Házon belül találta meg a Mister utódját a Szeged

Kárpáti Krisztián, a Pick Kézilabda Akadémia szakmai vezetője, az U18-as magyar válogatott szövetségi edzője váltja Juan Carlos Pastort az OTP Bank-Pick Szeged férfi-kézilabdacsapatának vezetőedzői székében. Az új edző 2023 júliusában áll munkába, és egy szezon után őt váltja majd Michael Appelgren, a svéd válogatott jelenlegi szövetségi kapitánya.

Magyar Nemzet
2023. 05. 08. 10:47
null
Balatonfüred 20200210 Kézilabda Kárpáti Krisztián Foto:Tumbász Hédi TUM Nemzeti Sport Fotó: Tumbász Hédi /Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszas útkeresés után megtalálta új edzőjét a férfi-kézilabdabajnokság címvédője, az OTP Bank-Pick Szeged. Korábban szó volt arról, hogy az anyagi ellehetetlenülés szélére sodródott lengyel Kielce edzője, a korábbi magyar szövetségi kapitány, Talant Dujsebajev váltja a szezon végén távozó Juan Carlos Pastort a vezetőedzői poszton. A lengyel szál mégsem Szegedre vezetett, a Kielce tehetős, névadó szponzorral lett gazdagabb, így Dujsebajev eljövetele lekerült a napirendről.

THW Kiel - KS Kielce
Dujsebajev nem jött          Fotó: Sascha Klahn

Az NB I címvédője utólag elismerte, több edzővel (állítólag a Veszprémet 2018-ban a Bajnokok Ligája döntőjébe irányító David Davisszal is) felvette a kapcsolatot, de a tárgyalások nem vezettek eredményre. Végül a klubhonlapon Szűcs Ernő Péter, a szegedi klubelnök tájékoztatott a döntésről. – Eddig sem azt a koncepciót vallottuk magunkénak, hogy összevásároljuk a világ sztárjátékosait, ennél felelősebb gazdálkodást folytatunk és felelősségünk van a jövő kézilabda-generációjának fejlődésében is. Inkább szeretnénk ragaszkodni az identitásunkhoz: fiatal, motivált játékosokkal lefektetni egy új alapot, amire hosszú távon építkezhetünk majd. Krisztián – akit a legtehetségesebb magyar edzőnek tartok – három éve dolgozik velünk, és pontosan abban a legerősebb, amilyen irányba most szeretnénk újraépíteni a csapatot. 

Utoljára 2014-ben játszhatott éremért az U18-as válogatottunk, a 2022-es Európa-bajnokságon Krisztián és csapata megnyerte a csoportját, és végül 4. helyen zárta a kontinensviadalt. Ez is alátámasztotta az elképzelésünket, hogy jó kezekben lesz a fiatalítás, és a felnőttcsapatunkat is erős kézzel tudja majd irányítani. Nagyon tiszta elképzeléssel vágunk neki az előttünk álló éveknek: fokozatosan, egyre több, lehetőleg az akadémiáról kikerülő játékost szeretnénk beépíteni a felnőttcsapatunkba. Ebben a folyamatban Kárpáti Krisztiánnak elképesztően fontos szerep jut, hiszen a jövő csapatához kell megtalálnia a legtehetségesebb fiatalokat. Munkájában Vladan Jordovics lesz segítségére, akinek szintén hatalmas tapasztalata van az ifjú tehetségek kiválasztásában és képzésében – fogalmazott az elnök.

Keretfrissítés

Eddig a norvég kapus, Emil Kheri Imsgard érkezése a biztos, Mirko Alilovic mellett Kent Robin Tönnensen, Alexander Blonz eligazol, Rosta Miklós már aláírt a Dinamo Bucuresti csapatához, illetve Bogdan Radivojevic távozásáról is érkezett már hír. Kárpáti munkába állásával a szegedi akadémisták kaphatnak nagy lehetőséget a következő szezonban.

Hozzátette, hogy Kárpáti Krisztián megbízatása egy évre szól, őt a svéd válogatott jelenlegi szövetségi kapitánya, Michael Appelgren és a korábbi szegedi klublegenda, Jonas Källman váltja 2024 nyarán. – Jövő júliusban a svéd válogatott jelenlegi edzője, Michael Apelgren, és klubunkhoz ezer szállal kötődő legendánk, Jonas Källman veszik át az első csapat irányítását. Ahogy korábban említettem, nekünk egy sikeréhes edzői gárda kell, és a tárgyalások során bennük láttuk meg azt a tüzet, azt az elszántságot, amire a klubnak szüksége lesz a továbblépéshez. A fiatalok mellett szeretnénk pár nemzetközileg is meghatározó játékost igazolni, ebben pedig a svéd edzőpárosnak is fontos szerepe lesz. Olyan rutinos játékosokat szeretnénk megszerezni, akik a győztes mentalitásukkal példaképként játszhatnak a fiatalabb játékosainkkal. Mivel Michael Apelgren szerződése a svéd válogatottnál és klubjánál is 2024-ben jár le, ezért állapodtunk meg úgy, hogy jövőre csatlakozik hozzánk. De hangsúlyozom, hogy az előttünk álló egy év nem átmeneti év, hanem az új korszak építkezésének első állomása – olvasható az indoklás.

Az OTP Bank-Pick Szeged az első helyen áll az NB I-ben, minden bizonnyal az élen fejezi be az alapszakaszt, és pályaelőnnyel kezdi majd a Telekom Veszprém elleni, az egyik fél második győzelméig tartó bajnoki döntőt.

Borítókép: Kárpáti Krisztián lesz a Szeged edzője (Fotó: Tumbász Hédi/Nemzeti Sport)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.