Provokál az UEFA: bundázással vádolt bíró vezeti az Eb-elődöntőt

Borzasztó érzékkel választott játékvezetőt az UEFA a labdarúgó Európa-bajnokság szerdán esedékes Hollandia–Anglia elődöntőjére. A német Felix Zwayer korábban bundaügybe keveredett, és nagy botrányt kavart, amikor ezt az angolok legnagyobb sztárja, Jude Bellingham a fejéhez is vágta még a Dortmund játékosaként, amiért mintegy 15 millió forintos büntetést kapott. Ja, a holland–angol meccset épp Dortmundban rendezik.

2024. 07. 08. 18:44
ZWAYER, Felix
Felix Zwayer német játékvezető kapta meg a Hollandia–Anglia elődöntőt az Európa-bajnokságon. A bundázással vádolt bíró korábban komoly összetűzésbe került az angolok legnagyobb sztárjával, Jude Bellinghammel. Fotó: MTI/EPA/Mohamed Meszara
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ember azt gondolná, hogy egy Európa-bajnokság elődöntőjében az UEFA már mindenre gondol, amikor kijelöli a játékvezetőket. Például felméri azt is, hogy a múltban az adott bírónak volt-e botránya az érintett csapatokkal, netán azok játékosaival. Nos a Hollandia–Anglia Eb-elődöntő előtt ez nem sikerült, és most attól hangos az angol sportsajtó, hogy a kijelölt bíró, Felix Zwayer és Jude Bellingham között súlyos ellentét feszült.

BELLINGHAM, Jude
Jude Bellingham, az angolok legnagyobb sztárja biztos nem örül az Eb-elődöntő bíróküldésének (Fotó: EPA/Christopher Neundorf)

Nagy botrány követte 2021-ben a Bundesliga legnagyobb rangadóját, amelyet a Bayern München egy tizenegyesgólnak köszönhetően nyert meg 3-2-re Dortmundban. Erősen véleményes büntetőt fújt be azon a meccsen Felix Zwayer, amit az akkor még a Dortmund színeiben futballozó Jude Bellingham nem hagyott szó nélkül. Szavai nagy port kavartak:

– Ha egy olyan játékvezetőnek adod a legnagyobb németországi meccset, akit bundázással vádoltak, mit vársz? – tette fel a költői kérdést Bellingham.

Ilyen erős szavakkal ritkán illetik a játékvezetőket, ennek meg is lett a következménye, a német szövetség negyvenezer eurós pénzbírsággal (napi árfolyamon több mint 15 millió forint) sújtotta az angol sztárt a meglehetősen erős kijelentéséért. Bellingham és Zwayer most épp Dortmundban találkoznak újra, hiszen a holland–angol Eb-elődöntőt ott rendezik szerdán.

Igaz Bellingham vádja, bundázott Felix Zwayer?

A bundázással vádolt bíró ügye 2004-re nyúlik vissza, amikor Zwayer belekeveredett a csalások miatt elmeszelt Robert Hoyzer meccseket manipuláló ügyleteibe. A The Guardian most felidézi, hogy a berlini születésű játékvezető mindig is tagadta, hogy részt vett volna az alacsonyabb osztályú Wuppertal–Werder Bremen B mérkőzés eredményének a befolyásolásában, de a szövetségi vizsgálat megállapította, hogy elfogadott 300 ezer eurót Hoyzertől, ez azonban tíz évig titokban maradt.

STANCIU, Nicolae; ZWAYER, Felix
Felix Zwayer Hollandiának már vezetett meccset az Eb-n, Angliának még nem (Fotó: EPA/Mohamed Meszara)

Zwayer bevallása szerint 2005-ben Hoyzer megpróbálta megvesztegetni őt, hogy nyúljon bele Rot-Weiss Essen–Köln másodosztályú meccsbe. – Amikor megkaptam ezt az ajánlatot, jelentést tettem róla a játékvezető kollégáimnak, ezt akkor azonnal visszautasítottam – hangsúlyozta a német bíró.

A hollandoknak már vezetett meccset Zwayer az Eb-n, a nyolcaddöntőben az ő vezetése mellett nyertek Románia ellen. Ezen kívül az olasz–albán és a portugál–török csoportmeccseken bíráskodott.

Az Eb másik elődöntőjét is botránybíró vezeti

Az Eb másik, keddi Spanyolország–Franciaország elődöntőjét a szlovén Slavko Vincic vezeti, aki többek között a magyar válogatott első, Svájc elleni csoportmeccsén ténykedett az Eb-n. Az ő múltja sem botrányoktól mentes: Vincicet az Origo cikke szerint 2020-ban őrizetbe vették, mert a vádak szerint tagja volt egy drogokkal, fegyverekkel és prostituáltakkal üzletelő csoportnak. Végül közvetlen bűnrészességet nem tudtak rábizonyítani, így nem sokkal később távozhatott a letartóztatásból, és folytathatta játékvezetői pályafutását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.