Nikolics Nemanja: Ha Szerbiában maradok, talán semmi sem lesz belőlem

A Szerbia területén, Zentán született Nikolics Nemanja tíz évvel ezelőtt mutatkozott be a magyar labdarúgó-válogatottban, de előtte már a szerbek is rajta tartották a szemüket. Nikolics volt NB I-es, lengyel és amerikai gólkirály is, és nem kizárt, hogy előbb-utóbb Szerbiában is megkapta volna a lehetőséget, de ő hisz a sorsban és abban, hogy a magyar futballban volt küldetése. A nyáron visszavonult csatárnak nem hiányzik a játék, de szurkol Marco Rossi csapatának a szerbek elleni mai, belgrádi Európa-bajnoki selejtezőn. Nikolics szerint a Szaúd-Arábiába igazolt szerb sztárok továbbra is veszélyesek.

2023. 09. 07. 4:45
null
20201118 MN Budapest Puskás Aréna Magyarország-Törökország labdarúgás válogatott Nemzetek Ligája Magyar Nemzet fotó:Mirkó István Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nikolics Nemanja 43-szor szerepelt a magyar válogatottban, és 2020 novemberében a csapatkapitányi karszalagot is megkapta egy Nemzetek Ligája-meccsen. Az ellenfél éppen Szerbia volt, az ország, amelynek a területén felnőtt, mielőtt tizennyolc évesen először Magyarországra igazolt.

Nikolics Nemanja csapatkapitány is lehetett a magyar válogatottban. Fotó: Mirkó István

– Akkoriban még tombolt a járvány, és a kijelölt csapatkapitányok sérülés miatt már nem voltak a kerettel, pedig megfertőződött a koronavírussal, ezért csak a távolból irányíthatott – elevenítette fel lapunknak Nikolics Nemanja. – Emlékszem, a meccs napján reggel hívott fel telefonon, és mondta el, hogy én leszek a csapatkapitány. Tisztában voltam vele, hogy ez csak ideiglenes állapot, de persze megdobbant a szívem. Amikor kivonultunk a pályára, és mögém sorakozott fel a csapat, abban az egy-két percben lefutott a szemem előtt az életem filmje, hogy honnan hová jutottam. A meccs nem sikerült rosszul, adtam egy gólpasszt, az 1-1 sem volt rossz eredmény. Az meg, hogy pont Szerbia ellen lehettem először csapatkapitány, sorsszerű. Én hiszek a sorsban.

Nikolics Zentán a szerb negyedosztályban futballozott, fiatalon kétszer is szerepelt próbajátékon a helyi sztárcsapatnál, a Crvena zvezdánál, de nem fedezték fel, így a „sors” a szomszédba terelte.

„Sokkal többet kaptam a magyar futballtól, mint a szerbtől”

– Amikor Magyarországra jöttem játszani, Szerbiában azt sem tudták, ki vagyok. Ha ott maradok, talán semmi sem lesz belőlem – jegyezte meg Nikolics. – Aztán amikor a Vidiben elkezdtem rugdosni a gólokat, már a szerbek is érdeklődtek irántam. Hallottam, hogy 2012-ben, amikor a Trabzonspor ellen bejutottunk az Európa-liga csoportkörébe, már eljöttek megnézni a szerb válogatottól, de ennél több nem lett a dologból. Így volt jól, ennek így kellett történnie, mert én sokkal többet kaptam a magyar futballtól, mint a szerbtől, és örülök, hogy ebből valamennyit visszaadhattam a magyar válogatottban.

Nikolics a szerb válogatott elleni meccsen 2021-ben. Fotó: Mirkó István

Mindettől függetlenül a szerb válogatott teljesítményét a mai napig figyelemmel kíséri, így a magyarok belgrádi Eb-selejtezője előtt arra kértük, hogy jellemezze az ellenfelet.

