A ZTE a Magyar Kupa után bajnoki győzelmet is ünnepelhetett

A labdarúgó NB I 30. fordulójának első vasárnapi mérkőzésén a Magyar Kupát a hét közben megnyerő Zalaegerszeg a dobogóért küzdő Puskás Akadémiát fogadta. A hazai csapat egy egyéni hibát büntetett meg góllal, a felcsútiak gyorsan egyenlítettek, ám az első félidő hosszabbításában a ZTE újra vezetést szerzett. A szünet után unalmasabbá vált a mérkőzés, a legnagyobb helyzetet a házigazda hagyta ki, de ez nem bosszulta meg magát, a friss kupagyőztes 2-1-re nyert.

2023. 05. 07. 16:55
ZTE
ZTE-Puskás Akadémia NBI Fotó: Nemzeti Sport/Kovács Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Zalaegerszeg öt forduló óta nyeretlen a bajnokságban, mégis érthető önbizalommal, boldogan készült a Puskás Akadémia ellen. Az ellentmondás csupán látszólagos, ugyanis a ZTE a hét közben, történelmet írva, először megnyerte a Magyar Kupát, és így a legnagyobb kérdés az volt, hogy az eufóriát követően sikerült-e a játékosoknak visszatérniük a földre a számukra rendkívül fontos bajnoki meccsre. Itt ugyanis a kiesés elkerüléséért harcol, és a hajrában minden egyes pont rendkívül fontos számára, hazai pályán viszont szinte kötelezőnek számított mind a három begyűjtése.

 

A Puskás Akadémia még nem mondott le a dobogóról, az ötödik helyen állva viszont ehhez ragadnia kell a Debrecenre és a Paksra, ehhez kellett neki a győzelem, azaz mindkét csapat kellő motivációval lépett pályára. Ehhez képest eleinte tartottak egymástól, és a Zalaegerszeg így a semmiből szerzett vezetést a 13. percben jókora felcsúti segítséggel: 

Posztobányi csúszott el utolsó emberként a saját tizenhatosának előterében, az arra járó Ikoba lecsapott a labdára, és 15 méterről jobbal a bal alsóba gurított – 1-0. 

Nem előzték meg nagy rohamok a vendégek egyenlítő gólját sem: a 27. percben jobbról érkezett egy rossz lövés, a kipattanót Posztobányi Favorovhoz játszotta, aki azonnal középre tette a labdát, amely megpattant Mocsin, így lett jó viszont Colley-nak, aki 4 méterről a kapuba passzolt – 1-1. A gólszerző a 39. percben sárga lapot kapott, majd négy perccel később a földön fekve szándékosan visszahúzta Kovács lábát – Erdőss játékvezető azonban nem állította ki második sárgával, ami óriási hiba volt tőle. 

Fotó: Nemzeti Sport/Kovács Péter

Sokáig nem bosszankodtak az eseten az egerszegiek, a hosszabbítás első percében ugyanis újra ünnepelhettek: a 45+1. percben nagy bedobás érkezett balról a vendégek tizenhatosára, Kovács megcsúsztatott labdája után Klausz a kapunak háttal vette át a labdát, majd lefordult, és balról, 6 méterről, kegyetlenül kilőtte a jobb felső sarkot – 2-1.

A második félidőre Hornyák Zsolt, a Puskás Akadémia vezetőedzője kettőt is cserélt, amire egerszegi kollégája, Boér Gábor három változtatással válaszolt. Utóbbi aztán hamar kimerítette az ötödik lehetőségét is – így akarta semlegesíteni a százhúsz perces szerdai kupadöntő esetleges kellemetlen hatásait. Maga a meccs kissé unalmassá vált, a házigazda őrizte az eredményt, a felcsútiak pedig nem tudtak hatékonnyá válni. A játékrész derekán a kupadöntő egyik hőse, Szalay Szabolcs veszélyeztetett kétszer is, a 74. percben szabadrúgásból lőtt a léc fölé, majd egy perccel később egyedül iramodhatott meg a balösszekötő helyén, 14 méterről a bal alsó sarok mellé helyezett nagy helyzetből, amúgy középen két társa is üres várta az átadást, de hiába…

A 91. percben Coley nem kerülhette el a sorsát: csúnyán becsúszott Gergényinek, amiért már megkapta a korábban is kiérdemelt második sárga lapját, vele a pirosat is. A nyolc perc hosszabbításban nem esett gól, így a ZTE kellő, de még nem elegendő távolságra került a kiesést jelentő helyektől, a Puakás Akadémia viszont nem került közelebb a dobogóhoz.

NB I, 30. forduló

Péntek

Bp. Honvéd–Kecskemét 1-0 (0-0), Bozsik Aréna, 5003 néző, jv.: Bognár T. Gólszerző: Kerezsi (55.)

Szombat

Újpest–Vasas 1-1 (1-1), Szusza Ferenc Stadion, 3880 néző, v.: Karakó. Gólszerző: Andzulasz (42.), illetve Holender (37.)

Paks–Debrecen 0-0, Paks, 3065 néző, v.: Berke

Ferencváros–Kisvárda 3-0 (0-0), Groupama Aréna, 13 133 néző, v.: Pintér. Gólszerző: Pászka (49.), Lisztes (52.), S. Mmaee (63.)

Vasárnap

Zalaegerszeg–Puskás Akadémia 2-1 (2-1), Zalaegerszeg, 2248 néző, jv.: Erdőss. Gólszerző: Ikoba (13.), Klausz (45+1.), illetve Colley (27.). Kiállítva: Colley (Puskás Akadémia, 91.)

Mol Fehérvár–Mezőkövesd 19.30 (tv: M4 Sport+
 

Borítókép: Fontos győzelmet ünnepelhetett a zalaegerszegi csapat, a héten másodszor (Fotó: Nemzeti Sport/Kovács Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.