Újabb elképesztő részlet derült ki Szoboszlai spártai gyermekkoráról

Megfizette Szoboszlai Dominik a siker árát, a The Athleticben megjelent friss cikk szerint gyerekkorában kisebb méretű cipőt kellett viselnie, ami minden bizonnyal nemcsak kényelmetlen, olykor fájdalmas is lehetett. Ám ez is kellett ahhoz, hogy már a világ legjobb rúgói között tartsák számon a Liverpool magyar sztárját. Mi köze a lábméretnek és Puskás Ferencnek Szoboszlai különleges képességéhez?

Magyar Nemzet
2023. 08. 22. 11:21
SZOBOSZLAI Dominik
Liverpool, 2023. augusztus 19. Szoboszlai Dominik, a Liverpool FC játékosa az angol elsõ osztályú labdarúgó-bajnokságban játszott Liverpool FC-Bournemouth mérkõzésen Liverpoolban 2023. augusztus 19-én. MTI/EPA/Peter Powell Fotó: Peter Powell
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A prémium futballszaklap azzal a felütéssel kezdi a cikkét , hogy érdekes, egyben meglepő párhuzamot von Puskás Ferenc és között – mindkettejüknek kicsi a lábmérete. A szerző, Gregg Evans emlékeztet arra, hogy Magyarországon a nagy „öregek” úgy tartották, ha valakinek kicsi a lába, az nagyobb eséllyel lesz sikeres a futballban.

SZOBOSZLAI Dominik
Szoboszlai Dominik kis lábmérete fontos tényező. Fotó: MTI/Peter Powell

A teória Puskás idejébe nyúlik vissza, aki a maga 172 centijével nem volt magas, alacsonyan volt a súlypontja, akárcsak Diego Maradonának, és bizony kicsik voltak a lábai. Ennek köszönhetően úgy tudta megrúgni a labdát, hogy kisebb láblendítéssel is nagy erőt tudott belevinni a lövésbe. A cikk szerint a magyar edzők a mai napig Puskást keresik a fiatalokban, és ezzel el is érkeztünk az új magyar aranyifjúhoz, a Liverpool 70 millió euróért szerződtetett új sztárjához, Szoboszlai Dominikhoz.

Kisebb cipőbe erőltették a fiatal Szoboszlai lábát

Ugyan szemet szúr, hogy Szoboszlai alkata teljesen más, mint Puskásé volt, ő 186 centi magas, közel sem olyan zömök, ám egy fontos hasonlóság mégiscsak akad: Szoboszlai lábmérete is kicsi (legalábbis semmiképpen sem nagy), a The Athletic forrása szerint az Egyesült Királyságban hetes a cipőmérete, ami idehaza 40-esnek felel meg. A korábban Szoboszlaival dolgozók szerint ez az egyik oka annak, hogy olyan tisztán tudja megrúgni a labdát.

Az ideális lábméret Szoboszlai esetében nem csupán Isteni áldás, hanem a cikk állítása szerint tudatos döntés eredménye. Arról már sokat hallhattunk, hogy Szoboszlait gyermekkorában mennyire keményen fogta az édesapja, Szoboszlai Zsolt, aki a saját futballiskolájában, a Főnix Goldban személyesen felügyelte a fia fejlődését, és szokatlan gyakorlatokat írt elő számára, mint például golflabdákkal a kezében és műanyag palackokon átfutni.

A The Athletic azonban most egy hitelesnek tartott, de a családdal ápolt jó kapcsolat megőrzése miatt a neve elhallgatását kérő forrásra hivatkozva arról ír, hogy az édesapa kisebb méretű cipőket adott a fiának, így próbálta megakadályozni a lába további növekedését. Ezt párosították a megfelelő gyakorlatokkal, hogy igazi lövősztár váljon belőle.

Hosszú láb, kis lábfej, tökéletes rúgótechnika

– Mondhatjuk, hogy ez egy futballhack – nyilatkozta a lapnak a forrás. – Mert ha nagyobb a lábméreted, nem tudod olyan tökéletesen eltalálni a labdát, kivéve, ha Zlatan Ibrahimovic vagy. A pontos lövésekhez az a legjobb, ha hosszú lábad és kicsi lábfejed van, ezért volt Dominik apja olyan szigorú, amikor még kicsi volt. De nézz csak rá most!

Igaz, ami igaz: Szoboszlai rúgótechnikája a legmagasabb szinten is kiemelkedő, a Premier League második fordulójában a Liverpool egyik gólja is az ő veszélyes lövése után született a Bournemouth ellen, a szabadrúgásgóljairól pedig már komoly összeállítások készülnek.

Szoboszlai a már említett a Bournemouth elleni mérkőzésen a találkozó legjobbja volt, rengeteg elismerést kapott annak ellenére is, hogy védekezőbb feladatot kellett ellátnia, de Jürgen Klopp épp azt értékeli benne, hogy bárhová állítja, jó teljesítményt nyújt. A Chelsea elleni idénynyitó után Klopp bestiának nevezte a magyar játékost, aki három különböző pozícióban is megállta a helyét a meccsen.

lába is kicsi, na és?

A The Athletic megjegyzi, hogy a kis lábméret és a siker összefüggésére Lionel Messi is jó példa, sokak szerint az argentin klasszis ennek is köszönhetően tud olyan gyorsan irányt váltani, amivel maga mögött tudja hagyni a védőket. Ugyanakkor azt is hozzáteszik, hogy nincs tudományos bizonyíték arra, hogy valóban van összefüggés a kettő között, sokan könnyen rámutathatnak más, nagyobb lábú játékosokra, akik ugyancsak sikeresek lettek. Idézik is Rene Meulensteent, aki 2007 és 2013 között a Manchester United első csapatánál a világ legjobb játékosai közül többel is együtt dolgozott, neki például más a véleménye.

– Mekkora hatása van a lábméretnek a rúgásokra? Nem olyan jelentős, minden a technikán múlik, a testhelyzeten, a karok és a törzs használatán – fogalmazott a szakértő, aki példaként említette Ibrahimovicot és Szoboszlai egyik példaképét, Cristiano Ronaldót is, akik a „nagy lábuk” ellenére is kiemelkedtek a mezőnyből.

Más megkérdezett szakértők is kisebb jelentőséget tulajdonítottak a lábméretnek, szerintük a lövések tökéletessége összetett dolog, amiben a három legfontosabb tényező a támasztó láb bokájának mobilitása, a csípő oldalirányú mozgása és az erő mindkét lábban, s ezek mind fejleszthetők.

Borítókép: Szoboszlai Dominik rúgótechnikájának egyik titka a kis lábméret (Fotó: MTI/EPA/Peter Powell)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.