A balhézó szurkolók miatt nem indulhatnak a nemzetközi kupában

Bár megnyerte az Izraeli Kupát, mégsem indulhat a következő idényben a Konferencialigában a Beitar Jeruzsálem. A klub szurkolói miatt bűnhődik, akik többször felgyújtották a hálót, fejbe dobták az ellenfél, a Maccabi Netanya egyik játékosát, s többször is a pályára rohantak.

Magyar Nemzet
2023. 06. 06. 7:50
Beitar Jeruzsálem szurkolói balhé
Fotó: jpost.com

Bár megnyerte az Izraeli Kupát, mégsem indulhat a következő idényben a Konferencialigában a Beitar Jeruzsálem. A klub szurkolói miatt bűnhődik, akik többször felgyújtották a hálót, fejbe dobták az ellenfél, a Maccabi Netanya egyik játékosát, s többször is a pályára rohantak.

Ha csak az eredményre tekintünk, az Izraeli Kupa döntője sima mérkőzést hozott. A Beitar Jeruzsálem 3-0-ra legyőzte a Maccabi Netanyát, s a trófea mellett elnyerte a jogot, hogy a következő idényben a Konferencialigában szerepeljen. Azaz csak elnyerte volna. Az Izraeli Labdarúgó-szövetség ugyanis eltiltotta ettől a Beitart amiatt, ahogy a szurkolói viselkedtek a kupadöntőn.

A kupagyőzelem persze mindenhol okot ad örömködésre, amely közepette konszolidáltabb klubok esetében is előfordulhat szabályszegés.

A Beitar rajongói viszont már a meccs előtt olyan pirotechnikai bemutatót rendeztek, amelynek következtében meggyulladt a kapu hálója, majd ugyanez a mérkőzés alatt is megtörtént, az első félidőt kétszer kellett félbeszakítani a jeruzsálemi drukkerek miatt.

A Beitar valamennyi góljánál akadt szurkoló, aki berohant a pályára, hogy kedvenceivel ünnepeljen, a pirotechnikai eszközök mellett pedig poharakat és öngyújtókat is dobáltak a pályára, az egyik ilyen tárgy fejbe találta a Maccabi játékosát, Patrick Twumasit.

Az izraeli szövetség fegyelmi bizottsága a botrányos döntő következtében nem engedi indulni a Beitart a Konferencialiga 2023/2024-es kiírásában, emellett 70 000 izraeli sékel (kb. 6,5 millió forint) büntetéssel is sújtotta a klubot.

A Beitar már korábban is többször bűnhődött szurkolói miatt, a súlyos szankció talán a korábbi eseteknek is szól. Ahogy a jövőre nézve is hatásai lehetnek: ha 2025 januárjáig újabb rendbontást hajtanak végre a Beitar-hívek, akkor a hazai kupasorozatból is kizárják a jeruzsálemi csapatot, a bajnokságban pedig minden egyes alkalommal automatikusan három pontot levonnak a klubtól.

A Beitar Jeruzsálem hivatalos felületén jelezte, hogy minden létező fórumon fellebbez a „döbbenetes ítélet” ellen. Arról nem esik szó a közleményben, hogy a klub elítélné szurkolói viselkedését, de a klubelnök személyesen szólítja fel benne a drukkereket arra, hogy ne demonstráljának a szövetségi elnök és a fegyelmi bizottsági tagok háza előtt.

Abban még bízhat a Beitar, hogy nemcsak a klub tartja túl súlyosnak a büntetést. Izrael kulturális és sportminisztere, Miki Behar is jelezte, hogy „ezt a döntést meg kell változtatni, különben nem ér semmit a pályán aratott győzelem”.

Borítókép: Nem bírtak magukkal a jeruzsálemi szurkolók (Forrás: Jpost.com)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.