Jó hír a kézilabda-válogatottnak, a későn ébredők örülhetnek, meg nem is

Az összes jegy elfogyott a Norvégia elleni mérkőzésre, tehát telt ház, több mint hatezer néző előtt fogadja a magyar kézilabda-válogatott Norvégiát Tatabányán az olimpiai selejtező második fordulójában. Szinte mindenki Norvégiát tartja a torna favoritjának, Chema Rodríguez csapata a győzelemmel nagy lépést tehet az olimpiai részvétel felé.

2024. 03. 16. 13:11
magyar férfi kézilabda-válogatott
Forrás: Origo/Polyák attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha Chema Rodríguez szövetségi kapitánnyal az élen minden szakember arra figyelmeztetett előzetesen, hogy Tunéziát sem szabad fél vállról venni, a szurkolók többsége mégis előre kipipilta a magyar kézilabda-válogatott első meccsét, nem volt telt ház, valamivel kevesebben mint ötezren buzdították a mieinket.

Imre Bence, szurkolók, jegy, telt ház, magyar kézilabda-válogatott, Tatabánya, Norvégia, Olimpiai selejtező
Imre Bence jól játszott Tunézia ellen és négy gólt dobott. Fotó: Origó/Polyák Attila

Norvégia ellen viszont kicsinek bizonyul az egyébként impozáns, 6200 férőhelyes tatabányai sportcsarnok. A Magyar Kézilabda-szövetség szombat délben arról adott tájékoztatást a Facebook-oldalán, hogy az összes belépő elfogyott a Norvégia elleni mérkőzésre, szombaton ki sem nyitnak a jegypénztárak. Jó hír a később ébredőknek, hogy a Portugália elleni, vasárnapi találkozóra korlátozott számban még kaphatók jegyek.

 

Tizenkét éve nem nyertünk Norvégia ellen

A magyar válogatott 2012 óta nem győzte le Norvégiát, amely 2017-ben és 2019-ben is vb-ezüstérmet szerzett, az elmúlt években a jelentős tornákon azonban nem jutott be az elődöntőbe. A 2021-es tokiói olimpián a 7., a 2022-es magyar–szlovák közös rendezésű Eb-n az 5., a 2023-as vb-n a 6., az idei, januári Eb-n pedig csak 9. lett.

Ennek ellenére előzetesen Chema Rodríguez, a magyar válogatott szövetségi kapitánya is Norvégiát jelölte meg az olimpiai selejtező torna favoritjaként. Ugyanígy látja az esélyeket válogatott csapatvezetője.

– Ez a papírforma, de ez néha szokott borulni. Bízunk benne, hogy mi is bele tudunk szólni az elsőség kérdésébe, és adott esetben jó játékkal le tudjuk győzni a norvégokat – mondta a korábbi 209-szeres válogatott játékos.

 

Tönnesen után Röd

A jelenlegi norvég keretből hatan szerepelnek az új norvég elitcsapat, a Kolstadban, a többiek zömében a Bundesligában vagy a dán bajnokságban játszanak. A Veszprém, majd Szegeden korábbi norvég játékosa, Kent Robin Tönnesen is tagja a norvég keretnek, igaz, a portugálok elleni meccset sérülés miatt kihagyta- Egy másik norvég, Magnus Röd pedig a nyártól Szegeden folytatja a pályafutását, igaz, ő viszont nem tagja a norvég keretnek.

A döntés valószínűleg vasárnapra marad

Magyarország az első fordulóban 33-24-re győzte le Tunéziát.

A magyar válogatott akár már szombaton kijuthat a párizsi olimpiára: ha akár csak egy góllal legyőzi Norvégiát, Portugália pedig pontot vesztene Tunézia ellen. Az afrikaiak sikere persze nagyon meglepő lenne.

Ám a Norvégia elleni győzelem sem garancia még a párizsi részvételre. Az első fordulóban Norvégia 32-29-re verte Portugáliát, tehát ha a magyar válogatott vasárnap kikapna Portugáliától, akkor körbeverés alakulna ki a három csapat között, s az a csapat lesz a harmadik, amelyiknek a legrosszabb a gólkülönbsége. 

Hasonlóképpen a Norvégia elleni vereséggel sem lenne veszve minden, mert akkor pedig vasárnap ki-ki mérkőzést vívunk Portugáliával.

Persze jó lenne nyerni, méghozzá minél több góllal, s akkor vasárnap kis különbségű vereség is beleférhet.

Így vagy úgy, a döntés valószínűleg vasárnapra marad.

Másik két helyszínen is zajlanak az olimpiai selejtezők, Spanyolország már páholyban érezheti magát.

Kibédi Péternek arról beszéltek a magyar válogatott játékosai, hogy mit jelent nekik az olimpia.

Borítókép: A magyar válogatott számíthat a szurkolók buzdítására (Fotó: Origó/Polyák Attila)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.