Keserű tanulság az Eb első fordulója után: elszámoltuk magunkat…

A Portugália–Csehország mérkőzéssel lezárult a csoportkör első fordulója a labdarúgó Európa-bajnokságon. Nem is vitás, többet kaptunk, mint amit reméltünk. Leszámítva sajnos a magyar válogatottat. Skócia mellett Rossi csapata lógott ki a sorból, a többi együttes egytől egyig határozottan és élvezetesen futballozott. Bízzunk benne, csak a formaidőzítés csúszott el, és ahogy mondani szokás, szerdán Németország ellen a magyar válogatott is megérkezik az Eb-re.

2024. 06. 19. 5:57
Marco Rossi
Marco Rossi bejárta a stuttgarti pályát a magyar válogatott Németország elleni második csoportmeccse előtt az Európa-bajnokságon. Fotó: Mirkó István
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Skócia csak elvétve lépte át a felezővonalat a Németország elleni nyitómeccsen, a szigetországi játékosok nem csupán a technikai képzettség terén maradtak el a németektől, gyorsaságban, küzdőszellemben is elmaradtak tőlük. Mentségükre csupán az szolgál, hogy a második félidőben már emberhátrányban vergődtek. A múlt pénteki teljesítményük alapján nehezen érthető, a selejtezőkben a skótok hogyan verhették meg a spanyolokat, s futottak be végül magabiztosan a második helyre.

CAN, Emre, németország, skócia, esélyesek, magyar válogatott
A skótok fejet hajtottak a németek előtt Fotó: Antonio Calanni

A többi csapatról csak elismerőleg írhatunk. Félrevezető lehet, hogy Horvátország 3-0-ra kikapott Spanyolországtól, de az első félidőben az első gólig a horvátok is bátran futballoztak. Az albánok vezetést szereztek az olaszok ellen, majd a fordítás után a második félidőben az utolsó pillanatokig küzdöttek, a mérkőzés egyetlen szakaszában sem futballoztak olyan szárnyaszegetten, mint Szoboszlaiék Svájc ellen az első félidőben.

Mindenki jól futballozott a mieinket és a skótokat leszámítva

A lengyelek kétségtelenül nem mutattak semmi extrát a hollandok ellen, de ők is stabilak voltak. A Dánia–Szlovénia találkozón sem volt üresjárat. A szerbek a második félidőben az angolok fölébe kerültek, örülhetnek Bellinghamék, hogy megúszták az egyenlítő gólt. Az ukránok Lunyin szörnyű hibájáig nyomasztó fölényben játszottak, a románok pedig végképp felülmúlták a várakozásainkat.

A legmeglepőbb teljesítményt talán a szlovákok nyújtották Belgium ellen, az 1-0-s győzelemhez persze szerencse, avagy Lukaku peches napja is kellett, de északi szomszédaink végig bátran, ötletesen futballoztak. Az osztrákok partiban voltak a franciákkal, csak egy szerencsétlen öngóllal kaptak ki. A selejtezőben – a skótokkal azonos csoportban – csupán negyedik, az Eb-re a Nemzetek Ligája C osztályából kijutó grúzok is derekasan küzdöttek a törökök ellen, a hosszabbításban akár egyenlíthettek is volna, de kihagyták a nagy helyzetet.

Összegezve, az első fordulóban szinte mindegyik csapat korszerű, modern futballt játszott – leszámítva a magyar és a skót válogatottat. Nem véletlenül fogalmazott úgy Julian Nagelsmann, a német válogatott szövetségi kapitánya, hogy a magyar és a skót válogatott nagyjából egy szintre helyezné. Ezt a véleményt véletlenül se tekintsük dicséretnek.

Innen nézve hatalmas szerencse, hogy egy csoportba kerültünk Skóciával, de a továbbjutáshoz önmagában valószínűleg kevés a skótok elleni szimpla győzelem. A németektől pontot kellene csenni vagy a skótokat kiütni.

Újra kell szabni a taktikát

Lehet, hogy túlértékeltük a magyar válogatott esélyeit. Az Eb-selejtező végeredménye némileg félrevezető, hiszen a mieink többször is élvezték Fortuna kegyeit.

A továbbjutást elvárásként tűztük ki, pedig a realitás sokkal inkább az, hogy bravúr kell hozzá.

Ám véletlenül sem temetni akarjuk a magyar válogatottat. A Nemzetek Ligája ugyan nem Európa-bajnokság, de annak a csapatnak, amely oda-vissza megverte Angliát, s győzött a németek ellen, annak nem kell berezelni. Csak éppen az adottságokból kell kiindulni, nem a vágyakból.

Marco Rossi kedd este annyit elárult, hogy két-három poszton biztosan megváltoztatja a kezdőcsapatot. Ez önmagában kevés. A többieknek is másként kell futballozniuk. Németország ellen csak csúcsformában van esély.

A magyar válogatott következő két mérkőzésének helyszíne a stuttgarti MHPArena:

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.