Most a 98. percben segítette a csoda a magyar válogatottat, egy esély bejött

Véget értek a küzdelmek a labdarúgó Európa-bajnokság B csoportjában is. A két mérkőzés a magyar válogatott sorsát is befolyásolta, és az eredmények kedvezően alakultak a számára. A csoportelső spanyolok 1-0-ra legyőzték Albániát, és a magyar csapatnak az kellett még, hogy Horvátország ne győzze le az olaszokat. A 98. percre fordulva a horvátok 1-0-ra vezettek, ám ekkor Olaszország kiegyenlített, másodikként tizenhat közé jutott, ahol Svájc lesz az ellenfele, a horvátok pedig két ponttal kiestek, és a hárompontos magyar megelőzi őket a harmadikok között.

2024. 06. 24. 23:11
.A horvát Josip Sutalo (jobbra) és az olasz Mateo Retegui nagyot harcolt egymással, a végén a döntetlennek az olaszok örülhettek. Fotó: MTI/AP/Petr David Josek Fotó: Petr David Josek
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eddig nem panaszkodhattunk Fortunára ezen az Európa-bajnokságon. Nagyon jól jött például, hogy a csoportkör első két fordulójában Albánia a 95. percben egyenlített Horvátország ellen, Szerbia ugyancsak a 95. percben mentett pontot a Szlovéniával vívott mérkőzésen, ahogyan nekünk kedvezett az is, hogy a hosszabbítás utolsó pillanatában a grúzok hatalmas ziccerből nem találtak be a csehek kapujába. 

TORRES, Ferran
Ferran Torres gólja az albán kapuban. Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel

És persze arról nem is szólva, hogy Csoboth Kevin a 100. percben szerezte a skótok ellen három pontot érő gólt, ami értelmet adott az előbb felsorolt eredményeknek: három olyan csoport is van, amelyben alakulhat úgy az eredmény, hogy a harmadik helyezett csupán két ponttal zár, és a magyar csapatnak kettőt kell megelőznie. 

Hétfőn este egyszerű volt a képlet: az albánok és a horvátok nem győzhettek a spanyolok, illetve az olaszok ellen.

Spanyolország már a kezdés előtt csoportelső volt, ezért Luis de la Fuente szövetségi kapitány tíz helyen változtatott az előző fordulóhoz képest a kezdőcsapatán, azaz pihentette az első sorát. A keret erejéről árulkodik, hogy a spanyolok így is uralták a mérkőzést, a 13. percben Ferran Torres a vezetést is megszerezte, tehát magyar szempontból kimondottan jól indult ez a találkozó. És később sem volt baj, mert bár az albánoknak akadtak gólszerzési lehetőségeik, nem éltek velük, és kikaptak 1-0-ra.

MODRIC, Luka
Luka Modric gólja. Fotó: MTI/AP/Szergej Gric

Az olaszoknak egy pont is elég volt az üdvösséghez, a horvátoknak viszont a csak a győzelem jelentett reményt a továbbjutásra. Változatos, jó iramú volt a mérkőzés, nem sok helyzettel, ám az 55. percben jött a kedvezőtlen fordulat: előbb kezezés miatt tizenegyest rúghatott a horvát válogatott, Luka Modric büntetőjét azonban Donnarumma kivédte, majd bemutatott egy bravúrt Budimir közeli perdítésénél is, de a labda Modric elé pattant, aki négy méterről a hálóba bombázott. Az olaszok mindent egy lapra feltéve támadtak, ami a jelzett nyolcperces hosszabbítás utolsó pillanataiban sikerült is, a nem sokkal korábban csereként beállt Mattia Zaccagni talált a hálóba.

Nagy a magyar esély a továbbjutásra

Ezzel a győzelemmel a címvédő olaszok végeztek a csoport második helyén négy ponttal, és így meglett a nyolcaddöntők első párosítása, szombaton 18 órakor Svájc ellen lépnek pályára Berlinben. A horvát válogatott két ponttal végzett a harmadik helyen, így a harmadikok között a hárompontos magyar válogatott biztosan megelőzi az összevetésben. Az első esély tehát meglett, de még kell egy. Ha kedden Anglia megszerzi a három pontot Szlovénia ellen, vagy szerdán a törökök nem kapnak ki a csehektől – ha mégis, akkor háromgólos vereséget szenvednek –, Georgia pedig nem veri meg Portugáliát, akkor Marco Rossi csapata ott lesz a tizenhat között!

 

Labdarúgó Európa-bajnokság, csoportkör, 3. forduló, B csoport: Spanyolország–Albánia 1-0 (1-0), Düsseldorf, jv.: Glenn Nyberg (svéd), gólszerző: Ferran Torres (13.); Horvátország–Olaszország 1-1 (0-0), Lipcse, jv.: Danny Makkelie, gólszerző: Modric (55.), illetve Zaccagni (90+8.), a csoport végeredménye: 1. Spanyolország 9, 2. Olaszország 4, 3. Horvátország 2, 4. Albánia 1

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.