Nem bírt a Veszprém a spanyol kapuslegendával, és ez lett a veszte + fotó

Visszavágott a Barcelona Veszprémben. A férfikézilabda Bajnokok Ligája rangadóján a Barcelona 31-30-ra nyert a magyar bajnok otthonában. A győztes gól tíz másodperccel a vége előtt esett.

2023. 11. 30. 20:26
Veszprém-Barcelona kézilabda
Forrás: Csudai Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bő egy hónappal a Palau Blaugrana bevétele után hazai pályán kívánta térdre kényszeríteni a Telekom Veszprém a Barcelonát. Momir Ilics zsinórban másodszor szomoríthatta el korábbi edzőjét, Carlos Ortegát. A spanyol mágus 2012 és 2015 között tevékenykedett Veszprémben, és a regnálása során egy bizonyos szerb (azóta szerb, magyar állampolgárságú) balátlövővel, Momir Iliccsel dolgozott együtt. És Nagy Lászlóval is, persze, aki szintén köszöntötte a  rangadó előtt a korábbi edzőjét.

Veszprém-Barcelona kézilabda
A Veszprém átlövője, Lukas Sandell nem tudott kibontakozni Dika Mem szorításában. Fotó: Csudai Sándor


A pályán nem volt ilyen békés, baráti a kapcsolat: a Barca önbecsülését szemlátomást felpiszkálta az október 26-i veszprémi siker a Palau Blaugranában, óriási iramot diktált a meccsen a 11-szeres BEK/BL-győztes. Nem ízlett a féktelen rohanás a hazaiaknak, csak a nyáron a Barcától érkezett Ludovic Fabregas tartotta a lépést a katalánokkal. Nem mellékesen, a franciák vitték a prímet a magyar bajnokcsapatban, az első négy veszprémi gólon Fabregas és Nedim Remili osztozott. Négy perc alatt három eladott labda mutatta a zavart a veszprémi gépezetben. Ilics folyamatosan forgatta a csapatát, de a rotáció végén nem találta meg a megoldást. Hiába védett bravúrosan Rodrigo Corrales, a Barca belső sora, Timothy Nguessan, Dika Mem és Melvyn Richardson nagyon élt. S miután Ortega lekapta a pályáról Emil Nielsent, a helyére beszálló kapuslegenda, Gonzalo Pérez de Vargas szinte megbabonázta a veszprémieket. A sokoldalú egyiptomi lövő, Jehia Eldera hiánya sem lehetett mentség a visszafogott hazai produkcióra. Egy félidő alatt mindössze egyszer vezetett Ilics csapata, s még hálás lehetett a Barcának, hogy csak kétgólos különbséget alakított ki a szünetig, pedig a hat veszprémi technikai hiba több lehetőséget kínált. Pontosan annyi gólt szerzett a Barcelona, mint október 26-án, 17-et, a Veszprém akkor 19-et.

Több fordulat, itt és ott

A folytatásra feléledt Ilics nemzetközi alakulata, a 35. percben Remili egyenlített, de elmaradt a fordulat, a látványos áttörés. A védelem továbbra is bizonytalankodott, a Barca belső emberei lábbal verték meg a hazaiakat. Casado helyére a közönségkedvenc, Kentin Mahé érkezett. Ez is elnyerte a közönség tetszését, de valósággal felrobbant a hangrobajtól a Veszprém Aréna, amikor Gasper Marguc lerohanásgóljával, egy 3-0-s rohammal visszavette a vezetést az Építők. Nedim Remili állt a hazai csapat élére, 13 perc alatt az ötödik találatát jegyezte az irányító-átlövő.

Veszprém-Barcelona kézilabda
Pechmalbec a levegőben úszva küzdött. Fotó: Csudai Sándor

Újabb fordulat következett, a Barcelona okosan kihasznált egy emberelőnyt, megint megfordította az állást, de ez sem maradt tartós előny. A Barca pihentette a kulcsembereit a hajrára, ezt kihasználva megint előzött a Veszprém. Folyamatosan változott az állás, Remili a fáradság jeleit produkálta, Mahé lépett az ő helyére. Kilenc perccel a vége előtt Gasper Margu hetese után megint eksztázisban tombolt a közönség, de korai volt az öröm. Minden hazai gólra volt válasz, sajnos olykor több is. 

Öt perccel a vége előtt, egygólos veszprémi hátrányban Ilics időt kért: Mahéra jött ki a figura, megint egyenlő volt az állás. A hajrában két fontos lövést is megfogott Pérez de Vargas, Remili mindkét kísérlete pontatlan volt, sőt, hozzá csatlakozott Mahé is. A Barcelona igen közel került a győzelemhez: Ortega azért kért időt, hogy nem csak megtartsa egygólos előnyét, lehetőleg biztosítsa is be a győzelmét a Barca 63 másodperccel a meccs vége előtt. 

De a fordulatok mérkőzésén újabb fordulat következett: Ligetvári labdát szerzett, Mahét indította, aki kiegyenlített. De még nem volt vége: Mem 10 másodperccel a vége előtt megint a Barcát juttatta előnyhöz. Ilics utolsó időkérése után Koszorotovra jött ki a figura, de az orosz játékos fölé lőtt. 31-30-ra nyert a Barcelona, ezzel visszavágott a hazai vereségért. A két csapat egymás elleni eredménye ugyan a Veszprémnek kedvez, de a Barcelona más ellen nem hullajtott pontot (a magyar együttes a GOG vendégeként kapott ki), s immár egyedül vezeti a B csoportot a BL-ben.

Férfikézilabda Bajnokok Ligája, B csoport: Telekom Veszprém–Barcelona 30-31 (15-17).

Borítókép: Nedim Remili volt a Veszprém egyik legjobbja (Fotó: Origó/Csudai Sándor)
 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.