Siránkozik a csalással vádolt sakkozó, aki pert vesztett

Nagyon elkeserít, hogy csalással vádoltak – öntötte ki a szívét egy tévéműsorban Hans Niemann. Az amerikai sakkozó kétes hírnevet szerzett az elmúlt egy évben, az exvilágbajnok Magnus Carlsennel az élen többen is csalással vádolták meg őt. Niemann pert is akasztott Carlsen nyakába, de elvesztette, és noha a világelső már hajlandó vele játszani, gyakorlatilag nemcsak ő, hanem a másik perbe fogott kiválóság, Hikaru Nakamura is kerüli az ifjú amerikait.

2023. 09. 27. 11:48
Magnus Carlsen, Hans Niemann
Forrás: (Fotó: Lennart Ootes)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nagyon elkeserít, hogy csalással vádoltak meg a győzelmem után. Fontos leckét kaptam nemcsak a sakkról, hanem az életről is – panaszkodott Hans Niemann a Piers Morgan Uncensored tévéműsorban sokadszorra. Az interjút szemlézte az újságírás etalonjaként tisztelt BBC is, s mintha némi elfogultságról árulkodna, hogy miközben Niemann meghurcolt szeleburdi ifjúként köszön vissza az írásból, az angol lap kimondottan előnytelen fényképet közöl mellé Magnus Carlsenről. Nem tegnap kezdték a szakmát…

Hans Niemann, Magnus Carlsen, csalás, análgyöngyök
Hans Niemann megsínylette a Magnus Carlsen elleni pereskedést. Fotó: Lennart Ootes

Kész szerencse, hogy Piers Morgan az interjú során felteszi a legfontosabb kérdést:
– Csak hogy tisztázzuk a feltételezést, a pályafutása során használt valaha is análgyöngyöket?
– Nos, tudja, a kíváncsisága kissé aggasztó, talán a személyesen érdeklődését is kifejezi, de elmondhatom, nem – felelte Niemann. Az amerikai sakkozó a riporter tekintetéből is érezhette, hogy ez a válasz nem elégíti ki, ezért hozzátette: – Kategorikusan nem, természetesen nem.

Hogyan csalhatott Niemann? Análgyöngyökkel

Az előzményekkel a Magyar Nemzet is többször foglalkozott. A világbajnoki rendszer eseményei mögött a legrangosabbnak tartott viadal, a Sinquefield-kupa tavalyi tornáján Hans Niemann a harmadik fordulóban meglepetésre legyőzte Magnus Carlsent, mire az akkor még hivatalban lévő norvég világbajnok vissza lépett a viadaltól. Akkor még nem, de később ki is mondta, szerinte Niemann csalt az ominózus játszmában, mi több, Carlsen hozzátette, nem először a pályafutása során.

A Chessbase oldal, amely a kezdetektől fogva Carlsen pártján állt a kérdésben, felfedte, Niemann fiókját korábban kétszer is felfüggesztette csalás miatt. Niemann elismerte, hogy online partikban valóban csalt, ugyanakkor azt is kijelentette, hogy a tábla mellett viszont sohasem.

Az eset megosztotta a sakktársadalmat. Garri Kaszparov Carlsent kárhoztatta, amiért visszalépett a Sinquefield-kupától, több vezető nagymester viszont ugyancsak a gyanújának adott hangot, közülük a szintén amerikai Hikaru Nakamura ki is mondta, Niemann szerinte is igénybe vett külső segítséget.

Magnus Carlsen, Hans Niemann, világranglista, csalás
Magnus Carlsen továbbra is magabiztosan vezeti a FIDE világrnaglistáját. Forrás: FIDE

Eric Hansen kanadai nagymester a Twitch-csatornáján részletesen beszélt a csalás lehetőségéről, megnevezve az úgynevezett análgyöngyöket, amelyek irányított vibrációval jelzik a megfelelő lépést. A horrorisztikus megoldás azért lehetséges, mert komoly versenyeken a sakkozóknak a partik előtt minden elektromos készüléket le kell adniuk, tovább detektoros kapun is áthaladnak, ám az análgyöngyöket az sem szűri ki.

