Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Djokovics utódai összecsapnak, ez a párharc a tenisz jövője

Carlos Alcaraz és Jannik Sinner újra összecsap, ezúttal a Roland Garros elődöntőjében, miután mindketten három játszmában nyerték meg a maguk negyeddöntőjét. A torna előtt Alcaraz és Sinner is sérüléssel bajlódott, mégis eljutottak az álomelődöntőig. Korábban ez Novak Djokovics sajátja volt, ő viszont már visszalépett az idei Roland Garrostól.

2024. 06. 05. 7:48
Carlos Alcaraz Roland Garros Cicipasz Sinner Djokovics
Carlos Alcaraz a Roland Garros elődöntőjében Jannik Sinner ellen játszhat Fotó: ATP Tour/Peter Staples
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Carlos Alcaraz a Roland Garros első fordulója után még arról beszélt, hogy nem meri teljes erővel megütni a tenyereseket. Jannik Sinner több meccse után is felhívta rá a figyelmet, hogy még nincs százszázalékos erőállapotban. A salakpályás Grand Slam-torna előtt úgy tűnt, Alcaraz és Sinner sérülése esélyt ad az ellenfeleknek, mégis mindketten magabiztosan jutottak el az elődöntőig, csupán egy-egy játszmát elveszítve. Miközben Novak Djokovics visszalépett a tornától, úgy tűnik, Alcaraz és Sinner abból a szempontból is a szerb nyomába lépett, hogy sérüléssel küzdve is kihozzák magukból a maximumot a Grand Slam-tornákon.

Roland Garros 2024 Jannik Sinner Djokovics Alcaraz Dimitrov
Jannik Sinner a Roland Garros után átveszi Novak Djokovics első helyét a világranglistán. Fotó: ATP Tour/Peter Staples

Alcaraz egyáltalán nem került bajba a tornán, az, hogy a második fordulóban 2-0-s előnyben elveszített egy játszmát a holland selejtezős Jesper de Jong ellen, semmiképpen sem jelentette, hogy akár csak megérintette volna a kiesés szele. Sinner a nyolcaddöntőben nagyon simán, kis híján 6:0-val került szetthátrányba Corentin Moutet ellen, de aztán alkalmazkodott a francia egyedi stílusához, és négy játszmában továbbjutott.

A negyeddöntőben pedig top 10-es ellenféllel szemben mindketten játszmaveszteség nélkül nyertek. Alcaraz ezzel megőrizte a tökéletes mérlegét Sztefanosz Cicipasz ellen (6-0).

– Azt gondolom, hogy én vagyok az egyik legjobb játékos, de amikor Alcaraz ellen játszom, olyan minőségű ütéseket kapok, mint egyetlen más ellenféltől sem – dicsérte a spanyolt a legyőzött Cicipasz.

 

Sinner mellett Alcaraz is Djokovics elé léphet

Azzal, hogy Novak Djokovics visszalépett, eldőlt, hogy a szerb helyére lépve Jannik Sinner lesz az új világelső. A két fiatal azonban egyszerre is megelőzheti Djokovicsot, ehhez Alcaraznak meg kell nyernie a tornát.

 

Hogyan áll Alcaraz és Sinner párharca?

Alcaraz huszonegy, Sinner huszonkét éves, mégis már nyolc meccset vívtak egymás ellen , ilyen ütemben eljuthatnak 59-ig is, amennyiszer Novak Djokovics és küzdött meg egymással. 1-0-ra és 3-2-re Alcaraz, 2-1-re és 4-3-ra Sinner vezetett a párharcban, míg egyetlen idei meccsükön, az Indian Wells-i elődöntőben Alcaraz kiegyenlített. A sorminta alapján most a spanyol sikere következne.

– Ő most a világ legjobbja játékosa – mondta Sinnerről Alcaraz. – Nagyszerű, magas színvonalú meccseket játszottunk egymás ellen. Örülök, hogy ilyen szinten van, és ekkora kihívást jelent, mert ez motivál arra, hogy minden nap keményen dolgozzak, hogy felvegyem vele a versenyt. Azt hiszem, a sorsolás óta mindenki ezt a párosítást várta az elődöntőre.

Utóbbi megállapítás kétségtelenül igaz lett volna, ha nem tűnik úgy a torna előtt, hogy Sinner és Alcaraz indulása is veszélyben lehet. Mostanra azonban annyira nem látszik a sérülés nyoma a játékukon, hogy a negyeddöntő után ez a téma már szóba sem került.

Sinner az Australian Open bajnoka, Alcaraz Wimbledonban és a US Openen nyert, Roland Garros-döntőt viszont még egyikük sem játszott. A pénteki elődöntőben eldől, melyiküknek lesz erre előbb lehetősége.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.