Gulyás Michelle élt a lehetőséggel, pedig egy lovaglás miatt majdnem lemaradt Párizsról

Gulyás Michelle az olimpiai aranyérem birtokában már úgy érzi, segített neki az a sok negatív élmény, amit átélt. A haza öttusaszövetség elnöksége sok támadást kapott, hogy a korábban lefektetett válogatási elveit Martinek János szövetségi kapitánnyal ellentétben felülírta, és a vb-bronzérmes Erdős Rita helyett Gulyás Michelle utazhatott Párizsba. Az eredmény óriási elégtétel lehet Gulyás Michelle-nek és a szövetségnek.

2024. 08. 11. 15:08
Gulyás Michelle aranyérem olimpia 2024 öttusa utolsó lovaglás Párizs Versailles Erdős Rita
Gulyás Michelle az olimpiai dobogó tetején a leküzdött nehézségekre is gondolt Fotó: Csudai Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gulyás Michelle olimpiai bajnok lett. Pedig a csengcsoui világbajnokság után az is kérdésessé vált, hogy egyáltalán indulhat-e Párizsban, ott ugyanis Guzi Blanka második, Erdős Rita harmadik lett. S hiába szerzett Gulyás Michelle már a 2023-as Európa Játékokon kvótát az ötkarikás játékokra, az nem személyre szólt, s egy ország nemenként maximum két öttusázót küldhetett Párizsba. Martinek János szövetségi kapitány az előzetes válogatási elvek alapján Guzi és Erdős indulását támogatta, a Balogh Gábor vezette elnökség viszont úgy döntött, hogy Gulyás Michelle és Guzi Blanka indulhat az olimpián.

Gulyás Michelle öttusa olimpia 2024 Párizs Martinek János utolsó lovaglás Erdős Rita
Gulyás Michelle hibátlan teljesítménnyel búcsúzott az öttusa lovaglásától (Fotó: Csudai Sándor)

– Én akkor nem tehettem mást, a lefektetett válogatási elvek alapján kellett döntést hoznom, az alapján nyújtottam be a javaslatomat. Akkor is úgy gondoltam, hogy nem lehet rossz döntést hozni, a tapasztalata mindenképp Michelle mellett szólt, az eredmény pedig igazolta az elnökség választását – mondta Gulyás Michelle olimpiai sikere után Martinek János szövetségi kapitány.

Gulyás Michelle kínai vb-szereplése az elrontott lovaglás miatt nem sikerült jól, de Balogh Gábor úgy értékelte, hogy az előző elnökségtől megörökölt válogatási elvek túl nagy hangsúlyt helyeztek a világbajnokságra, s Gulyás teljes olimpiai ciklusbeli stabil teljesítményét nem lehet figyelmen kívül hagyni egyetlen lovaglás miatt.

Gulyás Michelle feszült volt a lovaglás előtt

Gulyás Michelle Párizsban már a kiváló rangsoroló vívásával megalapozta a sikerét, a második helyről várta a folytatást, és a döntőben az öttusában utoljára szereplő lovaglás sem okozott gondot, Gulyás és lova verőhiba nélkül teljesítette a pályát.

– A lovaglás előtt minden versenyző feszült, nem lehet tudni, hogy másképp viselkedik-e a ló a pályán, mint a bemelegítés alatt. Amikor teljesítettem a pályát, lekerült rólam a teher. Mindenképpen célom volt, hogy két olyan lovaglással fejezzem be, amire jó lesz visszaemlékezni, ez sikerült – mondta az aranyéremmel a nyakában Gulyás Michelle, aki az előző olimpián, Tokióban pórul járt a lovával.

A magyar versenyző a kombinált számig megőrizte a második helyét, tizenhárom másodperc volt a hátránya Élodie Clouvel mögött, de a franciát már az első lövészetnél megelőzte.

Azt meg sem néztem, hogy mögöttem ki hogy áll, igyekeztem csak saját magamra figyelni. Az utolsó lövészetem végeztével viszont láttam, hogy a francia kettő, a koreai még csak egy találatnál jár, akkor már úgy voltam vele, hogy ha bele is halok, leszakad a lábam, lefújja a szél a karomat, akkor is beküzdöm magam a célba

 – idézte fel Gulyás Michelle, aki a magyar öttusa tizedik olimpiai aranyérmét szerezte.

A dobogón állva, a magyar himnuszt hallgatva pedig Gulyásnak is eszébe jutott, hogy milyen nehézségeken ment keresztül az aranyérem megszerzése előtt.

– A teljes év átfutott a fejemen, a sok negatív dolog, ami történt, amiket írtak rólam. Utólag azt mondom, hogy ez is segített, mentálisan úgy felkészültem a versenyre, mint még soha – jelentette ki Gulyás Michelle, aki azt is kiemelte, hogy a kvóta birtokában már eleve az olimpiára időzítették a idei formáját, aminek meg is lett az eredménye: aranyérmes lett, sőt 1461 ponttal világcsúcsot állított fel Párizsban.

Gulyás Michelle sikere Martinek János tökéletes búcsúja

Gulyás Michelle azt is elárulta, hogy folytatja pályafutását, s bár az öttusából kikerül a lovaglás, arról sem szeretne lemondani. Martinek János viszont távozik a szövetségi kapitányi posztról.

– Török Ferenc és Kulcsár Győző után én is elmondhatom magamról, hogy versenyzőként és szövetségi kapitányként is olimpiai bajnok lettem. Az álmom beteljesült, ennél szebben egy pályafutást nem lehet lezárni – hangsúlyozta a szakember, aki 1988-ban, Szöulban egyéniben és az ötkarikás programból azóta már kikerült csapatversenyben is aranyérmes lett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.