 

Mire ment Niemann a Carlsen, Nakamura és Chessbase elleni perrel?

Az ügy további folytatásaként legközelebb, amikor Carlsen és Niemann összetalálkozott, Carlsen az első lépés után feladta a partit, így kifejezve, hogy nem hajlandó Niemann-nal játszani. Az amerikai sakkozó aztán becsületsértés és rágalmazás címén százmillió dollárt követelve pert indított Carlsen, Nakamura és a Chessbase ellen.

Idén júniusban a Missouri szövetségi bíróság elutasította a keresetet, majd elejét véve a további pereskedésnek, augusztusban a felek peren kívüli megegyezésre jutottak. Ebben mindhárom fél hangsúlyozza, hogy lezártnak tekinti az ügyet és befejezi a vádaskodást, mi több, Carlsen azt is kijelentette, a jövőben hajlandó Niemann ellen játszani.

Chess.com: Örömmel jelentjük, megállapodtunk Hans Niemann-nal, hogy magunk mögött hagyjuk nézeteltéréseinket, és további pereskedés nélkül haladjunk tovább. Jelenleg Hans teljes egészében visszakerült a Chess.com oldalára, és nagyon várjuk, hogy részt vegyen a rendezvényeinken. Azt is szeretnénk megerősíteni, hogy kitartunk a Hansról szóló 2022. októberi nyilvános jelentésünk megállapításai mellett, beleértve azt is, hogy nem találtunk meghatározó bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy csalt volna bármilyen személyes játékban. Mindannyian szeretjük a sakkot, nagyra értékeljük a szenvedélyes rajongókat és a közösség tagjait, akik lehetővé teszik számunkra, hogy azt csináljuk, amit csinálunk.

Magnus Carlsen: Elfogadom és megértem a Chess.com jelentését, beleértve annak kijelentését, miszerint nincs meghatározó bizonyíték arra vonatkozóan, hogy Niemann csalt ellenem. Hajlandó vagyok Niemann ellen játszani a jövőbeni eseményeken, ha összekerülünk.

Hans Niemann: Örülök, hogy a Magnus Carlsen és a Chess.com ellen indított perem kölcsönösen elfogadható módon megoldódott, és hogy visszatérek a Chess.com oldalára. Alig várom, hogy a bíróság helyett sakkban versenyezzek Magnus ellen, és hálás vagyok az Oved & Oved ügyvédeimnek, hogy hittek bennem, és segítettek megoldani az ügyet.

Az ügy tehát megoldódott. Legalábbis ami a jogi vetületét illeti. Magnus Carlsen azóta is turnézik, sakkozik, de Hans Niemann-nal valamiképpen még nem találkozott. A világelső, aki nyíltan beszélt arról, hogy már nem szívesen vált klasszikus partikat, a norvég Offerspill csapat játékosaként szerepel szeptember 30-tól az albániai Durresben soron következő Európa-kupán. Hogy, hogy nem, Niemann szolgálatára egyik együttes sem tart igényt.

Persze erre van észszerű magyarázat, Niemann október 5-től az Egyesült Államok bajnokságán szerepel. Arra már kevésbé, hogy az amerikai éljátékosok közül egyedüliként Hikaru Nakamura visszautasította az invitálást.

Magát Hans Niemannt is megviselték az események. Az Élő-pontszáma idén januárban először lépte át a bűvös 2700-as határt, ám azóta visszaesett, jelenleg 2667 ponttal csupán a 69. a rangsorban, amit – mondani sem kéne – továbbra is Magnus Carlsen vezet (2839) több mint ötvenpontos előnnyel.

Borítókép: Magnus Carlsen és Hans Niemann kézfogása. Látszatbéke (Fotó: Saint Louis Chess Club/Lennart Ootes)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.