Xavi egy szlovák futballistának hízelgett a sorsdöntő Barcelona–Napoli előtt

A Barcelona 1-1-es döntetlen után fogadja a Napolit, az Arsenal pedig 1-0-s hátrányból a Portót a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének keddi visszavágóján. Xavi, a katalánok vezetőedzője elárulta a meccs előtt, hogy melyik futballistát fogadná el a csapatában a nápolyiaktól. Érdekes választ adott, ugyanis nem a legnagyobb sztárok, Victor Osimhen vagy éppen Hvicsa Kvarachelia nevét említette, hanem egy szlovák futballistáét.

2024. 03. 12. 5:55
UEFA Champions League MD-1 - FC Barcelona press conference
epa11214512 FC Barcelona's head coach Xavi Hernandez addresses a press conference following the team's training session held at Joan Gamper Sports City in Barcelona, Spain, 11 March 2024, in preparation of the Champions League round of 16 second leg match against Napoli on 12 March 2024. EPA/Alejandro Garcia Fotó: Alejandro Garcia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A héten kialakul a negyeddöntő mezőnye a labdarúgó Bajnokok Ligájában, kedden az Arsenal és a Barcelona lép esélyesként pályára, hogy csatlakozzon a már nyolc közé jutott, címvédő Manchester Cityhez, valamint Real Madridhoz, Bayern Münchenhez és Paris Saint-Germainhez. Az Arsenal–Porto és a Barcelona–Napoli párharc sem dőlt el a három héttel ezelőtti első mérkőzésen, a londoniak az utolsó pillanatban kapott góllal 1-0-ra alulmaradtak Portugáliában, míg Nápolyban 1-1-es döntetlen született.

UEFA Champions League - FC Porto vs Arsenal FC
A Porto az első meccsen győzött az Arsenal ellen (Fotó: Estela Silva)

Az Ágyúsok remek hangulatban várhatják a visszavágót, szombaton ugyanis az élre álltak az angol bajnokságban, s a vasárnapi Liverpool–Manchester City rangadó (1-1) után is ott maradtak. Az Arsenal tavaly hét év után tért vissza a BL-be, és Mikel Arteta vezetőedző irányításával csoportelsőként jutott tovább a tizenhat közé. A csapat az utóbbi hetekben is remek formát mutat, utóbbi kilenc meccséből nyolcat megnyert, a portói találkozó volt az egyetlen kivétel. Ebben az időszakban öt mérkőzésen is négy vagy több gólt szereztek a londoniak, és most is legalább kettőt kell lőniük ahhoz, hogy a rendes játékidőben kiharcolják a továbbjutást. A portugáliai első meccsen nem volt kaput eltaláló kísérletük.

Érdekesség, hogy az Arsenal az utóbbi hét BL-szereplése során – a 2010/11-es szezontól 2017-ig – rendre a tizenhat között búcsúzott, az utolsó kieséses párharcot pedig, amelyet megnyert, mégpedig összesítésben 6-2-re, éppen a Porto ellen vívta a 2009/10-es idényben, ugyanebben a szakaszban. És még egy figyelemre méltó statisztika: a Portót búcsúztató utóbbi öt csapat egyaránt eljutott a fináléig abban a szezonban – a Juventus 2017-ben, a Liverpool 2018-ban és 2019-ben, a Chelsea 2021-ben és az Internazionale tavaly.

 

Xavi bátor Napolit vár Barcelonába

A másik keddi mérkőzésen a spanyol és az olasz bajnokság címvédője csap össze Barcelonában. Hazai környezetben egyik csapat sem szerepel úgy, mint az előző idényben, a nápolyiak ráadásul BL-indulást jelentő helyen sem állnak a Serie A-ban, és már a harmadik vezetőedzőt fogyasztják az idényben. A katalánok a harmadik helyen állnak a spanyol pontvadászatban, de már biztos, hogy trénerük, Xavi Hernández a szezon végén távozik posztjáról. A BL tehát mindkét együttes számára jó terepet kínál, hogy megmentsék az idényt, ehhez ma tehetik meg az első lépést.

– Ez a szezon eddigi legfontosabb mérkőzése – jelentette ki Xavi Hernández, a katalánok vezetőedzője. – Motiváltak és izgatottak vagyunk, hiszen négy éve nem jutottunk negyeddöntőbe a BL-ben. Nagyon erős rivális ellen kell pályára lépnünk, amely tavaly olasz bajnok tudott lenni. Remélem, varázslatos este lesz a Barcelona szurkolóinak. Bátor Napolira számítok, amely birtokolni akarja a labdát, amellyel támadni fog, akárcsak mi. Nyílt meccs lesz, és szerintem nagyszerű élményt nyújt majd. Az a három játékosuk, akik a csúcson vannak, nagyon komoly minőséget ad a Napolinak. Nagy meccs lesz, és egy fantasztikus csapattal nézünk szembe.

UEFA Champions League Round of 16, 1st leg - Napoli vs Barcelona
Stanislav Lobotka játéka lenyűgözte a Barcelona edzőjét (Fotó: EPA/Cesare Abbate)

Sok sérülés nehezíti a Barca dolgát, Ferran Torres, Frenkie de Jong, Alejandro Balde és sem játszhat, miközben a Napoliban Francesco Calzona számíthat a legnagyobb sztárjaira, így Victor Osimhenre és Hvicsa Kvaracheliára is. Érdekes módon Xavi nem közülük látna valakit a legszívesebben a Barcában.

– Stanislav Lobotka nevét mondanám – mutatott rá Xavi a szlovák válogatott középpályásra. – Nagyon kedvelem őt, hátulról építi a játékot, és szinte sosem veszti el a labdát. Szívesen megnézném egy olyan csapatban, mint a Barcelona, szerintem megvan a kvalitása, hogy ilyen szintű klubban játsszon.

A Barcelona eddig tíz kieséses párharcot vívott olasz ellenféllel a BL-ben, és a mérlege felemás, öt továbbjutással és öt kieséssel. A Napoli kilencszer állt szemben spanyol riválissal az európai porondon, és nyolcszor búcsúzott: az egyetlen siker akkor született, amikor az UEFA Kupa 1992/93-as kiírásának első fordulójában összesítésben 6-1-re legyőzte a Valenciát. Mind a hat nápolyi találat Daniel Fonseca nevéhez fűződött.

A Bajnokok Ligája negyed- és elődöntőjének sorsolását pénteken tartják Nyonban.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntők, visszavágók: Barcelona (spanyol)–Napoli (olasz) 21.00 (tv.: M4 Sport), Arsenal (angol)–Porto (portugál) 21.00 (Sport1)

Borítókép: Xavi megmondta, kit látna szívesen a Barcában a Napoliból (Fotó: EPA/Alejandro Garcia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.