Ma ünnepli 103. születésnapját az ötszörös olimpiai bajnok Keleti Ágnes!

Az ötszörös olimpiai bajnok tornász Keleti Ágnes ma ünnepli 103. születésnapját. Ebből az alkalomból személyesen köszöntötte a Magyar Torna Szövetség (MATSZ) nevében Altorjai Sándor főtitkár, valamint az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Berki Krisztián, a MATSZ sportigazgatója.

Forrás: MATSZ2024. 01. 09. 12:07
null
Fotó: ROTH TAMAS GEZA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Altorjai Sándor beszámolója szerint Keleti Ágnes mosolygósan fogadta őket és köszönte, hogy megemlékeztek róla. „Ági néni a korához képest jól van, bár az utóbbi időben a hallása egy kicsit megkopott. Érdeklődött a Magyar Torna Szövetségről és a magyar tornászokról. Egyébként ottlétünkkor is sportműsor ment a háttérben a televízióban. Jó volt látni, hogy az ötszörös olimpiai bajnokunk az elmúlt három évben gyakorlatilag semmit sem változott...” – mondta el a MATSZ főtitkára.

A Magyar Olimpiai Bizottság arról számolt be, hogy Gyulay Zsolt elnök még hétfőn délután virágcsokorral kereste fel budapesti lakásán az élő legendát, és „kívánt jó egészséget és boldogságot” neki.

Keleti Ágnes 1921. január 9-én született Budapesten, Klein Ágnes néven. Tizennyolc évesen mutatkozott be a válogatottban. 1940-ben nyerte első magyar bajnoki érmét. A háborút Szalkszentmártonban, hamis papírokkal vészelte át. 1946-ban Balkán Játékokat nyert. Az 1948. évi nyári olimpiai játékokon a válogatott csapat tagja volt, de egy szalagszakadás miatt nem vehetett részt a versenyen, így helyette a tartalék, Balázs Erzsébet jutott lehetőséghez, és lett végül ezüstérmes a csapattal. 1949-ben négy aranyérmet szerzett a főiskolai világbajnokságon. 1952-ben, Helsinkiben a talaj olimpiai bajnoka lett, s egy ezüst- és két bronzérmet is nyert. 1954-ben felemáskorláton világbajnok lett. 1956-ban Melbourbe-ben három szeren (talaj, gerenda, felemáskorlát) és a kéziszercsapattal nyert olimpiát. Közvetlenül az 1956-os olimpia után Ausztráliában, majd 1957-ben Izraelben telepedett le, ahol főiskolai tanár és edző volt.

Izraelben megteremtette a nemzeti tornasportot. 1958-tól 1980-ig az izraeli tornászválogatott edzője, 1959-től 1960-ig az olasz tornászválogatott edzője volt. 1983-tól 1988-ig izraeli kluboknál edzősködött. 1957-től 1980-ig az izraeli Testnevelési Főiskola tanára volt, nemzetközi versenybíróként is tevékenykedett. 1990 óta egyre több időt töltött szülőhazájában, lényegében már Magyarországon él. Tarics Sándor 2016. május 21-i halála után ő lett a legidősebb még élő magyar olimpiai bajnok. A finn Lydia Wideman halála óta egyben ő a legidősebb élő olimpiai bajnok is. 2021 januárjában róla nevezték el az UTE tornacsarnokát.

Isten éltesse Keleti Ágnest!

Borítókép: Keleti Ágnest Altorjai Sándor és is köszöntötte (Fotó: Róth Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.