Kijelenthető, hogy már Dibusz Dénes a válogatott első számú kapusa?

Amióta Marco Rossi a szövetségi kapitány, Gulácsi Péter volt a futballválogatott kezdő kapusa, ám ő egy évvel ezelőtt súlyos sérülést szenvedett a Lipcse játékosaként egy BL-meccsen, s azóta Dibusz Dénes helyettesítette a válogatott kapujában. Most, hogy Gulácsi visszatért a pályára, de a német klubjában jelenleg nem számít első számú kapusnak, minden bizonnyal továbbra is a Fradi csapatkapitánya élvezheti Rossi bizalmát. De ezt így már nem lehetne „helyettesítésnek” nevezni, jó esély van rá, hogy a jövő évi Európa-bajnokságnak Dibusz Dénes vezérletével megyünk neki.

2023. 10. 03. 5:09
DIBUSZ Dénes
Podgorica, 2023. június 17. Dibusz Dénes kapus a Montenegró - Magyarország Európa-bajnoki selejtezõ labdarúgó-mérkõzésen a Podgorica Városi Stadionban 2023. június 17-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már harmincszor védte a nemzeti csapat kapuját aki ezzel a nyolcadik helyen áll a válogatott kapusok örökranglistáján, de úgy jutott el ilyen magas számig, hogy kimondottan sosem volt első számú választás a posztján. Dibusz 2014 óta kerettag, ez idő alatt volt Király Gábor és cseréje, járt két Európa-bajnokságon is, 2016-ban az előbbi, 2021-ben az utóbbi kollégája mögött ült a kispadon bevetés nélkül.

DIBUSZ Dénes
Dibusz Dénes kimondva-kimondatlanul is a válogatott első számú kapusa lehet. Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

A válogatott legutóbbi nyolc meccsén azonban már Dibusz állt a kapuban, a sorozat egy sérüléssel vette kezdetét. Csaknem pontosan egy évvel ezelőtt, 2022. október 5-én Gulácsi Péter a Lipcse Celtic elleni Bajnokok Ligája-mérkőzésén egy ártalmatlan mozdulat közben keresztszalag-szakadás szenvedett, ami a futballisták valóságos rémálma. Egyéves kihagyás várt rá, így Dibusz előtt megnyílt az út a válogatott kezdőjébe, de most, hogy Gulácsi a múlt héten visszatért a pályára a klubjában, érdemes lenne tisztázni a hosszabb távra szóló sorrendet köztük, hiszen jövő nyáron Eb-t rendeznek Németországban.

Gulácsi Péter lipcsei sorsa a válogatottra is hatással van

Lipcsében Marco Rose vezetőedző már kimondta a lényeget. Gulácsi ugyan a másodosztályú Wehen Wiesbaden otthonában 3-2-re megnyert találkozón a sérülése óta először tétmeccsen védett a Német Kupában, de a Lipcse első számú kapusa továbbra is Janis Blaswich marad, aki a Bundesliga legutóbbi fordulójában a Bayern München elleni rangadón (2-2) is védett. Rose elmondta, hogy nagyon bíznak Gulácsiban, de sokat kellett kihagynia, és nem kíván háromnaponta kapust váltogatni. Tiszta beszéd, Blaswich egyébként is kiválóan védett az elmúlt egy évben, teljes mértékben élt a Gulácsi sérülésével az ölébe hulló eséllyel.

GULÁCSI Péter
Gulácsi Péter Lipcsében és a válogatottban is a kispadra szorulhat. Fotó: MTI/EPA/Filip Singer

– Janis annyira megbízható és erős, és olyan sokat adott nekünk az utóbbi hónapokban, hogy most nem kell elkezdenünk arról vitatkozni, mikor tér vissza Péter. Janis iránt már nagyon nagy a bizalom – jelentette ki Rose, akinek a véleményét a lipcsei szurkolók is támogatják, egy online szavazáson mindössze a 25 százalékuk gondolta úgy, hogy Gulácsinak vissza kellene kapnia a helyét a lipcsei kezdőben.

Ha ebben az idényben Gulácsi már nem lesz újra stabil kezdő a klubjában, akkor az dolgát is megkönnyítheti a kapuskérdésben – ez esetben kétség sem férhet hozá, hogy Dibusz Dénes lesz a válogatott első számú kapusa a jövő évi Eb-ig vezető úton, és amennyiben valóban kijut a válogatott (erre most jó esély van), a harmadik nagy tornáján már a Fradi kapusa is főszerephez juthat a pályán.

Szűcs Lajos szerint Dibusz Dénes már előnyt élvezhet

– Dénes sokoldalú kapus, a Fradiban hosszú évek óta bizonyít a nemzetközi kupákban is – fogalmazott lapunknak Szűcs Lajos, a Ferencváros korábbi meghatározó kapusa. – Nemcsak egyszerűen jól véd, hanem intelligens futballista, jól ismeri fel és kiválóan elemzi a játékhelyzeteket. Én teljes mértékben nyugodt leszek, ha továbbra is ő áll a válogatott kapujában, Dénest nincs mitől félteni.

– Gulácsi szenzációs kapus, nem véletlenül tartották számon a Bundesliga legjobbjai között, és a német bajnokság nem összevethető az NB I-gyel – tette hozzá Szűcs. – Ugyanakkor a válogatott első számú kapusának nem árt folyamatosan játékban lennie. Ha Lipcsében az ősz végéig Gulácsi Peti már tényleg nem jut nagyobb szerephez, akkor Dénes szerintem előnyben van a válogatottnál.

Légiósévek nélküli első számú kapus a válogatottban?

Dibusz hosszú idő után az első olyan első számú kapus lehet a válogatottban, aki nem rendelkezik légióstapasztalattal. Az elmúlt több mint harminc évben a nemzeti csapat összes kiemelt kezdő kapusa játszott külföldön előbb vagy utóbb. Gulácsi, Király, Bogdán Ádám, Babos Gábor, Fülöp Márton, Sáfár Szabolcs és Petry Zsolt légióskarrierje jól ismert, de például Végh Zoltán, Hajdu Attila és Disztl Péter is védtek külföldön a karrierjük alatt – Dibusz nem.

DIBUSZ Dénes; KUCHTA, Jan;
Dibusz kivárta a sorát, és most már a Fradiból is labdába rúghat. Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

– Én nehezen éltem meg, hogy a Fradiban hiába ment jól a védés, a válogatottban többnyire csak a kispadig jutottam, de annak idején Király Gabi Németországban és Angliában bizonyított, egyetlen kapitány sem adott támadási felületet magának azzal, hogy nem a klubjában magasabb szinten védő kapust választotta – árulta el a válogatottban háromszor pályára lépő Szűcs Lajos. – Azt már sosem tudjuk meg, hogy ha most nincs Gulácsi sérülése, akkor Dibusz elé tudott-e volna kerülni, de ez már nem is igazán fontos.

A magyar válogatott október 14-én Szerbiát fogadja a Puskás Arénában az Eb-selejtezők legfontosabb meccsén, majd három nappal később Litvániába látogat – jelen állás szerint nagyobb eséllyel Dibusz Dénessel a kapuban, és Gulácsi Péterrel a kispadon, mintsem fordítva. Marco Rossi ma hirdeti ki a válogatott keretét.

Borítókép: Dibusz Dénes számára eljött az idő a válogatottban (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.