Legnagyobb sztárja sodorja nehéz helyzetbe a Liverpoolt

Túlélte a decemberi meccsdömpinget a Liverpool, és egyelőre mind a négy trófeáért versenyben van, amely a csapat számára elérhető volt az idényben, sőt, a Premier League-ben jelenleg az első helyen tanyázik. Januárban azonban ismét nehéz hetek várnak Szoboszlai Dominikékra, hiszen Mohamed Szalah nélkül kell helytállniuk.

2023. 12. 31. 6:30
Mohamed Szalah
Liverpool's Egyptian striker #11 Mohamed Salah reacts after his shot was saved during the English Premier League football match between Liverpool and Manchester United at Anfield in Liverpool, north west England on December 17, 2023. (Photo by Paul ELLIS / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. / Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem túlzás azt állítani, hogy a Liverpool a várakozásokon felül teljesít ebben az idényben. Az nem jelent meglepetést, hogy Jürgen Klopp csapata megnyerte a csoportját az Európa-ligában, illetve hogy a ligakupában bejutott a legjobb négy közé, arra viszont talán kevesen fogadtak volna, hogy az év végén vezetik majd a Premier League-t a Vörösök. Pedig jelenleg ez a helyzet, és a Liverpool sikereihez – ahogy 2017-es megérkezése óta minden évben – Mohamed Szalah nagyban hozzájárult.

Szalah mellett Endo is kihagy néhány Liverpool-meccset
Szalah mellett Endo is kihagy néhány Liverpool-meccset Fotó: AFP/Adrian Dennis

A PL háromszoros aranycipőse ebben az idényben is termeli a gólokat. (14) után ő (12) talált be a legtöbbször, ráadásul Szalah hét gólpasszt is kiosztott – a legtöbbet a ligában. A gólérzékenységén kívül az egyiptomi szélsőnek az is nagy erénye, hogy szinte sosem sérült, így eddigi liverpooli pályafutása során csak elvétve fordult elő, hogy Jürgen Klopp emiatt nem számíthatott a szolgálataira.

Ennek ellenére januárban többször előfordult, hogy Szalah kihagyott néhány Liverpool-meccset, ugyanis az egyiptomi válogatottnak is oszlopos tagja, csapatkapitánya, így természetesen az Afrikai Nemzetek Kupáján mindig számítanak rá. Ez most sem lesz másképp, a január 13-án kezdődő elefántcsontparti tornán is ott lesz, így a klubjában legalább négy, de akár nyolc tétmérkőzésről is hiányozhat Szalah. Ugyanez igaz Wataru Endóra is, aki a japán válogatottal az Ázsia-kupán szerepel a következő időszakban.

 

Klopp látszólag nem aggódik túl sokat Szalah kiesése miatt. – Ma meg tudnánk oldani Szalah pótlását, remélhetőleg ez így lesz a Newcastle elleni mérkőzés után is. Ez nem az első eset, hogy elveszítjük a legjobb góllövőnket, sőt, olykor nehezebb helyzetbe is kerültünk, amikor Sadio (Mané – a szerk.) és Mo egyszerre hiányoztak, de mindig túléltük ezeket az időszakokat. Ráadásul legalább egyikük válogatottja minden alkalommal sokáig menetelt a tornán, ami a mi szempontunkból nem volt kedvező. Már a kezdetektől fogva tudtuk, hogy Mónak és Endónak egy időre el kell hagynia minket, de megbirkózunk a helyzettel – ígérte a Liverpool német menedzsere, aki Szalah hiányában talán Szoboszlai Dominiknak is támadóbb szerepet szán majd.

 

Hiányzókból nincs hiány a Liverpoolnál

Ha Szalah és Endo távozása nem lenne elég nagy érvágás, Joel Matip az idényben már várhatóan nem léphet pályára, a keret mindkét balhátvédje, Kosztasz Cimikasz és Andy Robertson hosszú időre kiesett. Utóbbi visszatérése a közeljövőben volt esedékes, de Klopp pénteki sajtótájékoztatóján nem szolgált jó hírekkel a skót védőről, aki várhatóan januárban még nem lesz bevethető. Az 56 éves edző Thiago és Stefan Bajcetic visszatérésének pontos időpontját nem tudta meghatározni, abban viszont bízott, hogy Alexis Mac Allister legkésőbb a Newcastle elleni mérkőzés után rendelkezésére áll majd.

A Liverpool januárban a bajnoki meccsek mellett a ligakupa elődöntőit is lejátssza a Fulham ellen, illetve az FA-kupa idei kiírásában az Arsenal elleni rangadón mutatkozik be, bőven akad tehát feladatuk a Vörösöknek.

Borítókép: Mohamed Szalah a Manchester United elleni bajnoki mérkőzésen (Fotó: AFP/Paul Ellis)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.