Élő közvetítés
Szlovénia
ÉLŐ
Dánia

Nadal volt Zverev kívánsága, de ki a boldogabb a Roland Garros álomrajtjával?

Rafael Nadal és Alexander Zverev 2022 után újra összecsap a Roland Garros centerpályáján. Két éve az elődöntőben vívtak egymás ellen több szempontból is emlékezetes mérkőzést, idén viszont az első fordulóban rendezik meg a két olimpiai bajnok rangadóját. Nadal vélhetően utoljára játszik a Grand Slam-tornán, amelyet tizennégy alkalommal nyert meg, s a múlt héten Rómában tornagyőztes Zverev ellen teljesen reális forgatókönyv, hogy a spanyol búcsúja egyetlen meccsből áll majd. Novak Djokovics nem panaszkodhat a sorsolására, amely Stan Wawrinka és Andy Murray első fordulós rangadóját is elhozta. Fucsovics Márton a korábbi Roland Garros-döntős Sztefanosz Cicipasz ellen kezd, Marozsán Fábián első ellenfele a selejtezőből érkezik.

2024. 05. 24. 10:14
Róma, 2024. május 11.
A spanyol Rafael Nadal a lengyel Hubert Hurkacz ellen játszik a római tenisztorna férfi egyesének második fordulójában 2024. május 11-én.
Alexander Zverev Roland Garros
Rafael Nadal vélhetően utolsó küzdelmére készül a Roland Garros salakján Fotó: MTI/EPA-ANSA/Fabio Frustaci
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

ellen játszani a Roland Garros centerpályáján a legnagyobb kihívás, ami létezik a teniszben. Nagyon szívesen átélném még egyszer, mondjuk egy elődöntőben – mondta Alexander Zverev, múlt héten Rómában, ahol ATP 1000-es tornagyőzelemmel hangolt a salakpályás Grand Slam-tornára. Nos, az ellenfél stimmel, a helyszín is garantálható, viszont a Roland Garros csütörtöki sorsolásán kiderült, hogy Rafael Nadal és Alexander Zverev már az első fordulóban összecsap az idei tornán.

Róma, 2024. május 19.
A német Alexander Zverev a trófeával, miután gyõzött a chilei Nicolas Jarry ellen a római salakpályás tenisztorna férfi egyesének döntõjében 2024. május 19-én.
ATP 1000 Roland Garros Rafael Nadal
Alexander Zverev Rómában nem talált legyőzőre, a Roland Garros első fordulójában Rafael Nadal ellen játszik (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Ettore Ferrari)

Nem véletlen, hogy Zverevnek éppen az elődöntő jutott eszébe Nadalról: két éve a döntőbe jutásért csaptak össze, ám az a meccs Zverev súlyos sérülésével ért véget.

– Az egyik legjobb meccs volt, amit játszottam pályafutásom során, viszont a legrosszabb befejezéssel – foglalta össze röviden a két évvel ezelőtti összecsapást Zverev, amely után féléves rehabilitáció várt rá.

Zverev azóta visszatért legjobb formájához, ezt a világranglistán elfoglalt negyedik helye és a római tornagyőzelem is alátámasztja. Igaz, Olaszországban szinte kötelező győzelmekkel menetelhetett egészen a trófeáig a német játékos: Novak Djokovics a balesete után hamar kiesett, Jannik Sinner és Carlos Alcaraz pedig sérülés miatt el sem indult Rómában. A Roland Garros főtábláján mindannyian szerepelnek, de kérdéses a formájuk, ezt pedig nagy lehetőséget jelenthet az európai salakszezon legfontosabb versenyein győztes négyesnek – Zverev, Sztefanosz Cicipasz, Andrej Rubljov, Casper Ruud –, akik évek óta az élmezőnybe tartoznak, de még soha nem nyertek Grand Slam-versenyt.

– Sorozatban három elődöntőt játszottam a Roland Garroson, és életem formájában voltam, amikor megsérült a bokám. Ezt a versenyt szeretném megnyerni, minden évben ezt várom leginkább – mondta Zverev, ugyanakkor hozzátette, hogy szerinte Djokovics Párizsban csúcsformában lesz, és Nadal is sokkal jobb játékot nyújt majd, mint az elmúlt hetekben Madridban vagy Rómában.

