Szoboszlaiék meccse miatt kérnek szabálymódosítást az angolok

Szoboszlai Dominik csapata, a Liverpool másfél hete komoly játékvezetői tévedés áldozata volt a Premeir League-ben, amikor szabályos gólt vett el tőle a játékvezető a VAR-szobával zajló kommunikáció silánysága miatt. Az angol játékvezetők főnöke, Howard Webb egy televíziós műsorban számolt be arról, hogy az eset tanulságaiból milyen tapasztalatokat szűrtek le, és mit tesznek azért, hogy a jövőben ilyen ne történhessen meg. Az egykori kiváló játékvezető a manchesteri Mateo Kovacic esetét is citálva szabálymódosításokat szeretne elérni a VAR-ral kapcsolatban.

2023. 10. 11. 15:33
FBL-ENG-PR-TOTTENHAM-LIVERPOOL Referee Simon Hooper watches a VAR during the English Premier League football match between Tottenham Hotspur and Liverpool at Tottenham Hotspur Stadium in London, on September 30, 2023. (Photo by HENRY NICHOLLS / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. / Fotó: HENRY NICHOLLS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

és a Liverpool biztosan hoppon marad, ám a veszteség nincsen hiába. A hoppon maradás azt jelenti, hogy a Premier League-ben egész biztosan nem játsszák újra a liverpooli szempontból 3-2-re elveszített bajnoki mérkőzést, ugyanakkor a találkozó olyan tanulságokkal szolgált, amelyek minden bizonnyal jól szolgálják majd a liga működését. Jürgen Klopp napokig szorgalmazta ugyan a meccs újrajátszását, akkor is lehetett tudni, és nyilván ő is tisztában volt vele, hogy a szabályok ezt nem engedik meg.

Jürgn Klopp nehezen békélt meg a VAR-szoba tehetetlenségével. Fotó: EPA/Vincent Mignot

Az ok ugyanis játékvezetői tévedés volt, nem pedig műhiba, ezért pedig nem jár az újrajátszás. Természetesen a Magyar Nemzet is több cikkben írta meg, hogy amikor a Liverpool már emberhátrányban játszott, ám az eredményjelző még 0-0-t mutatott, Luiz Díaz teljesen szabályos gólt szerzett, de a találat után a partjelző lest jelzett, a VAR-szoba és Simon Hooper játékvezető elbeszélt egymás mellett, így hiába állapították meg az esetet videón visszanézők, hogy a gól szabályos, a játékvezető a Tottenham javára ítélt szabadrúgást, és úgy folytatódott a játék.

 

Pontos kommunikációra van szükség

A játékvezetők szervezete (PGMOL) a Liverpool kérésére nyilvánosságra hozta a játékvezető és a VAR-szoba közötti kommunikáció hangfelvételét, amelyből feketén-fehéren kiderült a hiba forrása. A Sky Sports Match Officials Mic’d Up című műsorának a vendége volt Howard Webb, az egykori kiváló játékvezető, a PGMOL vezetője, bejelentette, hogy a fordulók utáni keddenként a tévétársaságok rendelkezésére bocsátja a hasonló felvételeket. Elmondta azt is a The Guardien beszámolója szerint, hogy a jövőben sokkal nagyobb odafigyelést és egyértelmű kommunikációt követel meg a játékvezetőktől és a VAR-osoktól. Egyértelmű, hogy Darren England, aki aznap a VAR-t irányította, túl gyorsan végigment az ellenőrzési folyamaton, mielőtt véletlenül megerősítette a Luis Díaz elleni téves döntést a lesről, ráadásul emellett nem alkalmazta hatékonyan a kommunikációs protokollt, amikor továbbította a döntését a kollégáinak.

– Természetesen mindannyian csalódottak vagyunk, hogy a VAR-rendszer nem lépett közbe, hogy kijavítson egy egyértelmű hibát – mondta Howard Webb. – Senki sem csalódottabb, mint maguk a játékvezetők, akik büszkék a munkájukra, pozitív hatással akarnak lenni a játékra, és természetesen ebben az esetben ez nem így történt.

A protokoll betartása azt jelenti, hogy játékvezetőnek tisztán be kell mondania, mi az ítélet, ezt követően a VAR-ból meg kell ismételni a hallottakat, így azonnal tisztázzák, nincs-e félreértés. Ezt követően a videófelvételek visszanézése során is egyértelműen meg kell mondaniuk, mit látnak, és miután a videobíró és az asszisztense egyetért az ítéletben, tisztán meg kell mondaniuk a játékvezetőnek, hogy mi a döntés. Az nem elég, hogy „Ellenőrzés kész”, hiszen nem mindig lehet tudni, mit ellenőrzött, és mire jutott.

Hertha BSC vs. Werder Bremen
Howard Webb (jobbra) levonta az eset tanulságait. Fotó: Europress/AFP/Thomas Eisenhuth

A hangfelvételből kiderül, hogy Darren England végül felismerte a hibáját, de tudta, hogy nem képes korrigálni azt. A műsorvezető, az egykori aranylabdás Michael Owen kérdésére a helyzetről Howard Webb azt mondta, hogy a VAR-ral kapcsolatos szabályok megakadályozzák a felülvizsgálatot. Amikor kiderült, hogy tévedés történt, már ment a játék, és a FIFA szabályai szerint ilyen esetben már nem lehet újra megszakítani ugyanazon eset miatt, a PGMOL-nak ebben nincs jogosultsága változtatni, a szabályalkotó testület, az IFAB asztalára való a kérdés.

Szabálymódosításra van szükség

A műsorban szóba került az is, hogy Mateo Kovacic, a Manchester City horvát játékosa nem kapott piros lapot az Arsenal ellen 1-0-ra elveszített vasárnapi rangadón, ami két tévedést is magában hordoz.

Kovacic megúszta a sárga lapot. Fotó: AFP

– Az első becsúszása elég gyenge kísérlet volt, ha a játékvezető piros lapot mutat fel, a VAR-szobában aligha tudták volna megvétózni a döntést. Ám nem is olyan egyértelmű az eset, hogy a sárga lapot pirosra módosítsák – mondta Webb, rámutatva, hogy tipikus határeset volt, amikor a videófelvételek alapján csak jóváhagyni lehet a pályán hozott ítéletet. Kovacic később újra becsúszott Ödegaardnak, hasonló szabálytalanságot követett el, de Oliver abban az esetben a sárga lapot sem vette elő. 

– A második sárga lapot nem vizsgálhatja a VAR, csak az azonnali piros lap esetén van lehetőség az esetről készült felvételek ellenőrzésére. Kovacic nagyon szerencsés volt, hogy ezek után a pályán maradhatott – mondta Webb. 

– Michael Oliver az egyik legjobb játékvezetőnk, sőt a világ egyik legjobb játékvezetője. Biztos vagyok benne, hogy ő maga is meg fogja nézni az esetet.

Howard Webb végül arra hívta fel a figyelmet, hogy a VAR bevezetése óta rengeteg tapasztalat gyűlt össze, és ezeket elemezve az IFAB-nak meg kellene tennie a szabályok finomítását, és a testület szerinte ezt hamarosan meg is teszi.

Borítókép: Nagy a nyomás a játékvezetőkön, amikor visszanéznek egy esetet (Fotó: Henry Nicholls)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.