Még a haldokló hordáron is átlépett a hegymászó a rekordért?

Tragédia vet árnyékot a kivételes teljesítményre.

2023. 08. 11. 16:33
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kristin Harila norvég hegymászónő júliusban történelmet írt: rekordot döntött azzal, hogy felért a K2 csúcsára, így mindössze három hónap alatt megmászta (oxigénnel) mind a 14 8000 méter feletti hegyet. A kétségtelenül kivételes teljesítményre azonban árnyékot vet, hogy egyes beszámolók szerint 

ezt csak azon az áron érte el, hogy csapatával nem segített egy bajba jutott, haldokló hordáron. 

Két osztrák hegymászó, akik ugyanazon a napon törtek a K2 tetejére, legalábbis arról számoltak be az általuk rögzített felvételek alapján, hogy az egyik mászást biztosító pakisztáni hordár, Mohammed Hasszán lezuhant az egyik meredélyről, mire a norvég csapata egyszerűen átlépkedett rajta. Ezt részint bizonyítják a nyilvánosságra hozott képsorok is:

– Ilyen elképzelhetetlen lenne az Alpokban. Úgy bántak vele, mint egy másodrendű emberi lénnyel. Ha nyugati lett volna, azonnal megmentették volna. Senki nem érezte magát felelősnek érte. Szégyen, ami történt. Egy élő embert hátrahagytak, csak hogy megdöntsék a rekordot! – háborgott az egyik osztrák. Elmondása szerint ő később vette a fáradságot és felkereste Hasszán családját is, aki három gyermeke és cukorbeteg édesanyját tartotta el abból, hogy a köteleket javította a hegyen.

Nagyon másképpen emlékszik viszont a történtekre a norvég rekorder, aki most augusztusban Instagram-oldalán idézte fel a napot. Kristin Harila szerint a szerencsétlenül járt hordár nem is az ő csapatába tartozott, nem is látták, pontosan mi történt vele, csak arra lettek figyelmesek, hogy a mélység felett lóg. Ezért először azt kellett megoldani 8200 méteres magasságban, egy szűk átjáróban, hogy valahogy egyáltalán felhúzzák. Hosszas küzdelem után végre sikerrel jártak, ám Mohammed ekkor életben volt, de meglehetősen rossz állapotban: lábai furcsán kicsavarodtak, valamiért csak egy egyszerű kabátot viselt, és nem volt rajta kesztyű.

A hegymászó szerint valójában ők is mindent megtettek, hogy segítsenek rajta: felhúzták, rögzítették, oxigént adtak neki, forró vízzel itatták, igyekeztek melegen tartani.

Ilyen magasságban és ilyen mostoha körülmények között azonban szerinte nem tehettek mást. Mivel a lecipeléséhez legalább hat ember kellett volna, a szűk átjáróban viszont ennyien nem fértek el, teljesen reménytelennek tűnt a megmentése. Azt elismerte, hogy a felvételen sokan átlépkedik a sérült hordár testét, szerinte azonban ennek az az oka, hogy sokan nem is értették az események súlyát, ráadásul egyébként sem tehettek volna többet érte.

Felidézte, hogy a csapat egyik tagja összesen 2,5 órát töltött a haldoklóval, míg a saját oxigénje is veszélyesen fogyni kezdett. Csak ekkor, az utolsó pillanatban és szörnyű lelki vívódások hatására hagyta magára a bajba jutott hordárt. 

Verzióját az azért árnyalja, hogy habár útközben történt a baleset, nem mulasztott el bejelentkezni a csúcs tetejéről. A videón mosolyogva büszkélkedett el a rekorddal és köszöni meg a támogatást, szót sem ejt az éppen átélt megrázó nehézségekről.

Közben az osztrák hegymászók adománygyűjtést is indítottak a családfő nélkül maradt család megsegítésére. Cikkünk megjelenésekor már több mint 100 ezer dollár össze is gyűlt.

A K2 8611 méter magas, a Föld második legmagasabb csúcsa, egyben a kemény terepviszonyok miatt az egyik legveszélyesebbként tartják számon.

Borítókép: Kristin Harila norvég hegymászó (Forrás: Facebook/Kristin Harila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.