A Liverpool magyarjait eddig elátkozták – vajon Szoboszlai sikerrel jár?

Az elmúlt harminc évben tíz magyar labdarúgó is megfordult a Liverpool színeiben, de Szoboszlai Dominik már most más kategória. Elődei közül csupán ketten léptek pályára tétmérkőzésen az első csapatban, Kozma István és Bogdán Ádám is csak néhány meccsen kapott lehetőséget, míg Gulácsi Péter és Németh Krisztián a tartalék csapat sztárjaként sem jutott el a bemutatkozásig. Joggal bízhatunk benne, hogy Szoboszlai története sokkal fényesebben alakul a Liverpool mezében, s ő végre megtörheti a magyarok átkát az Anfield Roadon.

2023. 07. 02. 12:44
null
a20230327 Budapest Magyarország-Bulgária EB selejtező labdarúgó mérkőzés Fotó: Mirkó István MI Magyar Nemzet képen: #10 Szoboszlai Dominik, #23 Vécsei Bálint, #20 Sallai Roland Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egybehangzó hírek szerint szombaton sikeresen átesett az orvosi vizsgálaton, és 2028-ig szóló szerződést írt alá a Liverpool csapatával, amely 70 millió eurót fizetett érte a Lipcsének – a hivatalos bejelentésre is sor kerülhet hamarosan. Szoboszlai a klubtörténet harmadik legdrágább igazolása, korábban a Liverpool csak (84,65 millió euró) és Darwin Núnez (80 millió) megszerzésére költött többet.

Az ár alapján Szoboszlai vezér lehet a Liverpool mezében

Ebből is jól látszik, hogy Szoboszlai mennyire más alapállásból indul a Liverpool színeiben, mint a magyar elődei. Az elmúlt két idényben 91 meccsen 20 gólt és 22 gólpasszt jegyzett a Lipcsében, kétszer nyerte meg a Német Kupát, szerepelt a Bajnokok Ligájában, a Bundesliga egyik meghatározó játékosa lett – nem mellesleg 22 évesen a magyar válogatott csapatkapitánya.

Szoboszlai előtt a magyarok többnyire az utánpótlásba érkeztek a Liverpoolhoz, egyből az első keretbe tulajdonképpen csak Kozma István és Bogdán Ádám igazolt. Nem véletlen, hogy ők ketten léptek pályára tétmeccsen is a Liverpoolban, de egyikük sem volt olyan kategóriájú igazolás, mint most Szoboszlai, akitől a 70 milliós ár szerint is egyértelműen vezérszerepet várhatnak. De mire mentek eddig a magyarok az Anfield Roadon?

Kozma: Angliában a legrosszabb igazolások közé került

Az első magyar, aki pályára lépett a Liverpool színeiben és a Premier League-ben egyaránt, Kozma István volt, aki Skóciában alapozta meg az angliai karrierjét. Olyan jól játszott ugyanis a Dunfermline csapatában, hogy egyrészt beválasztották a klub halhatatlanjai közé, többek közt Sir Alex Ferguson mellé, másrészt felfigyelt rá a rivális Rangers edzője, Greame Souness. Miután Souness átvette a Liverpool irányítását, 1992 elején a csapat megvette Kozmát.

Olyan legendák közé került, mint Bruce Grobbelaar, Ian Rush, John Barnes vagy Steve McManaman. Akkoriban még kevesebb játékos ülhetett le a kispadra, a meccskeretbe is nehéz volt bekerülni, Kozma végül mindössze tíz mérkőzésen szerepelt a Liverpoolban, de az 1992-ben indult Premier League-ben így is ő lépett pályára az első magyarként. Mivel többet szeretett volna játszani, 1993-ban visszatért Újpestre. A The Times 2007-ben összeszedte, szurkolói véleményekre alapozva, a liga legrosszabb átigazolásait, ezen az 50-es listán Kozma nevét is feltüntették.

Németh: csak a tartalék csapat sztárja volt

Németh Krisztián 16 évesen debütált az NB I-ben, ahol a 2006–2007-es szezonban 14 gólt szerzett. Beválogatták az U18-as Európa-válogatottba, leigazolta a Liverpool, kulcsfigurája volt a 2009-ben U20-as vb-bronzérmes magyar csapatnak. De a legbeszédesebb: 2005 és 2010 között 25 meccsen 36 gólt szerzett az utánpótlás-válogatottakban. Akkoriban joggal hihettük, hogy a Liverpool meghatározó csatára lehet.

Volt is esély: miután a tartalék csapat vezéreként bajnoki címet ünnepelt, gólkirály lett és a drukkerek megválasztották az év játékosának, 2008 nyarán lehetőséget kapott a nagyok edzőmeccsein. Játszott a Villarreal és a Rangers ellen is, a 2008–2009-es idényt már a vörösök első keretének tagjaként, a 29-es mezszámmal kezdte meg. A konkurencia nem volt kicsi a csatársorban, Fernando Torres, Dirk Kuyt, Ryan Babel és David N'Gog is előtte állt a sorban, így végül tétmeccsen nem vetette be őt Rafa Benítez, s 2010-ben távozott.

