Kemény Dénes a férfiakat félti a vízilabda Eb előtt

A hölgyeknek az olimpiai kvóta a cél, a férfiakra a párizsi indulási jog birtokában más kihívások várnak a januári Európa-bajnokságon és a februári világbajnokságon. Kemény Dénes, a férfi vizilabda-válogatottal 2000-ben, 2004-ben és 2008-ban is győztes csapat szövetségi kapitánya szerint nem szabad, hogy a fiatalítási hullám az eredményesség rovására menjen az Eb-n.

2024. 01. 04. 10:09
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A ma kezdődő vízilabda Európa-bajnokságon a férfiak mindenféle teher nélkül játszhatnak, együttese ugyanis tavaly a fukuokai világbajnokság megnyerésével már megszerezte az indulás jogát a párizsi olimpiára. A kapitány keretében több újonc is szerepel, Varga így indokolta a döntését: – A jelenlegi lebonyolítás nagy kihívás, nemcsak nekünk, hanem az összes válogatott számára. Ebben a kérdésben mi azt a megoldást találtuk a legjobbnak, hogy fiatalabb kerettel utazunk a Eb-re, ezzel pedig lehetőséget adunk azoknak a játékosoknak, akik az elmúlt években utánpótlás szinten már letettek valamit az asztalra – mondta az M1 aktuális csatornának Varga Zsolt szövetségi kapitány, aki hozzátette, vannak elvárásai a fiatal csapattal szemben is, amely szerinte lépésről lépésre haladva a lehető legjobb játékkal akár meglepetést is okozhat.

VARGA Zsolt
Varga Zsolt kísérleti csapattal utazik az Eb-re (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Óvakodjunk a leégéstől

Kemény Dénes, a 2000-ben, 2004-ben és 2008-ban is győztes férfiválogatott kapitánya a Mandinernek elmondta, hogy a kísérletezés nem mehet az eredményesség és az önbizalom rovására. – Egy kísérleti csapat utazik Horvátországba, a játékosokra elsősorban egyénileg vár feladat, hogy megragadják az alkalmat, és hosszabb távon is helyet követeljenek maguknak a válogatottban. Elsősorban tehát a tapasztalatszerzés a cél. A tavaly nyári vb-arany után két fontos hetük lesz az évben, az pedig a párizsi olimpia! Ebben a sportágban semmi mással nem lehet összehasonlítani az olimpiát, nem véletlen, hogy csak négyévente van. 

Most az Eb-n és a katari vb-n is fontos azonban, hogy ne égjünk le, mert az elbizonytalaníthatja a csapatot és erősítheti az ellenfeleket

 – fogalmazott a legendás kapitány.

Kötelező kűr

A nőkkel kapcsolatban Kemény kiemelte, a magyar mellett még két erős csapat pályázik az Eb-n a kiadó helyre.
– A fiúkkal ellentétben, a lányoknál más helyzet van. Három erős csapat pályázik a három, még kiadó olimpiai helyre. A magyaroknak ez kicsit olyan lesz, mint műkorcsolyában a kötelező kűr, menetből ki kell pipálni. Két esély van ennek teljesítésére, ezzel mindenki tisztában van. Ha már most, az Eb-n megszerezzük a kvótát, egyszerűbb lesz a vb-n a helyzetünk – mondta Kemény a Mandinernek.

A teljes cikk ITT olvasható.

Borítókép: Kemény Dénes (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.