Negyedszer is 1-0, de Guardiola ezt most nem bánja

Egymást követő negyedik évben is 1-0-val ért véget a Bajnokok Ligája döntője. Az esélyesebb Manchester City ugyan nem hengerelt, de Rodri góljával legyőzte az Intert, így története során először megnyerte a BL-t, s triplázással zárta az idényt.

Magyar Nemzet
2023. 06. 10. 22:56
DZEKO, Edin; RODRI
Isztambul, 2023. június 10. A manchesteri Rodri (j) és a milánói Edin Dzeko a labdarúgó Bajnokok Ligájának döntõjében játszott Manchester City-Internazionale mérkõzésen az isztambuli Atatürk Olimpiai Stadionban 2023. június 10-én. MTI/EPA/Martin Divisek Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Időben elkezdődött a Bajnokok Ligája döntője. A tavalyi botrány után már ez is hírértékkel bírt a Manchester City és az Internazionale isztambuli fináléja előtt. Az esélyeket a fogadóirodák BL-döntőhöz képest szokatlanul egyenlőtlennek tartották: az Inter végső győzelmében bízók tétjük hétszeresében reménykedhettek. A Manchester City triplázásra hajtott az angol bajnokság és az FA-kupa megnyerése után, viszont egyben története első BL-győzelmére is. Az Inter is idénybeli harmadik trófeáját szerette volna megszerezni, igaz, az Olasz Szuperkupa- és az Olasz Kupa-arany mellett a bajnokságban csak a bronz jutott a 2022/23-as idényben a fekete-kékeknek.

Kevin de Bruyne Manchester City Inter Bajnokok Ligája Internazionale Denzel Dumfries
De Bruyne a második Bajnokok Ligája-döntőjét sem tudta végigjátszani (Fotó: MTI/EPA/Tolga Bozoglu)

Az első félidő nem hozott sok helyzetet, a legnagyobb a BL-gólkirály előtt adódott, de André Onana lábbal védte a norvég támadó lövését.

Összesen négy-négy lövésig jutottak a csapatok, a City kétszer, az Inter egyszer talált kaput, de nem volt igazán meglepő a játék képe alapján, hogy nem született gól.

A 0-0-s félidei állásnál sokkal jobban fájt a manchesteri csapatnak, hogy megsérült, a belga középpályást le kellett cserélni, akárcsak a 2021-es, Chelsea ellen elveszített fináléban.

A második félidő sem helyzetparádéval indult, s a támadók még a védelmi bakikat sem tudták kihasználni. Onana a saját tizenhatosán belül adta el a labdát, de a City végül kapura lőni sem tudott a lehetőségből. A túloldalon Akanji engedte el a labdát helyett Martíneznek, de az argentin csatár éles szögből a brazil kapusba bombázott.

A 68. percben viszont megszerezte a vezetést az angol csapatnak. Gündogan beadása levágódott, s éppen ideálisan a spanyol középpályás elé, aki védhetetlenül lőtt a kapuba.

Hamar egyenlíthetett volna az Inter, Dimarco első fejese a keresztlécről pattnat vissza, a második a csereként beállt Lukakuban akadt el. A belga támadó volt a milánóiak három évvel ezelőtti Európa-liga-döntőjének negatív hőse, hiszen vesztes öngólt szerzett a Sevilla ellen. Igaz, abban a fináléban korábban Lukaku a jó kapuba is betalált, most is próbálkozott, de Ederson könnyedén hárította a lövését.

Nagyobb helyzetbe hozta magát a De Bruyne helyett beküldött Foden, de Onana szépen védett.

Lukakunak is adódott még nagyobb helyzete, de a fejese is elakadt Edersonban.

A hosszabbításban is próbálkozott az Inter, a végén már Onana kapus is az ellenfél tizenhatosán belül járt, de az utolsó szöglet utáni Gosens fejeséből sem lett gól.

Ha a döntő nem is volt szép, Pep Guardiola Bajnokok Ligája-győzelemre vezette a trófeát hosszú évek óta üldöző Manchester Cityt. Mi több, triplázott, így ő lett az első edző, aki ezt két csapattal is megtette a 2009-es, barcelonai tökéletes idény után.

Bajnokok Ligája, döntő

Manchester City–Internazionale 1-0 (0-0)
Gólszerző: Rodri (68.)

Borítókép: Dzeko nem szerzett gólt a Bajnkok Ligája-döntőben, Rodri igen (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.