Gulácsi: spanyol Európa- és világbajnok tartóztatta fel

2007-ben egy évre kölcsönbe került az MTK-tól Angliába, ahol az első szezonjában kapásból bajnokságot nyert a tartalék csapattal, így a Liverpool 2010-ig szóló szerződést kötött Gulácsi Péterrel. 2008 nyarán máris hivatalosan felkerült a Liverpool első keretébe. Ez akkor még csak a bizalom jele volt, mindössze két Ligakupa-meccsen fért oda a kispadra, többször is kölcsönadták edződni alacsonyabb osztályba.

A 2009–2010-es évadtól azonban fokozatosan közelebb került a tűzhöz, Gulácsi akkor már két bajnokin is meccskeretben volt. Végül összesen 28 Premier League- és 8 Európa-liga-főtáblás mérkőzésen volt a Liverpool második számú kapusa. A világ- és Európa-bajnok Pepe Reina mögött azonban játéklehetőséget nem kapott (csak felkészülési mérkőzéseken), így 2013 nyarán az osztrák Salzburgba távozott. Aztán egy-két héttel később Reina is odébbállt a Napoliba…

Pölöskei: tíz műtét, visszavonulás 28 évesen

Az MTK tehetségét, Pölöskei Zsoltot egy hétig figyelték a Liverpool szakemberei az agárdi akadémián, majd az U17-es Európa-bajnokságon is rajta tartották a szemüket, és 2008-ban szerződtették. A melwoodi edzőközpontban Jamie Carragher volt a második, aki szembejött vele, s miután megtudta, hogy a magyar fiú középpályás, viccesen megjegyezte, hogy akkor neki még van néhány éve a csapatban.

Sajnos Pölöskei sem Carragher, sem más helyét nem veszélyeztette a Liverpoolban, pedig a tartalék együttesben jó teljesítményt nyújtott. Aztán az egyik edzésen súlyos sérülést szenvedett, több mint egy év kellett a visszatéréshez, s akkor egy Everton elleni tartalékmeccsen újra elszakadt a szalag a bal térdében. Pölöskei hazajött az MTK-ba, de a sérülések rendre megkeserítették az életét, tíz műtét után, mindössze 28 évesen visszavonult 2019-ben.

Bogdán: álomkezdés után rémálomszerű folytatás

2015 nyarán a belga Simon Mignolet mellé igazolta le a Liverpool Bogdán Ádámot a Bolton Wanderersből. A magyar válogatott kapus akkor már nyolc éve építette angliai pályafutását, de a liverpooli szurkolók kétkedve fogadták az érkezését, hiszen az azt megelőző három idényben csak a másodosztályban szerepelt, ráadásul közvetlenül az érkezése előtti szezonban egy sérülés miatt elveszítette a helyét a Bolton kezdőjében, így akkor csak tíz Championship-meccsen védett.

Álomszerű volt Bogdán debütálása: a Carlisle United elleni Ligakupa-találkozón háromszor védett a tizenegyespárbajban, így a továbbjutás hőse volt. Később jött a rémálom. Az első Premier League-meccsén mindössze három perc után kiejtett a kezéből egy szöglet után beívelt labdát, amiből gól lett, s végül 3-0-ra kaptak ki a Watfordtól. Nem sokkal később az Exeter City elleni FA-kupameccsen pedig közvetlen gólt kapott egy szögletrúgásból. Gyorsan leírták, kölcsönadták, meg is sérült, végül a 2019-ben lejáró szerződését nem hosszabbították meg.

Adorján: Sterling mellett nehéz volt kitűnni

Az MTK és a Liverpool együttműködésének köszönhetően került Adorján Krisztián is a Liverpool utánpótlásába 2009-ben. Olyan jól ment neki a játék, hogy 2012 nyarán a Brendan Rodgers vezette első csapattal elutazhatott az Egyesült Államokba szervezett edzőtáborba, és a Toronto FC elleni felkészülési meccsen pályára is lépett az első csapatban.

Nem tudta azonban megvetni a lábát, aminek főleg a nagy konkurencia volt az oka. Adorján korosztályában csak és Suso tudott karriert befutni a Liverpool utánpótlásából, a többiek kisebb csapatokhoz kerültek. A magyar támadó középpályás 2013-ban a holland Groningenhez került, nemrég az NB II-be kiesett Honvédhoz igazolt.

A többiek…

Utánpótlásszinten szerepelt még a Liverpool mezében Hajdú Ádám, Polgár Kristóf, Poór Patrik és Simon András is, de ők nem kerültek igazán közel a tűzhöz, amit az első csapat jelentett.

Borítókép: Szoboszlai Dominik lehet az első magyar, aki nagy karriert csinál a Liverpoolban (Fotó: Mirkó István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.