Együtt erősebben, mint valaha – egy év múlva kezdődik a paralimpia

Párizsban megkezdődött a visszaszámlálás, hagyományosan a nyári olimpia után, kereken egy év múlva, 2024. augusztus 28-án kezdődik meg a paralimpia. A párizsi parajátékokon több mint négyezer sportoló 22 sportágban, 549 versenyszámban verseng majd egymással. Eddig tizenegy magyar parasportoló szerzett kvótát az eseményre. A fontos mérföldkő apropóján a budapesti Francia Intézetben tartottak sajtótájékoztatót, amelyen többek között tiszteletét tette Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tiszteletbeli elnöke, a Nemzet sportolója, Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke, valamint Deutsch Tamás, a MOB és a MPB alelnöke.

Magyar Nemzet
2023. 08. 28. 18:00
SCHMIDT Ádám; SZABÓ László
A Magyar Paralimpiai Bizottság sajtótájékoztatója egy évvel a párizsi paralimpia rajtja előtt Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Köszöntő beszédében Schmidt Ádám először is gratulált a múlt héten a duisburgi világbajnokságon kvótát szerzett négy parakajakosnak – így összesen már tizenegy magyar para kvótás van –, majd arról beszélt, hogy az állami sportfinanszírozás átalakítása előtt a nyílt, őszinte kommunikáció jegyében valamennyi köztestület, így a Magyar Paralimpiai Bizottság vezetőivel is egyeztettek, s megértve a kérésüket 300 millió forinttal megemelték a szervezet támogatását.

– Valamennyi parasportoló számíthat az államtitkárság támogatására, sok sikert kívánok minden magyarnak a párizsi játékokon – zárta a beszédét Schmidt Ádám.

Schmitt Pál arra hívta fel a figyelmet, hogy a parasport nagy múltra tekint vissza.

 

– Minden országnak, amely törekszik arra, hogy egyenlő esélyt biztosít a hátránnyal élő polgárainak, a parasport ügyét is fel kell karolnia. Párizsban talán már 180 nemzet szerepel majd a paralimpián, ami megmutatja, mennyire fontos a parasportolók versenyzése – jegyezte meg a MOB tiszteletbeli elnöke.

 

Majd hitet tett amellett, hogy a sportolókat a háború, az útlevelük miatt sem szabadna diszkriminálni, s bízik benne, hogy az orosz, fehérorosz sportolók is legalább korlátozott létszámban ott lehetnek majd a párizsi játékokon.

– Párizs a vívó világ központja, a legtöbb nemzetközi versenyen Budapest után Párizsban vettem részt – elevenítette fel a vívópályafutását, Szekeres Pál olimpiai bronzérmes, háromszoros paralimpiai bajnok, a Nemzetközi Kerekesszékes Vívószövetség elnöke. Hozzátette, hogy a párizsi nagyon értő közönség, ő maga is kapott tapsot és füttyöt is Párizsban. A kiváló sportember szerint a Grand Palais igazán méltó helyszíne lesz majd a vívás versenyeinek.

SZEKERES Pál
Szekeres Pál színes stílusban elevenítette fel párizsi emlékeit (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke először is gratulált az atlétikai világbajnokság sikeres, magas színvonalú megrendezéséhez. Majd a magyar csapat céljairól beszélt az MPB mottója – Együtt erősebben, mint valaha – jegyében.

– Az a célunk, hogy minden idők legnagyobb csapatával, minden idők legeredményesebb paralimpiai szereplését érjük el. Az első célhoz 53 magyar induló kellene. Jelenleg 11 kvótánk van, 17 sportágban összesen 66 magyar sportoló van versenyben a részvételért, úgy kalkulálunk, hogy 50 a kvóták reális száma, de talán sikerül ezt meghaladni hárommal – összegzett Szabó László, köszönetet mondva mindenkinek az anyagi és erkölcsi támogatásért. Szabó László egyúttal támogatói oklevelet nyújtott át Mager Andreának, a Szerencsejáték Zrt. vezérigazgatójának, aki bejelentette, hogy a párizsi paralimpia idején a társaság életében először a magyar parasportolók szereplésére is lehet majd fogadásokat kötni.

Deustch Tamás az egyesületekben folyó munka jelentőségét emelte ki, hangsúlyozva, hogy a klubok a parasportolókat is várják és kiszolgálják.

Az MTVA kiemelten kezeli a paralimpiát, Székely Dávid, az M4 Sport főszerkesztője bejelentette, a közvetítési jogokat már megszerezték, és kilencfős stáb tudósít majd a 2024. augusztus 28. és szeptember 8. között zajló játékokról. Az MPB másik médiapartnere, a Nemzeti Sport – miként Szöllősi György főszerkesztő elmondta – ugyancsak a helyszínről számol majd be az eseményekről. Székely Dávid és Szöllősi György is támogatói oklevelet kapott az MPB elnökétől.

Bizakodó sportolók

Dávid Krisztina sportlövő: A tokiói éremszerzés eddigi karrierem csúcsa, de továbbra is motivált vagyok. Jó érzés, hogy már megvan a kvótám, így nyugodtan tervezhetek.

Rescsik Csaba sportlövő: Az első paralimpiai szereplésemre készülök, mentálisan is szeretnék felkészülten versenyezni Párizsban.

Pap Bianka úszó: Tokió után végre sikerült megközelíteni az eddigi legjobb eredményemet, így szeretném folytatni Párizsig.

Konkoly Zsófia úszó: Az idei világbajnokságon bizonytalan volt a részvételem, ezért különösen örülök a vegyesen szerzett aranynak és a kvótának.

Ekler Luca atléta, háromszoros paralimpiai bajnok: Végig kinn voltam a világbajnokságon, elsősorban természetesen a magyaroknak drukkoltam, de a hollandoknak is, hogy a női 4x400-as váltóval javítsák ki a korábbi malőrt, a bukást a mix váltóval.

Wermeser Zsombor kerékpározó: Az idei szezonom szerencsére sérülésektől mentes. Nagyon nagy segítség, hogy a felkészülés során tudtuk használni a Bringarénát, a fedett pályás velodromot. Tokióban újonc voltam, Párizsban már tapasztaltan, remélem, még jobban szereplek.

Borítókép: Schmidt Ádám és Szabó László (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.