Áll a bál Amerikában! Nekimentek az NFL sztárjainak

Los Angelesben debütál az olimpia színpadán az amerikai futball érintkezés nélküli formája, a flag-football, vagyis a zászlós foci. Az NBA sztárjainak olimpiai sikerén felbúzdulva az NFL legjobbjai is bejelentették, ott akarnak lenni az amerikai válogatottban a 2028-as nyári játékokon. Míg az augusztus 27-én kezdődő világbajnokságra készülő zászlófocisok erre válaszul közölték, semmi szükségük arra, hogy az NFL kisajátítsa a sportágukat az olimpiai debütálás alkalmával.

2024. 08. 21. 14:22
Az NFL sztárjai helyet kérnek maguknak az amerikai zászló foci válogatottban a 2028-as Los Angele-i olimpián
Fotó: Getty Images
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Los Angelesben debütál az olimpia színpadán az amerikai futball érintkezés nélküli formája, a flag-football, vagyis a zászlós foci másik négy sportággal – a baseball/softball, a krikett, a lacrosse és a squash – olimpiai sportággá válik. A zászlófociban a játékosnak a másikkal való érintkezés helyett le kell vennie egy legalább 38 cm hosszú zászlót a másik játékosról, amely a derekukra van rögzítve, itt ezzel lehet megállítani az egyik csapat támadását. De maga a végső cél ugyanaz, mint az amerikai fociban: thouchdownt elérni.

Jalen Hurts, a Philadelphia Eagles játékosa mindenképpen szeretne ott lenni a 2028-as olimpián (Fotó: Getty Images)

Mivel a sportág roppant népszerű az Egyesült Államokban, ráadásul augusztus 27-től rendezik meg Finnországban a sportág férfi és női világbajnokságát, ahol az erősebb nemet 32 ország képviseli a világ minden tájáról, míg a hölgyeknél 23 nemzeti válogatott küzd meg egymással. Az amerikaiak mindkét nemnél címvédőként indulnak, és az előzetes esélylatolgatások szerint most is ők a nagy esélyesei a világbajnoki címnek. Nem véletlen tehát, hogy a nagyobbik testvér, az NFL sztárjai is esélyt látnak a sportágon keresztül arra, hogy az NBA és az NHL legjobbjai után ők is ott legyenek az ötkarikás játékokon és olimpiai bajnokok legyenek. Ugyanis a legutóbbi hat döntőből ötöt a férfi, az utolsó kettőből kettőt pedig a női csapat nyert meg.

Egy biztos, az amerikai foci sztárjai minden segítséget megadtak ahhoz, hogy a zászlós foci felkerüljön 2028-ban, éppen Los Angelesben rendezendő olimpián szereplő sportágak közé. Többek között a hivatalos NFL-beszámolók ezen a nyáron közzétettek egy reklámot, amelyben bejelentették, hogy a zászló foci szerepel a 2028-as olimpián. Ebben Jalen Hurts, a Philadelphia Eagles játékosa egy égő amerikai futball-labdát dobva gyújtotta meg az olimpiai fáklyát. Természetesen nem Hurts az egyetlen NFL-ben szereplő jtékos, aki kifejezte abbéli szándékát, hogy szerepelni akar az amerikai zászlósfoci-válogatottban a 2028-as nyári játékokon.

Sokak legnagyobb meglepetésére azonban a felajánlkozás nem aratott osztatlan sikert az amerikai zászlós foci válogatott tagjai között. Többennyíltan kijelentették, hiába az NFL-es támogatás, ezzel egyáltalán nem vették meg a részvételi helyüket az olimpián. A Team USA Flag Football hátvédje, Darrell Doucette nemrég figyelmeztette az NFL játékosait, hogy hírességük nem jelenti azt, hogy automatikusan helyet kapnak a csapatban.

– Csak nem hiszi bárki is, hogy a neve miatt bárki bekerülhet és pályára léphet majd az olimpiai csapatban, igaz? Szerintem tiszteletlenség lenne, hogy automatikusan szerepet kapjanak azért, mert segítettek a sportágunknak, illetve rajtuk keresztül olyanok is bekerüljenek a válogatottba, akik ezért semmit sem tettek. Egyszerűen nincs szükségünk rájuk, hiszen már most is remek válogatottunk van – mondta a 35 éves Doucette, aki a nemsokára induló világbajnokságon az amerikai válogatott oszlopos tagja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.