– A szerbek az egyéneket tekintve általában erősek, de csapatként nem mindig tudtak ennek megfelelően teljesíteni – kezdte Nikolics. – Viszont amióta Dragan Sztojkovics, egy korábbi legendás játékos a szövetségi kapitány, ő összekapta a válogatottat, ez látszott már a tavalyi világbajnokság selejtezőin is, amelyen Portugália előtt végeztek a csoportjuk élén. Nagy reményekkel utaztak a katari vb-re, de ehhez képest ott csalódást keltett a szereplésük. Sokat kritizálták a csapatot a sok védelmi hiba miatt, a három csoportmeccsen nyolc gólt kaptak. Most emiatt is bizonyítani akarnak, az pedig külön motiválja őket, hogy már huszonhárom év eltelt a legutóbbi Eb-szereplésük óta.

Szaúd-Arábia ilyen rövid idő alatt nem ronthatott a minőségen

A szerb sztárok közül többen mintha már a karrierjük lefelé ívelő szakaszába léptek volna a nyáron, Szergej Milinkovics-Szavics és Alekszandar Mitrovics a Serie A-t, illetve a Premier League-et hagyta ott Szaúd-Arábia kedvéért.

– Tudni kell a szerbekről, hogy a belső motivációjuk nagyon erős, hazafiasak, büszkén játszanak a válogatottban, és igaz ez a sztárokra is – fogalmazott Nikolics. – Most ilyen a piac, rengetegen igazoltak Szaúd-Arábiába. Milinkovics-Szavics a Lazióban a Serie A egyik legjobb középpályása volt, Mitrovics pedig futószalagon termelte a gólokat Angliában. Az biztos, hogy a Premier League jobban felkészít a nemzetközi meccsekre, mint a szaúdi liga, de ők még csak most igazoltak oda, nem hinném, hogy a pályán bármit észreveszünk majd ebből. Talán egy év múlva már lehetne látni, hogy hétről hétre kisebb intenzitású meccseken szerepelnek, de most még biztos nem.

Nikolics nem félti a magyar válogatottat Belgrádban, szerinte a selejtezőcsoport két legerősebb, egyenrangú válogatottja csap össze: – Annak örülök, hogy ma már a magyar csapatban is egyre több a komoly topligás játékos, nagyon jól sikerültek a nyári átigazolások. Magabiztosan léphetünk pályára Belgrádban, mert már meccsek, sőt évek óta stabil teljesítményt nyújtunk Marco Rossi vezetésével. Az biztos, hogy a csoport két legerősebb válogatottja találkozik, ez a két csapat fog az első két helyen végezni. Szurkolok, hogy mi legyünk előrébb!

Nikolics: Nem hiányzik és nem is fog hiányozni a futball

A legutóbb Cipruson futballozó 35 éves csatár az elmúlt idény végén fejezte be a profi pályafutását, és nem hiányzik neki a játék. Most a gyermekei és a családja tölti ki az idejét, októbertől pedig visszaül az iskolapadba.

– Már három hónap eltelt a visszavonulásom óta, és nagyon jól érzem magam a bőrömben – jelentette ki Nikolics. – Egyáltalán nem hiányzik a játék, és ki merem jelenteni, hogy nem is fog hiányozni. Szép volt, jó volt, sokat kaptam a sportágtól, de ez a húsz év elég volt. Nem egyik napról a másikra döntöttem el, hogy abbahagyom a játékot, hónapokig agyaltam rajta. Sok mindent be szeretnék pótolni, ami a futball mellett nem fért bele, a nyáron például sokat utaztunk a családdal. Több időt töltök a gyerekekkel, nem unatkozom, akinek van három gyereke, az érti, mire gondolok. Időt hagyok magamnak, hogy kiforrjon, mivel szeretnék foglalkozni a jövőben, nem rohanok a munka után. Októberben indul egy UEFA-képzés, tanulni fogok, és megvárom a megfelelő időpontot, hogy valamilyen szerepben visszatérjek a futballba.

Borítókép: Nikolics Nemanja a visszavonulása után azt mondja, nem hiányzik neki a futball (Fotó: Mirkó István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.