Bernabéuban a 89. percben is 1-0-ra vezettek, mégis kiestek. A csereként beállt a 90. percben középre tett labdáját belőtte, egy perc múlva pedig Carvajal beadását terelte a léc alá – 2-1, jöhetett a hosszabbítás. A 95. percben Benzema kiharcolt és belőtt egy tizenegyest (3-1), a Real így jutott be a párizsi döntőbe, ahol 1-0-ra legyűrte a Liverpoolt is.

Parádés mérleg a Manchester City mögött

Szóval, nem sokon múlott, hogy a királyi gárda nem vérzett el az elődöntőben, és az akkori helyzethez képest óriási különbség, hogy a manchesterieknél akkor még nem volt ott Erling Haaland. A 22 éves norvég csatár elképesztő formában van, egy hete, amikor a City 3-0-ra legyőzte a West Ham Unitedet, megszerezte a 35. találatát a bajnokságban, és ezzel megdöntötte a Premier League-ben az egy idényben szerzett gólok rekordját. Pep Guardiola listavezető alakulata szombaton a Leeds Unitedet 2-1-re verte, Haaland kivételesen most nem volt eredményes, Ilkay Gündogan duplázott. A Man. City mögött parádés mérleg van, legutóbb február 5-én kapott ki, 1-0-ra a Tottenhamtől, azóta húsz meccsen 17 győzelmet és 3 döntetlent jegyez. S azon se lepődjünk meg, hogy a BL-ben is Haaland vezeti a góllövőlistát, már 12-szer talált be. A második legeredményesebb manchesteri, Rijad Mahrez csak háromszor.

A Real Madridnál jobb a BL-gólok eloszlása: 6, Rodrygo 5, Benzema 4, Marco Asensio 3. A La Ligában a csapat csak a harmadik, a legutóbbi öt bajnoki meccséből kettőt is elveszített, szombaton azonban megnyerte a Király-kupát. Carlo Ancelotti együttese a sevillai döntőben Rodrygo két góljával 2-1-re verte az Osasunát, és huszadszor nyerte meg a kupát. 

S ugyan a BL-negyeddötőben 5-2-re győzött Liverpoolban, majd a Chelsea-t 4-0-ás összesítéssel ejtette ki, a Manchester City kétségkívül lehengerlőbbnek tűnik.

Wayne Rooney szerint Haaland tarthatatlan

Így látja ezt a 120-szoros angol válogatott Wayne Rooney is, a Manchester United korábbi kiválósága, aki mostanában a The Timesban publikál, és bátor kijelentést tett:

– A Manchester City nemcsak legyőzi a Real Madridot, meg is semmisíti – szögezte le a két éve a Derby Countyből visszavonult támadó. – Tévedhetek, de ez a City más szintet képvisel. Sosem írhatsz le egy olyan tapasztalattal és történelemmel bíró csapatot, mint a Real Madrid, de nem rájuk fogadnék. Tavaly kiejtették a Manchestert, most azonban más a helyzet. A Citynek sokat javult a védekezése és türelmesebb lett a játéka, ám a legfontosabb változás Erling Haaland személye. A City őrült öt percet élhetett át a Bernabéuban, ahol kiestek, de ha ott van Haaland, nem így alakult volna az a meccs, az a párharc. A Real Madrid nem tudta volna ugyanazt a játékot játszani. Mindkét meccsen voltak időszakok, amikor a spanyolok eldugták a labdát, amit azért tehettek meg, mert nem kellett a kontráktól tartaniuk.

Rooney felhívta a figyelmet arra is, hogy mivel Éder Militao eltiltás miatt ma nem játszhat, minden bizonnyal Antonio Rüdigernek kellene feltartóztatnia Haalandot, ami szerinte megoldhatatlan feladat lesz a német védő számára.

– Rüdiger nagyszerű játékos, aki szereti az egy az egy elleni helyzeteket, de őszintén szólva nem hiszem, hogy elbír majd Haalanddal. De a norvég csatár sebességét és erejét nézve, valamint azt, hogyan helyezkedik, jelenleg nincs is olyan középhátvéd a világon, aki képes lenne erre.

Azon lehet vitatkozni, Rooney-nak igaza van-e, de az aligha kétséges, hogy az értekezése komoly motiváció lehet a Real Madrid számára

Bajnokok Ligája, elődöntő, első mérkőzés: 

Real Madrid (spanyol)–Manchester City (angol) 21.00 (tv: M4 Sport)

Várható összeállítások:

Real Madrid: Courtois – Carvajal, Rüdiger, Alaba, Camavinga – Valverde, Kroos, Modric – Rodrygo, Benzema, Vinícius Jr.

Manchester City: – Walker, Rúben Dias, Akanji – Stones, De Bruyne, Gündogan, Grealish – Haaland

Borítókép: Erling Haaland a Real Madrid számára is sok gondot okozhat (Fotó: MTI/EPA/Tim Keeton)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.