Új fordulat: a plovdivi stadion nem is alkalmas a meccsrendezésre?

Újabb fordulat következett a bolgárok stadionbotrányában. A helyi szövetség hétfőn jelentette be, hogy Szófia helyett Plovdivban és zárt kapuk mögött rendezi meg a Magyarország elleni Európa-bajnoki selejtezőt november 16-án. Most azonban a plovdivi polgármester, Kosztadin Dimitrov hivatalos levelet kapott a DZZD College nevű építőipari vállalattól, amely nem ajánlja, hogy 2023. november 13. és 20. között labdarúgó-mérkőzést rendezzenek a Hriszto Botev Stadionban.

2023. 11. 09. 14:06
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy felháborodást okozott hétfőn a Bolgár Labdarúgó-szövetség döntése. Több ezer magyar szurkoló is hoppon maradt, de természetesen a helyiek is kiakadtak azon, hogy az UEFA hozzájárulásával a BLSZ megváltoztatta a november 16-án sorra kerülő Bulgária-Magyarország Európa-bajnoki selejtező helyszínét, és biztonsági okokra hivatkozva Szófiából Plovdivba helyezte át, ráadásul zárt kapukat rendelt el, a kezdési időpont pedig 20.45 óra helyett 18.00 óra lett. A döntésről csalódottan nyilatkozott Csányi Sándor, az MLSZ elnöke és szövetségi kapitány is, két ügyvéd pedig megfellebbezte azt a a nemzetközi Sportdöntőbíróságon (CAS), s azt kérte, az UEFA vonja vissza november 6-i határozatát.

Szoboszlai remekelt itthon a bolgárok ellen Fotó: Mirkó István

Csütörtökön az ügyben újabb fordulat állt be, ugyanis a PIMK építőiparral és szállítmányozással foglalkozó, elsősorban Bulgáriában tevékenykedő vállalat közösségi oldalán tette közzé, hogy Plovdiv polgármestere, Kosztadin Dimitrov egy hivatalos levelet kapott a Hriszto Botev Stadiont építő DZZD College nevű építőipari vállalattól, amely szerint  2023. november 13. és 20. között nem ajánlott labdarúgó-mérkőzéseket rendezni a létesítményben, így a november 16-ra kiírt Bulgária–Magyarország Európa-bajnoki selejtezőt sem lenne szabad ott lejátszani. Arra hívja fel a figyelmet a PIMK, hogy ebben az időszakban olyan munkálatokat kell végeznie a stadionban, amelyek során nem tudja garantálni a biztonságot.

 

„Az acél tetőszerkezet szerelése rendkívül összetett folyamat, hetekre előre meg van tervezve, mert csak egy futballklub programjához, a stadion fő használójának, a Botev Plovdivnak a programjához van szabva” – írja a levélben a vállalat, kitérve arra is, hogy a létesítmény nem felel meg az UEFA előírásainak az ilyen kaliberű mérkőzések megrendezésére, mert a világítás sem felel meg a követelményeknek – erre a B- és G-szektorok tetőszerkezetének felszerelése után kerülhet sor. – „Abban az esetben, ha a helyszínen nem tudnak építési vagy szerelési tevékenységet végezni, a DZZD College tájékoztatja Önt, hogy ez a megvalósítás késleltetéséhez és többletköltségéhez vezet” – jegyezte meg a plovdivi polgármesternek címzett hivatalos levél, amelyben azt kérik, minden építési anyagot, gépet és berendezést biztosítsanak vagy szállítsanak el, minden be- és kijáratot biztosítsanak a parkolóból, korlátozzák a munkaterület hozzáférhetőségét, ezekre pedig azért van szükség, mert a kérdéses labdarúgó-mérkőzés nem szerepel az építtető ütemtervében – zárul a levél.

A Nemzeti Sport megkereste a bolgár szövetséget, amelynek a sajtófőnöke, Viktor Ignatov így reagált: „Ha a mérkőzés helyszínében bármilyen változás lesz, azt a hivatalos csatornáinkon bejelentjük. Jelenleg azt mondhatom, hogy a mérkőzést Plovdivban rendezik meg.”

Borítókép: Ez a plovdivi stadion, amely a jelek szerint nem alkalmas a selejtező megrendezésére (Forrás: Botev Plovdiv/Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.