Sinner villámkezdése nem volt elég, Alcaraz Roland Garros-döntős

A Roland Garros első elődöntőjében Jannik Sinner és Carlos Alcaraz csapott össze. A mérkőzést az olasz játékos kezdte jobban, az első játszmát simán nyerte meg Sinner. Alcaraz viszont egyenlített, majd Sinner görcsölni kezdett. A spanyol ezt nem tudta kihasználni, de öt játszmában mégis ő nyerte meg az elődöntőt. Alcaraz ellenfele Alexander Zverev lesz a döntőben, aki Casper Ruud ellen nyert.

2024. 06. 07. 18:51
Carlos Alcaraz Jannik Sinner Roland Garros 2024 tenisz
Carlos Alcaraz eddig még nem kapott ki Grand Slam-döntőben Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Carlos Alcaraz tavalyi álomelődöntője Novak Djokovics ellen rémálomszerű véget ért. 1-1-es szettállásnál Alcaraz lába görcsölni kezdett, s onnantól kezdve semmi esélye nem volt, Djokovics jutott be a Roland Garros döntőjébe, majd meg is nyerte a tornát. Alcaraz idén Jannik Sinner ellen játszott álomelődöntőt, s ezúttal nem a spanyol, hanem Sinner volt az, aki a harmadik szettben görcsölni kezdett.

Párizs, 2024. június 4.
Az olasz Jannik Sinner a bolgár Grigor Dimitrov ellen játszik a francia nemzetközi teniszbajnokság férfi egyesének negyeddöntõjében a párizsi Roland Garros Stadionban 2024. június 4-én. Sinner 6:2, 6:4, 7:6 (7-3) arányú gyõzelemmel jutott az elõdöntõbe. A 22 éves teniszezõ június 10-tõl a világranglista élére ugrik, miután a címvédõ és világelsõ Novak Djokovic térdsérülés miatt visszalépett a francia nyílt teniszbajnokság negyeddöntõje elõtt.
Carlos Alcaraz
Jannik Sinner a Roland Garros után átveszi a vezetést a világranglistán, de nem tornagyőztesként (Fotó: MTI/EPA/Caroline Blumberg)

A meccset Sinner sokkal jobban kezdte, az első játszmában esélyt sem adott Alcaraznak, sőt 6:2, 2:0-ra ellépett.

Sinner az első tíz játékban alig-alig hibázott, utána viszont egyre többet, Alcaraz pedig kihasználta ezt, 6:3-as szettel egyenlített a spanyol.

A torna előtt mind Alcaraz, mind Sinner sérüléssel küszködött, ám ez a torna alatt nem igazán látszott a játékukon, mindketten csupán egyetlen játszmát veszítettek az elődöntőig vezető úton.

Sinner görcsölt, Alcaraz visszaesett

A harmadik játszma elején viszont Sinner görcsölni kezdett. Nem annyira, mint tavaly Alcaraz, akinek azzal minden esélye el is úszott a Novak Djokovics elleni elődöntőben, de az olasz láthatóan nem érezte jól magát a pályán az alkarja miatt, s próbálta lerövidíteni a labdameneteket.

Alcaraz brékelőnyt szerzett, utána viszont nem tudott mit kezdeni a fizikai fölényével, egymás után négy játékot veszített. Sinner túllendült a holtponton, és egyetlen játszmára került a döntőbe jutástól.

A negyedik játszma az addigi legmagasabb színvonalat hozta, 4:4-ig mindketten gond nélkül hozták az adogatásukat. Alcaraz adogatójátékánál egy néző rosszulléte okozott fennakadást, de miután a játékosokat megnyugtatták, hogy a szurkolóval minden rendben van, a spanyol hozta a szerváját, majd a játszma egyetlen bréklabdáját kihasználva kiharcolta a döntő szettet.

Alcaraz lendületben maradt, a döntő szett elején is brékelt, s a korán megszerzett előnyét őrizte a folytatásban. Ebben a játszmában sem engedett Sinnernek bréklabdát, és bejutott a döntőbe.

Carlos Alcaraz az ötszettesek királya

A spanyol játékos májusban ünnepelte a huszonegyedik születésnapját, s ő lett az első férfi teniszező, aki a huszonkettedik születésnapja előtt valamennyi borításon Grand Slam-döntőbe jutott. S az első két fináléját meg is nyerte, 2022-ben a US Openen Casper Ruud, tavaly Wimbledonban Novak Djokovics ellen.

Utóbbi is ötszettes csata volt, ebben pedig Alcaraznak lenyűgöző a mutatója: a Sinner elleni Roland Garros-elődöntő volt a tizenegyedik ilyen meccse, s ezek közül tízet megnyert.

– A Roland Garroson, hosszú labdamenetekkel tarkított négyórás küzdelemben szenvedni kell a sikerért, de meg kell tanulni ezt a szenvedést is élvezni – próbálta megmagyarázni a titkát Alcaraz, majd ellenfelét is dicsérte. – A legkeményebb meccseimet Sinner ellen játszottam, ez a mostani is egyértelműen ezek közé sorolható.

Alcaraz vagy Zverev lesz a Roland Garros bajnoka

Sinner a veresége ellenére átveszi a vezetést a Roland Garros után a világranglistán, a győzelmével viszont Alcaraz is megőrizte az esélyét, hogy megelőzze a műtéten átesett Djokovicsot, ehhez vasárnap meg kell nyernie a döntőt Alexander Zverev ellen.

A német játékos ugyanúgy elveszítette 6:2-re az első játszmát Casper Ruud ellen, mint Alcaraz Sinnerrel szemben, utána viszont kiválóan adogatott. Ruud a harmadik játszmától kezdve nem érezte jól magát, s ez Zverevet nem zökkentette ki, így a 2020-as US Open után másodszor játszhat Grand Slam-döntőt.

S bár Zverev még nem GS-bajnok, semmiképpen sem lesz esélytelen, Alcarazzal szemben pozitív a mérlege összességében (5-4) és Grand Slam-tornákon (2-1) is, 2022-ben a Roland Garroson, idén az Australian Openen győzte le a spanyolt.

Roland Garros, elődöntő

Férfi egyes
Alcaraz (spanyol, 3.)–Sinner (olasz, 2.) 2:6, 6:3, 3:6, 6:4, 6:3
Zverev (német, 4.)–Ruud (norvég, 7.) 2:6, 6:2, 6:4, 6:2

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.