Halász Bence az olimpiai ezüstérem után nosztalgiázott, meglepő, milyen sikerről

Halász Bence Párizsban folytatta a magyar kalapácsvető hagyományokat, a tizedik olimpiai érmet szerezte a versenyszámban. Halász Bence 79,97 méteres dobása ezüstöt ért, s bár a szombathelyi atléta úgy gondolja, egy-két méter benne maradt, a kanadai Ethan Katzberg ezúttal mindenki számára verhetetlen volt.

2024. 08. 05. 5:45
Halász Bence kalapácsvetés atlétika olimpia 2024 ezüstérem
Halász Bence nagyon megkönnyebült, amikor biztossá vált az ezüstérem Fotó: Csudai Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Halász Bence megtette, amit tervezett: megajándékozta magát. A huszonhetedik születésnapján stabil sorozatot dobott az olimpia döntőjében, s ezüstérmet ért neki, csak a mezőnyből nagyon kiemelkedő Ethan Katzberg előzte meg. Halász Bence a tizedik magyar érmet szerezte olimpiai kalapácsvető versenyben, s az első egyéni sportolónk lett, aki a születésnapján szerzett ötkarikás érmet.

Halász Bence kalapácsvetés atlétika magyar csapat olimpia 2024 Párizs Ethan Katzberg
Ethan Katzberg és Halász Bence, a kalapácsvetés olimpiai bajnoka és ezüstérmese (Fotó: Csudai Sándor)

Az Origó gyűjtéséből kiderül Halász Bence előtt három vízilabdázó volt, aki éppen a születésnapján nyert érmet magyar színekben olimpián: Barta István (1932, arany), Sárkány Miklós (1936, arany) és Kuncz László (1980, bronz). Halász Bence vasárnap megszerezte a hiányzó ezüstöt, aztán jöhetett az olimpiai érem és a huszonhetedik születésnap közös ünneplése.

– Hoztunk egy kis házit… – árulta el Halász Bence. – Talán nem nagyképűség, hogy most én is megérdemlem az ünneplést.

Hogyan lett olimpiai ezüstérmes Halász Bence?

A magyar sportoló két Eb-ezüst és két vb-bronz után szerezte meg első olimpiai érmét. A döntő első sorozatában Ethan Katzberg rögtön jelezte, hogy verhetetlen, az ezüstért zajló versenyben viszont Halász Bence volt a legjobb.

– Már két napja is mondtam, hogy teljesen más az itteni dobókör, mint amihez az elmúlt években hozzászoktunk, úgyhogy a bemelegítéstől kezdve kellett szép fokozatosan felépíteni a versenyt. Az első dobásom után még aggódtam, hogy az nem lesz elég a legjobb nyolchoz, úgyhogy másodikra nagyobbat, de mindenképp érvényeset akartam dobni. Sikerült összerakni egy stabil sorozatot, s bár a hőn áhított 80 méter nem lett meg, ezt most nem bánom, az olimpia a helyezésről szól – foglalta össze a versenyét Halász Bence, aki úgy érzi, 82 méter körül eredmény is benne lett volna.

Az aranyhoz azonban az is kevés lett volna Katzberg 84 méter feletti dobása mellett, az ezüsthöz pedig elég volt a 79,97 is, a hatodik sorozatban már az ezüst biztos tudatában léphetett a dobókörbe.

– Nagy kő esett le a szívemről, hiába teremtett óriási hangulatot a nyolcvanezer ember, szerintem így is lehetett hallani. Korábban többször is előfordult, hogy az utolsó sorozatban előztek meg, most nem.

Halász Bence marad a kalapácsvetésnél

Élete sikere után Halász Bence lendületesen futott a pályán a magyar zászlóval, így felvetették neki, hogy akár sprinter is lehetne. A kalapácsvető meglepő történetet idézett fel a múltból.

– Sokan nem tudják, de serdülőkoromban országos bajnokságot nyertem távolugrásban. Többször hívtak tízpróbázni, de nekem elég lesz a kalapácsvetés – szögezte le Halász Bence.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.