„Senkinek sem kívánom azt, amin Marco Rossi keresztülmehetett”

Szófia, Plovdid, Kardzsali, Szófia. Néhány nap leforgása alatt ennyi lehetséges helyszíne volt a csütörtöki Bulgária–Magyarország labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőnek, plusz még az is komolyan vehető verzió volt, hogy egyáltalán nem is lesz meccs. László Csaba volt szövetségi kapitány Ugandában és Litvániában, dolgozott edzőként Indiában is, de ahogy azt lapunknak elárulta, ilyet még ő sem látott sehol. Szerinte Marco Rossi dolgát igencsak megnehezítette a huzavona, de akár jól is kijöhetünk a bolgár bohózatból.

2023. 11. 14. 16:00
ROSSI, Marco
Kaunas, 2023. október 17. Marco Rossi szövetségi kapitány a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezõ G csoportjában játszott Litvánia - Magyarország mérkõzésen a kaunasi Dariaus ir Giréno Stadionban 2023. október 17-én. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindössze két nappal a mérkőzés előtt, kedd délelőtt dőlt el a Bulgária–Magyarország Eb-selejtező sorsa, a bolgárok ekkor tájékoztatták a Magyar Labdarúgó-szövetséget (MLSZ) arról, hogy egyfelől lesz meccs, másfelől azt Szófiában tartják meg a házigazda kérésére zárt kapuk mögött, nézők nélkül. Tehát amikor szövetségi kapitány és a magyar válogatott tagjai találkoztak a telki edzőközpontban, még azt sem tudták, hogy lesz-e meccs egyáltalán, ami László Csaba szerint hallatlan.

László Csaba
László Csaba szerint Marco Rossi magyar válogatottja jól is kijöhet a bolgár bohózatból. Fotó: MTI/Krizsán Csaba

– Sehol nem láttam még hasonlót, és nagyon csodálkozom rajta, hogy ez így megtörténhetett – nyilatkozta lapunknak a nemzeti csapatok életében nagy tapasztalattal rendelkező edző, hiszen László Csaba tagja volt Lothar Matthäus stábjának a magyar válogatottnál, később pedig Litvánia és Uganda együttesét is irányította szövetségi kapitányként. – A válogatott meccsek előtt a házigazdának eleve meg kell jelölnie egy A és egy B meccshelyszínt. Mégiscsak Európában vagyunk, nem egy elmaradottabb részén a világnak. Ez az egész persze a bolgár futball belső harcairól szólt, aminek sajnos mi lettünk az elszenvedői. Bulgáriának a mieink elleni nem presztízsmeccs, továbbjutási esélyei már nincsenek, nekünk fontos ez a mérkőzés, csak nekünk van veszítenivalónk.

Marco Rossi feladata nem könnyű

A magyar válogatottnak még egy pontot kell szereznie ahhoz, hogy biztosan kijusson a 2024-es németországi Eb-re, egy bulgáriai győzelemmel pedig a csoportelsőség is meglenne. A körülmények azonban finoman szólva sem voltak ideálisak Marco Rossi számára, hogy felkészítse a csapatot.

– Gyakorlatilag három napot tölt együtt a keret a meccs előtt, mindössze ennyi idő jut a felkészülésre – magyarázta László Csaba. – Ilyenkor egy szövetségi kapitánynak minden apróság számít, az pedig, hogy melyik stadionban, milyen minőségű pályán rendezik a mérkőzést, egyáltalán nem elhanyagolható szempont. Senkinek sem kívánom azt, amin Marco Rossi keresztülmehetett ezekben a napokban.

László Csaba: Jól is kijöhetünk belőle

László Csaba szerint most sokat számíthat, hogy a magyar csapat legutóbb Litvániában kapott egy pofont, amiből még meccs közben felállt, s a félidei kétgólos hátrányt kiegyenlítette a végére.

– Jól is kijöhetünk ebből az egészből, és én ebben bízom – fogalmazott. – Bulgáriának új szövetségi kapitánya van, aki biztos nem vágyott ilyen közjátékra, ami a játékosai fejét is összezavarhatta. A mieinknél pedig most lehet igazán nagy jelentősége a litvániai 2-2-nek. Sokan gondolták úgy, hogy a kaunasi döntetlen rossz eredmény volt egy nem túl acélos litván csapat ellen. Már akkor kijuthatott volna a válogatott az Eb-re, és az első félidőben mintha úgy mentek volna ki a fiúk a pályára, hogy majd csak összejön valahogy a győzelem, amit megbüntetett az ellenfél. Szünetben ezt megbeszélték az öltözőben, és egy teljesen más magyar válogatott tért vissza, amely végül meg is nyerhette volna a meccset. A lényeg, hogy Kaunasban megtanulta a leckét a csapat, száz százalékig koncentrálni kell, nem lehet kiengedni. Ennek a bulgáriai közjáték miatt most nagy jelentősége lehet, úgyhogy jó eredményt várok, minimum az egy pontot megszerezzük, ami a kijutáshoz kell.

Zimbabwe nem őt választotta

László Csaba legutóbb a román másodosztályban szereplő Csíkszereda szakmai igazgatójaként dolgozott, a nyáron bedobták a nevét, mint a zimbabwei válogatott lehetséges szövetségi kapitánya, de ebből nem lett semmi.

– Nem titkolom, valóban tárgyaltam Zimbabwéval a szövetségi kapitányi posztról, vagyis pontosabban beszéltünk telefonon az illetékesekkel – ismerte el lapunknak László Csaba. – Sokan azt mondanák, hogy nem tudtak megegyezni, de a valóság ezzel szemben az, hogy három jelölt volt a posztra, én voltam az egyik, és végül nem engem választottak. Most várok a lehetőségre, annyiban szerencsés vagyok, hogy külföldön is sok helyen megfordultam, nem Magyarországra redukálódik a mozgásterem. Bár be kell vallanom, hogy lassan elérem azt a kort, amikor már nem annyira mennék messzire, és bízom benne, hogy van annyi tapasztalatom, ami a magyar futballban is segítség lehet még.

Borítókép: Marco Rossi az edzőkollégája szerint is nehéz helyzetbe került a bolgárok húzásai miatt (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.