Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Ez lesz az öngólok Európa-bajnoksága? Ennyi hiányzik a rekordhoz

A csoportkör hét öngólja után Spanyolország és Georgia vasárnapi nyolcaddöntőjén is született egy öngól, ezzel a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság mérkőzésein már nyolcszor találtak a saját kapujukba a csapatok. Az idei lehet az öngólok Eb-je, igaz, jelenleg még mindig a legutóbbi kontinenstorna tartja a csúcsot.

2024. 07. 01. 8:29
NEUER, Manuel; RÜDIGER, Antonio
Antonio Rüdiger és a német válogatott már a torna nyitányán, 2024. június 14-én megszerezte az idei Eb első öngólját. Fotó: MTI/AP/Szergej Gric
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A spanyol együttest erősítő Robin Le Normand 18. percben vétett hibájával vasárnap este Georgia szerezte meg a vezetést Spanyolország ellen, ám a spanyolok az öngól ellenére is összekapták magukat, 4-1-re nyertek és bejutottak a negyeddöntőbe. A Real Sociedad védője már a nyolcadik futballista, aki saját kapujába talált a németországi kontinenstornán.

A spanyol Robin Le Normand öngólját megelőző pillanatok vasárnap. Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys

Közel a rekordbeállítás

Maximilian Wöber, Robin Hranác, Klaus Gjasula, Riccardo Calafiori, Samet Akaydin és Donyell Malen – ők heten vétettek öngólt az Európa-bajnokság csoportkörében, hozzájuk csatlakozott vasárnap este a spanyolok hátvédje, Robin Le Normand. Hogy a nyolc öngól sok vagy kevés-e, azt az eddigiek statisztikája szemlélteti a legjobban!

Kezdjük onnan, hogy – bármilyen meglepően is hangzik – 1980 és 1992 között egyetlen öngól sem született az Európa-bajnokságokon. A jelenleg is zajló kontinenstorna előtt lejátszott 16 Eb-n összesen 20 öngólt vétettek, ezeknek több mint a fele, 11 a világjárvány miatt 2020-ról 2021-re halasztott Eb-n született. Jól látható, hogy e kétes rekord beállításához már „csak” három öngól hiányzik, míg az abszolút rekorddöntéshez négy kellene.

 

Ketten kiszálltak

Persze az idei Eb nem csak az öngólokról szól, Spanyolország például négyszer is betalált vasárnap. A góllövőlista éllovasa mégsem egy spanyol futballista, jelenleg hárman, a rendező Németországot erősítő Jamal Musiala, a szlovák együttesben futballozó Ivan Schranz és a georgiai Georges Mikautadze vezeti a góllövőlistát három-három találattal. Utóbbi két játékos csapata vasárnap a legjobb 16 között búcsúzott. A még versenyben lévők közül többen is veszélyesek lehetnek Musiala elsőségére, pillanatnyilag kétgólos például a vasárnap ollózva gólt szerző Jude Bellingham és a Georgia ellen eredményes Fabián Ruiz is.

Az Európa-bajnokság hétfőn a francia–belga és a portugál–szlovén nyolcaddöntőkkel folytatódik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.