Az új német kapitány vezérnek hívta vissza a korábbi bűnbakot

Kihirdette első keretét a német labdarúgó-válogatott új szövetségi kapitánya, Julian Nagelsmann. A mindössze 36 éves edző három újoncnak küldött meghívót, közülük kettő korábban az utánpótlás-válogatottakban sem szerepelt. A legnagyobb hír a korábban bűnbaknak is kikiáltott Mats Hummels visszatérése. A Dortmund világbajnok védőjére az előző kapitány, Hansi Flick egyáltalán nem számított.

2023. 10. 06. 13:59
DFB presents Julian Nagelsmann as new national head coach
epa10876487 New German national soccer team's head coach Julian Nagelsmann leaves a press conference in Frankfurt am Main, Germany, 22 September 2023. Julian Nagelsmann will take over as head coach of the German national soccer team until the end of the UEFA Euro 2024, the German Football Association (DFB) confirmed. EPA/RONALD WITTEK Fotó: EPA/RONALD WITTEK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németország minden reményét Julian Nagelsmann kinevezésébe vetette, hiszen Hansli Flicket kevesebb mint egy évvel a hazai rendezésű, jövő nyári Európa-bajnokság előtt rúgták ki a kilátástalanul gyenge eredmények miatt. Flick szeptemberben a Japántól hazai pályán elszenvedett 4-1-es vereség után távozott a posztjáról, az a kínos fiaskó azonban már csak az utolsó csepp volt a pohárban, miután a vezetésével a válogatott tavaly már a csoportkörben elvérzett a vb-n, idén pedig Belgiumtól, Lengyelországtól és Kolumbiától is kikapott a japánok elleni vereség előtt.

Julian Nagelsmann to coach German national team until end of UEFA EURO 2024
Julian Nagelsmann legutóbb a Bayern München edzője volt, most a német válogatottat vezeti. Fotó: EPA/Anna Szilagyi

Nagelsmann kinevezésétől várják a németek, hogy az Eb-re ütőképes csapatuk formálódjon, és emiatt különösen nagy jelentősége volt az első keretének, amelynek a névsorát ma hirdette ki. A legnagyobb sztori alighanem Mats Hummels visszatérése, akire Flick egyáltalán nem számított, legutóbb a 2021-ben megrendezett Eb-n volt válogatott, akkor még Joachim Löw kapitánysága alatt.

Hummels a 2014-ben világbajnok német válogatott védelmének az oszlopa volt, egyben a 2010-es évek egyik legjobb középhátvédjének számított világviszonylatban is. Kulcsfigurája volt a Jürgen Klopp vezetésével 2011-ben és 2012-ben német bajnoki címet szerző Dortmundnak, majd nevelőklubja, a Bayern München színeiben is megnyerte háromszor a Bundesligát.

A technikás, jól passzoló, hátulról irányítani képes Hummels 2019-ben tért vissza a bajoroktól Dortmundba, de akkor már nem volt válogatott, ugyanis a 2018-as vb bukása után ő lett az egyik bűnbak. Mesut Özil akkor önként mondta le a válogatottságot, Hummels, Jérome Boateng és viszont nem önszántából maradt ki hosszú időre a csapatból, őket az akkori kapitány, Joachim Löw építette le, mondván ideje fiatalítani.

Öt évvel később még mindig Hummels a megoldás

Azóta eltelt több mint öt év, és most újra Hummels neve vetődik fel megoldásként a németek védőproblémáira. Persze már Löw is meggondolta magát, az előző Eb előtt visszahívta Hummelst (és Müllert is), de miután az a torna sem volt sikerszám (a nyolcaddöntőben az angolok ellen estek ki), a korosodó védő előtt bezárult az ajtó. Legalábbis Flick nem nyitotta ki, de most Nagelsmann igen.

– Mats nagyon tapasztalt játékos, aki kiválóan építi fel a játékot, és megvan a bátorsága ahhoz, hogy labdákat játsszon meg a középpálya felé. Olyanokra van szükségünk, akik sokat beszélnek, megértik az elképzeléseimet és tudnak passzolni. Neki vezetnie kell a többieket is – nyilatkozta Nagelsmann Hummels visszahívásáról, s az utóbbi mondatából kitűnik, hogy vezérszerepet szán a Dortmund védőjének, aki a jövő évi Eb idején már 35 éves lesz.

Bundesliga - SC Freiburg vs Borussia Dortmund
Mats Hummels még mindig alapember a Dortmundban. Fotó: EPA/Ronald Wittek

Nagelsmann több váratlant is húzott. Három újoncot is meghívott, a harmincadik életévében járó Robert Andrich (Bayer Leverkusen) mellett a 32 esztendős Kevin Behrens (Union Berlin) és a 25 éves Chris Führich (Stuttgart) is először tagja a keretnek, utóbbi két labdarúgó korábban a korosztályos válogatottakban sem szerepelt.

Nagelsmann: Csillogó szemű srácok kellenek a válogatottba

– A lendület mindig nagyon fontos a válogatottnak, azokat kell meghívni, akik csúcsformában vannak – fogalmazott Nagelsmann. – Chris Führich lendületes, jó az egy-egy elleni szituációkban, és a telefonbeszélgetésünk üdítő volt, hallottam a lelkesedését. Csillogó szemű srácok kellenek a csapatba.

Nagy visszatérő Leon Goretzka a Bayernből és David Raum a Lipcséből, rájuk Flick legutóbb nem számított. Nagelsmann kihagyta többek közt az előző kapitánynál alapember Emre Cant (Dortmund) és a védelemben több kapitális hibát vétő Nico Schlotterbecket (Dortmund), de jelezte, hogy az Eb-ig még sok idő van, jelenleg mindenki előtt nyitva áll az ajtó.

A németek október 14-én az Egyesült Államokkal, négy nappal később pedig Mexikóval játszanak felkészülési mérkőzést a tengerentúlon.

Borítókép: Julian Nagelsmann kihirdette az első keretét a német válogatott élén (Fotó:  EPA/Ronald Wittek)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.