BL-selejtező: nyert a Fradi - immár hatodszor csoportkörben a zöld-fehérek

A Ferencváros ötgólos előnnyel várja a visszavágót a walesi bajnok, a The New Saints ellen. Mivel a Fradi idegenben is legyőzte 2-1-re walesi ellenfelét, így zsinórban hatodszor került be valamelyik nemzetközi kupasorozat csoportkörébe. Friss hír, hogy a zöld-fehérek kölcsönadták Kenan Kodrót a török Gazentiepnek.

2024. 07. 30. 20:30
A Ferencváros játékosa, Kristoffer Zachariassen a Kí Klasvik elleni BL-selejtezőn 2023 júliusában
A Ferencváros játékosa, Kristoffer Zachariassen a Kí Klasvik elleni BL-selejtezőn 2023 júliusában Fotó: Nemzeti Sport/Szabó Miklós
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Marquinhos kivételével a legerősebb csapatával állt fel a Ferencváros, ami egyértelműen arra utalt, hogy nagyon komolyan veszik a walesi bajnok elleni visszavágót, dacára annak, hogy ötgólos előnyt szereztek egy hete az Üllői úton. Az már nyílt titok, hogy a brazil szélsőért az orosz bajnokság elitklubjai állnak sorba, és a legutóbbi információk szerint a Fradi előző trénere, Dejan Sztankovics edzette Szpartak Moszkva lehet a befutó, amely hajlandó ötmillió eurót is kifizetni Marquinhosért. Hogy a leendő üzlet, vagy esetleg valamilyen sérülés miatt nem lép pályára az angliai Oswestryben található Park Hallban rendezett visszavágón a brazil, azt nem árulta el a zöld-fehérek mestere, mindenesetre a helyére az edzőtáborban igencsak jó formát mutató Kehindét állította. 

Marquinhos el sem utazott a Fradival a visszavágóra   Fotó: Fradi.hu/Molnár Ádám

A találkozó nem kezdődött valami nagy iramban, de a Fradi többet birtokolta a labdát, ugyanakkor a zöld-fehérek túlságosan nem erőltették meg magukat. A játékosok figyeltek arra, hogy a műfüves pályán senki se sérüljön meg. A walesiek közül McManus kétszer is veszélyeztette Dibusz kapuját, ám a Fradi kapusának még védenie sem kellett ahhoz, hogy ne kerüljön a kapujába a labda. A pályán mezőnyjáték folyt, ám amikor Pesics kilépett középen, majd mellérúgta az ordító helyzetét, sokan a szívükhöz kaptak. Először azért, mert a szerb csatár kihagyta a ziccert, másodszor azért, mert kár volt izgulni, mert Pesics lesen kapta a labdát.

Kezdett éledezni a Ferencváros, ezúttal Zachariassen a budapesti meccsen triplázó Traorét ugratta ki mesterien a 30. percben, a csatár lefutotta a védőjét, majd amikor túl volt a nehezén, a kapu fölé bombázott. Hatalmas helyzet volt, és a meccs ezen szakaszában már látszott, a zöld-fehérek – ha száz százalékosan koncentrálnak – estében csak az volt a kérdés, vajon mikor veszik be a walesi bajnok kapuját. Ez pedig a 43. percben megtörtént, ugyanis Maiga a leshatáron ugratta ki az első meccsen is betaláló Zachariassent, aki a kifutó kapus felett gyönyörű mozdulattal emelte a labdát a kapuba.

A folytatásban talán Kenan Kodrót (jobbra) is többször veti be Dejan Sztankovics (balra)
Már sem Sztankovics, sem Kodro nincs a Fradiban, igaz, a csatár csak kölcsönbe került Törökországba    Fotó: Nemzeti Sport/Szabó Miklós

A szünetre is maradt érdekesség, ugyanis kiderült, hogy a télen a Fehérvártól megvett Kenan Kodrót a Ferencváros kölcsönadta a török Gazentiepnek. A szerződést már be is jelentette az előző szezonban a Süper Ligben 11. helyen végzett török klub elnöke, Memik Yilmaz. Egy biztos, sok sót nem evett meg a zöld-fehéreknél a bosnyák származású csatár.

Az első félidőről igencsak árulkodóak bizonyos számadatok. A The New Saints csapatának passzkirálya az előző szezon walesi gólkirálya, Young volt, aki 45 perc alatt háromszor passzolt saját játékoshoz, míg a Fradinál Kehinde volt a legkevesebbet foglalkoztatott játékos, igaz, valamennyi, mind a hét átadása csapattársához ment, összesen 15-ször ért labdába az első félidőben.

Rommens már a második tétmeccsén betalált   Fotó: fradi.hu

Aztán a 61. percben ismét Traoré lépett ki a védők közül Pesics remek átadásával, és az őt üldöző Baker csak felrúgni tudta a mali válogatott csatárt. A büntetőhöz az egyik nyári szerzemény, Rommens állt oda, majd némi hezitálás után biztosan talált a hálóba. A belga középpályásnak így megvan az első gólja a Fradiban. A gól után cserélt a Fradi, és végre tétmeccsen is pályára lépett az az Abu Fani, aki sajtóhírek szerint szintén az érdeklődés középpontjában van jónevű külföldi csapatoknál. Akárcsak a fiatal Gruber Zsombor, aki a magyar foci egyik nagy reménysége, és egy remek cselsorozattal mutatkozott be a walesi védőknek.

Dibusznak egészen a 87. percig kellett várnia arra, hogy védhessen egyet, ám nem kell egy földöntúli bravúrra gondolnia senkinek, ugyanis a walesi játékos lövése egyrészt középre tartott, másrészt éppen elgurult a Fradi kapusáig. És hogy ne legyen minden szép és jó, arról a már a gondolatban már az öltözőben tusoló védelem gondoskodott. Összehozták a Szentek szépítő találatát, ám ez már nem osztott vagy szorzott a Fradi kettős győzelemmel ott van a BL-selejtezőjének harmadik körében, illetve az is eldőlt, hogy zsinórban hatodszor is felkerült valamelyik nemzetközi kupasorozat főtáblájára.

 

Bajnokok Ligája-selejtező, 2. forduló, visszavágó
The New Saints – Ferencváros 1-2 (0-1)
Oswestry, 3000 néző, jv: D. Sylwestrzak (lengyel)

The New Saints: Roberts – Bodenham, Davies (Pask, 63.), Baker (Marschall, 63.) – Redmond, Brobbel (Bradley, 63.), Williams, Holden, Daniels – Young, McManus (J. Williams, 75.).
Ferencváros: Dibusz – Makreckis, Cissé (Abena, 72.), Raul Gustavo, Ramirez – Maiga (63.), Rommens – Zachariassen – Traoré (Gruber, 72.), Pesics (Kady Borges, 63.) , Kehinde (Katona, 85.).
 Góllövő: Daniels (91.) illetve Zachariassen (43.), Rommens (62.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.