Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Gyűlölet áradhat a sztársportoló felé, aki visszautasította a vakcinát

Két csapat maradt versenyben az NBA bajnoki címéért. A nagydöntőben a Boston Celtics és a Dallas Mavericks vív meg egymással. A bostoniak a pályaelőny mellett főként Jaylen Brown és Jayson Tatum játékában bízhatnak, a Dallas Luka Doncic és az exbostoni Kyrie Irving vezetésével érne fel a csúcsra. Irving nehéz percekre számíthat Bostonban, a hazai játékosok mellett vélhetően az ellenfél szurkolói is próbára teszik majd.

2024. 06. 06. 5:25
NBA döntő  Dallas Mavericks at Boston Celtics
Kyrie Irving Derrick White
Kyrie Irving az NBA nagydöntőjében tér vissza Bostonba Fotó: Reuters/David Butler II
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar idő szerint péntek hajnalban (2.30, tv: Sport 1) veszi kezdetét az NBA idei nagydöntője. Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság 2023/24-es idényének végén a Boston Celtics vagy a Dallas Mavericks lesz a bajnok. Előbbi Jaylen Brown és Jayson Tatum vezetésével állítaná vissza pozícióját, mint az NBA egyedüli rekordbajnoka, utóbbi Luka Doncic és Kyrie Irving vezérletével története második bajnoki címét szerezné meg a 2011-es siker után, amelynek a mostani vezetőedző, Jason Kidd még játékosként volt részese. Nagy kérdés az is, hogy Irving milyen fogadtatásra számíthat Bostonban, ahol 2019-es távozása óta több konfliktusba keveredett a Celtics szurkolóival.

NBA: Dallas Mavericks at Boston Celtics
Luka Doncic Jayson Tatum
Jayson Tatum és Luka Doncic játékán is sok múlik a Boston Celtics és a Dallas Mavericks elleni NBA-döntőben (Fotó: Reuters/David Butler II)

Kyrie Irving 2016-ban a Cleveland Cavaliers játékosaként már szerzett NBA-aranygyűrűt, ám egy évvel később távozott, mert megunta a másodhegedűs szerepkört LeBron James mögött. Ám míg James azóta a Los Angeles Lakers játékosaként is bajnok lett, Irving 2017 óta sem a Boston Celtics, sem a Brooklyn Nets színeiben nem játszhatott nagydöntőt. Idén a Dallasszal visszatér a legfontosabb NBA-párharcba, s éppen a Boston ellen, amelyről nem őriz jó emlékeket.

Milyen fogadtatásra számíthat Kyrie Irving a Boston Celtics otthonában?

A bostoni szurkolók csalódásként élték meg, hogy a vezérnek érkezett Irving mindössze két szezon után, szóbeli ígérete ellenére távozott a csapattól. A játékos azonban a Brooklyn Netsben sem tudott kibontakozni, ráadásul sok meccset ki kellett hagynia amiatt, mert az NBA-játékosok döntő többségével ellentétben nem akarta felvenni a Covid elleni vakcinát.

A Brooklyn színeiben Irving két rájátszáspárharcot is vívott a Boston ellen, ellenséges körülmények között. 2021-ben egy helyi szurkoló vizes palackkal dobta meg Irvinget, a játékos pedig beletörölte a cipőjét a parkettán elhelyezett Celtics-logóba.

Egy évvel később Irving a középső ujjával üzent a szurkolóknak, akik nem maradtak adósak a válasszal.

Irving az idei szezonra összeszedte magát, úgy tűnik, újra teljes mértékben a játékra tud koncentrálni. S a bostoni szurkolókkal kapcsolatban is visszafogottan nyilatkozott, bár szívélyes fogadtatásra most sem számít.

– Az a mérkőzés nem jól mutatta meg, hogy ki vagyok, és hogyan akarok versenyezni a legmagasabb szinten. Azóta érettebb lettem. Biztosan most is feszült lesz a hangulat, de várom már. A bostoni közönség tiszteli a jó kosárlabdát – fogalmazott Irving, aki előtt most adott az esély, hogy bizonyítsa: LeBron James nélkül is képes bajnoki címet szerezni. Igaz, ezúttal sem ő számít az első számú sztárnak csapaton belül, hanem a szlovén Luka Doncic.

Dallas: Nowitzki után Doncic

Doncic az alapszakasz legponterősebb játékosa volt, meccsenként 33,9 pontot átlagolt, a rájátszásban viszont a gólpasszadók listáját vezeti (9,1). Dallasi győzelem esetén ő a finálé legjobbjának járó cím esélyese, ahogy a Mavericks eddigi egyetlen bajnoki címekor is európai játékos, a német Dirk Nowitzki kapta az elismerést. Doncic viszont tett róla, hogy Irving ne érezze magát másodhegedűsnek.

– Nyugalmat és érettséget hozott a csapatba és nekem is. Minden nap tanulok tőle – mondta rutinosabb társáról Doncic.

Melyik csapat lesz az NBA bajnoka?

Irving és Doncic kiváló idénye ellenére a finálé esélyese a Boston Celtics. Az alapszakaszban mindkétszer a Celtics győzött, idegenben 119-110-re, később hazai pályán fölényesen, 138-110-re.

A Boston a legjobb alapszakaszmérleget érte el (64-18), s mindössze két meccset veszített a rájátszásban, a keleti döntőből kisöpörte az Indiana Pacerst. A Dallas csak 50-32-es mérleggel, a nyugati főcsoport ötödik helyezettjeként jutott a rájátszásba, viszont a nagydöntő felé vezető úton már hozzászokott ahhoz, hogy a pályaelőny hiányával is megbirkózzon, így búcsúztatta a Los Angeles Clipperst, az Oklahoma City Thundert és a Minnesota Timberwolvest is. 

A Celticst az a két játékos vezeti, akik Irving Bostonban töltött idényei alatt kezdték bontogatni szárnyukat az NBA-ben. Hogy mennyire nehéz eldönteni, hogy Jaylen Brown és Jayson Tatum közül ki a fontosabb a csapatnak, azt jól jelzi, hogy a keleti főcsoportdöntő legjobbja címért Brown egyetlen szavazattal előzte meg Tatumot. A Boston az elmúlt években rendre ott volt a tűz közelében, a 2022-ben a Golden State Warriors ellen elveszített nagydöntő mellett további négy főcsoportdöntőt vívott a legutóbbi hét idényben. Mindezt úgy, hogy időről időre erőre kaptak a pletykák, hogy Brown és Tatum nem különösebben kedveli egymást.

– Igazán bosszantó és rendkívül igazságtalan velük szemben, hogy bizonyos emberek arra használják ennek a két srácnak a nevét, hogy ők fontosabbak legyenek. Különböző emberek, különböző stílusú játékosok, de nagyszerű csapattársak. A találgatások félrevezetők és egyben sértők – reagált a pletykákra a döntő előtt Joe Mazzulla, a Boston Celtics vezetőedzője.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.