Nadal vagy Zverev nyeri a rangadót?

Nadal két évvel ezelőtt megnyerte a tornát, a tizennegyedik Roland Garros-trófeáját és a huszonkettedik Grand Slam-címét söpörte be. Azóta viszont alig volt egészséges, ezért is nincs idén a kiemeltek között, ezért jöhetett létre már az első fordulóban a Zverev elleni álommeccs. Legalábbis a teniszrajongóknak az lesz.

Bár Zverev kívánsága részben teljesült, az első forduló komoly bökkenő lehet. Nadal nincs csúcsformában, de az elmúlt két évtizeddel ellentétben ezúttal ő az, akinek nincs semmi veszítenivalója Párizsban. Tizennégy Roland Garros-trófeával a háta mögött már csak a méltó búcsúra vágyik, s ez legfeljebb akkor nem jön össze, ha a német sima három szettben lemossa a pályáról.

Zverevnek arra is fel kell készülnie, hogy ha továbbjut, Párizsban ismét a bírósági tárgyalásáról is faggatják majd, amely a Roland Garros alatt lesz. A német játékosnak, akit korábbi párja bántalmazással vádol, nem kötelező megjelennie a tárgyaláson, de a koncentrációjára hatással lehet az ügy.

megint belehúzott, Cicipasz ellen kezd

A férfi főtáblán két magyar játékos szerepel, közülük Fucsovics Márton az Australian Open után a Roland Garros sorsolásán is nehéz ellenfelet kapott. Fucsovics Melbourne-ben szettet nyert Grigor Dimitrov ellen, de nem tudta borítani a papírformát, most a Roland Garros 2021-es döntőse, az idei monte-carlói bajnok, Sztefanosz Cicipasz vár rá.

Igaz, nemcsak a görög, hanem a magyar teniszező is nyert ATP-tornát az idei salakszezonban. Nem véletlen, hogy a Roland Garros honlapja Cicipasz és Fucsovics meccsét is kiemeli az első forduló legjobban várt meccsei között.

Marozsán Fábián első ellenfele a selejtezőből érkezik, továbbjutása esetén a második fordulóban ezúttal a magyarok közül ő játszhatna Dimitrov ellen.

A két magyar játékos párosban is nevezett a Garrosra, de külön-külön: Fucsovics partnere a finn Emil Ruusuvuori, Marozsáné a brazil Fernando Romboli lesz.

Alcaraz és Sinner megérkezett, Djokovics még Genfben

A legutóbbi hét Grand Slam-trófeán Novak Djokovics (négy), Carlos Alcaraz (kettő) és Jannik Sinner (egy) osztozott. Problémáik ellenére mind szerepelnek végül a Roland Garros főtábláján, övék az első három kiemelés. Az esélyeikről viszont nehéz nyilatkozni, mindenesetre a két fiatal már megérkezett Párizsba, ahol Sinner a tavalyi wimbledoni negyeddöntős Chris Eubanks ellen kezd, míg Alcaraz a selejtezőből kapja első ellenfelét.

Novak Djokovics viszont még Genfben játszik, a rendkívül szokatlan döntés pedig a formába lendülés mellett azt is szolgálhatja, hogy a Roland Garros után is ő maradjon a világranglista élén. Ha ugyanis Svájcban megnyeri a pénteki elődöntőjét a cseh Tomás Machác ellen, akkor Djokovics kezében marad a sorsa, párizsi címvédéssel biztosan megőrizné éllovas pozícióját Sinner előtt.

Ha viszont Djokovics nem jut be a legjobb négy közé Párizsban, akkor Sinner még saját korai búcsúja esetén is az ATP-világranglista élére állna a Roland Garros végén, első olasz teniszezőként.

S ha már világranglista: a párizsi Grand Slam-torna után, június 10-én hivatalossá váló rangsor határozza majd meg az olimpiai kvóták döntő többségének sorsát. Igazán izgulnunk nem kell, szenzációk sorozatának kellene történnie ahhoz, hogy Marozsán és Fucsovics kiszoruljon a kvótát érő helyekről, ők minden bizonnyal két hónap múlva visszatérnek Párizsba.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.